Færøerne ønsker selvstændighed ved OL

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gav tirsdag Færøerne et dansk ja til at søge Den Internationale Olympiske Komité (IOC) om at kunne stille op som en selvstændig nation ved De Olympiske Lege.

Både Færøerne og Grønland har længe ønsket at kunne stille op under eget og ikke dansk flag ved OL, og det vil den danske stat ikke spænde ben for.

- Jeg har været igennem en række undersøgelser. Så vidt jeg kan bedømme, så skulle der ikke være juridiske problemer, og jeg kan derfor svare positivt på henvendelse fra lagmanden, sagde Anders Fogh Rasmussen tirsdag. Lagmand Anfinn Kallsberg har skriftligt henvendt sig til statsministeren om emnet.

Men trods et ja fra Danmark, så er der stadig langt til en godkendelse hos IOC.

IOC-reglerne siger klart, at et land er en "uafhængig stat", der er anerkendt af det internationale samfund. Flere små kolonier som Cayman Islands og Bermuda (Storbritannien) har opnået IOC-medlemskab. Det seneste medlem i den kategori er Aruba (Holland), der blev IOC-medlem i 1986.

Færøernes har flere gange forgæves forsøgt at blive optaget i IOC, men prøver nu endnu engang efter accepten fra Danmark.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen