Fodbold: Transfervinduet knirker

Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) er under pres for at ændre sine transferregler. De er for indviklede, for restriktive og i strid med lovgivningen, lyder kritikken

Knapt er FIFA's nye transfervindue lukket, før det fra flere sider kræves åbnet, pudset og renoveret.

Transfervinduet, der betyder, at spillere i princippet kun kan skifte klub i bestemte perioder sommer og vinter, åbnede for første gang den 1. januar i år og lukkede for de fleste landes vedkommende den 1. februar, men nu, blot to måneder senere, vurderer Spillerforeningens formand, Mads Øland, at FIFA inden for et år vil være tvunget til at ændre reglerne.

»Transferreglerne er under så stort pres, at de ikke kan holde. Klubberne bøjer dem, som det passer dem, for man er gået fra et system, der var for lempeligt, til et der er alt for restriktivt,« siger Mads Øland.

Transfersystemet blev vedtaget i sommeren 2001 for at sikre en retfærdig afvikling af turneringerne, så klubberne ikke kunne købe spillere helt frem til det afsluttende medaljeopløb, og for at garantere klubberne en planlægningsmæssig og økonomisk stabilitet i forhold til kontrakterne. Men en de væsentligste anker mod transfervinduerne er, at stabiliteten forudsætter en langsigtet planlægning, der er urealistisk i dansk målestok.

»Reglerne er for restriktive, fordi danske klubber kan få brug for at handle og ikke kan planlægge lige så langsigtet som i andre lande, hvor økonomierne er større,« siger Mads Øland.

Selv i de større lande har man dog fundet behov for at omgå transferreglerne, og for eksempel blev Ajax' egyptiske landsholdsspiller Mido udlejet til spanske Celta Vigo først i marts, selv om transfervinduet på daværende tidspunkt havde været lukket i en måned. »FIFA fandt en eller anden måde at dispensere på, for der går jo politik i sådan en sag. Man kan næsten altid finde dispensationsårsager, og groft sagt gør man med transfervinduerne, som det passer en,« siger Mads Øland.

Sådan en uorden bryder man sig ikke om i Norge, hvor man vil have ændret reglerne og nu lægger ekstra pres på FIFA ved at efterprøve transfersystemet ved en civil domstol, og det bryder verdensforbundet sig ikke om.

Almindelig lønarbejder

»FIFA ønskede, at vi skulle trække sagen tilbage, men vi vil gerne presse FIFA og EU, og det kan sådan en afgørelse være med til,« siger Morgan Andersen, der er formand for Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, NISO.

Nordmændenes søgsmål gælder i første omgang en afgørelse af, hvorvidt det er i strid med norsk lovgivning, at FIFA's transferregler hindrer spillere i at skifte klub uden for de givne perioder og derudover kræver, at den nye klub skal betale kompensation for spillere under 23 år, selvom deres kontrakter er udløbet.

»Vi mener, at en fodboldspiller må betragtes som en almindelig lønarbejder, der efter norsk lov må gøre som han vil, når han er ude af kontrakt. Derfor prøver vi sagen ved retten, og vi mener, at aftalen mellem spillerforeningen og klubberne ligesom alle andre overenskomster er hævet over FIFA-regulationerne,« siger Morgan Andersen.

Finder den norske arbejdsret, at FIFA-reglerne er i strid med norsk lovgivning, kan det påvirke hele transfersystemet, men allerede nu tyder meget på, at fodboldens verdensforbund godt selv er klar over, at transfersystemet næppe holder længe i sin nuværende form. Siden vedtagelsen har FIFA nemlig sendt seks cirkulærer ud for at præcisere eller fjerne regler, der var for uklare eller overflødige, så mon ikke den store pudseklud bliver fundet frem, når transfervinduerne skal revideres i den nærmeste fremtid.

morten.sejersboel@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen