Fodbold: Indkøbspolitik som afgørende faktor

Med de lukkede transfervinduer uden chance for at investere i forstærkninger begynder alvoren at trænge sig på i begge ender af superligaen

Godt tilbagelænet i den dybe stol på Hotel Hvide Hus i Aalborg svarede den næsten 80-årige spanske legende, Don Santiago Bernabeu, den unge reporter, der havde fået tildelt en halv times audiens:

»Real Madrid handler ikke for at købe stjernespillere. Vi ansætter mennesker, der er gode til at spille fodbold - og i øvrigt kan fungere socialt i klubben.«

Vi er tilbage i 1976, da Real Madrid investerede i Nørresundby-drengen Henning Jensen hos den tyske klub Borussia Mönchengladbach. Han og Michael Laudrup er de to eneste danskere, der hidtil har optrådt i verdens mest eftertragtede hvide trøje.

Som et led i handlen havde Henning Jensen og hans rådgiver fået gennemtrumfet, at Real Madrid skulle optræde på Aalborg Stadion.

En flot gestus, som storklubben havde format nok til at leve op til.

Det var i den anledning, at byens lokale avis fik foretræde for "Senor Real Madrid", der mange år før sin død nåede at lægge navn til den berømte hjemmebane.

Oplevelsen dukker op i hukommelsen i en fodbolduge, da de hvidklædte Real-spillere mod Manchester United tegnede et kunstnerisk mønster på banen, der gav associationer til guldalderholdet i sidste halvdel af 1950'erne med de fem Europa Cup-triumfer i træk med stjerner som Puskas, Di Stefano og Gento.

Mod United forleden var navnene Figo, Zidane, Ronaldo og Raul, men den åbenlyse glæde ved spillet og fornemmelsen af stjernernes funktionsdygtighed som et hold var den samme.

Mange fodboldklubber verden over kunne lære noget af gamle Santiago Bernabeus pointe: Det nytter ikke at investere i verdens dyreste spillere, hvis de ikke fungerer som et hold.

Fornemmelsessag

Men kunsten at udpege de rigtige spillere inden for en bestemt økonomisk ramme er ikke noget, som en moderne fodboldleder kan købe sig til. Det er en fornemmelsessag vurderet ud fra fodboldforstand og et solidt menneskekundskab.

Hvilke egenskaber skal vægtes mest, når en klub finder det nødvendigt at agere på det internationale transfermarked?

Med de nye FIFA-dikterede transfervinduer, der begrænser sig til pauserne sommer og vinter, er der ikke råd til mange fejlinvesteringer i en tid med generel økonomisk afmatning i branchen.

Den danske superliga er nu nået ind i fjerde spillerunde, og der danner sig et billede af forårets styrkeforhold, selv om jævnbyrdigheden generelt er større end tidligere år.

En næsten stillestående transfersituation i januarvinduet får betydning i løbet af foråret, når det hårde program begynder at kræve sine ofre med langtidsskader og karantæner.

Moralen i Real Madrid-historien er, at det ikke nødvendigvis er klubben med de dyreste indkøb og de største stjerner, der kan tage patent på de bedste resultater.

På højde med FCK

Var det tilfældet, ville mesterskabet allerede nu være placeret hos FC København, der traditionelt investerer i de fleste og dyreste spillere.

Pointmæssigt er der stadig et hul at lukke for Brøndby, der dog i de to seneste kampe i liga og pokal mod netop FCK har vist, at man spillemæssigt er nået fuldt på højde med mesterskabsfavoritterne.

Investeringsmæssigt er det interessant at sammenligne to nøglespillere på de to hold: Morten Wieghorst og Erik Mykland, der begge efter danske forhold også kan betegnes som stjernespillere.

Af økonomisk nød har Morten Wieghorst været Brøndbys eneste store investering før en sæson, hvor Michael Laudrup som ny sportslig ansvarlig var tvunget ud i en opbygningsfase med egne talenter.

Utålmodige sjæle med ringe kendskab til mekanismerne i en fodboldklub på det niveau var allerede i efteråret parat med den nedadvendte tommelfinger for Laudrups arbejde, selv om det nu har vist sig, at det umodne Brøndby-hold både spillemæssigt og fysisk er i stand til at matche FCK.

Morten Wieghorst er den ydmyge personlighed. Et menneske, der kan spille fodbold og gør det for klubben og holdkammeraterne af hele sit hjerte. Overblik og fighteregenskaber er forenet i en spiller, der foruden at løfte de unges spil ofte også markerer sig som matchvinder.

Selv om man diplomatisk vælger at se bort fra Erik Myklands udskejelser i nattelivet uden for banen, og selv om de på banen spiller samme plads på den defensive midtbane, kan det være svært at finde egenskaber hos Mykland, der kan matche Wieghorsts værdi for Brøndby.

En masse boldflytteri

Erik Mykland leverer et godt arbejdsraseri, men gør det i et malende tempo uden overraskelsesmomenter. En masse boldflytteri, der ikke fører til noget, når modstanderen forstår at lukke af for hans afleveringsmuligheder.

Investeringer har der heller ikke været mange af i FC Midtjylland, der er forårets positive overraskelse og kommer til mødet på Århus Stadion med AGF som tophold med fire sejre i liga og pokalturnering.

Det homogene midtjyske kollektiv er oppe mod en af de klubber, hvis storaktionær har haft råd til at investere i nyt materiale fra både ind- og udland.

Det er ikke et krav, at Bojan Djordic, Wade Barrett, Josta Dladla og Brian Steen Nielsen springer ud som stjerner i Real-klassen.

Til gengæld er det på tide, at holdet bliver stabilt og kommer til at fungere som en enhed a la det Brøndby-hold, der i de to konfrontationer mod FCK har vist alle andre klubber vejen.

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen