Kulturministeren: De ulønnede skal forkæles

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har et løfte til idrætten: Det skal være lettere at være leder

Der bliver stadig længere mellem de ti kilometer lange løbeture. Og han ses ikke nær så tit blandt forældrene på sidelinien, når drengene fra Holbæk spiller fodbold.

Men én ting har ikke ændret sig i Brian Mikkelsens første uger som kulturminister: Det er stadig avisernes sportssider, han slår op på først.

Ét er fascinationen af navne som Ebbe Sand, Camilla Martin og Thomas Bjørn - et andet er respekten for de øvrige 99 procent af den danske idrætsverden, der aldrig omtales på sportssiderne. Og i det hele taget sjældent tales om.

Brian Mikkelsen vil dog mere end bare rose det frivillige arbejde i en idrætsforening, hver fjerde voksne dansker er engageret i.

Fra ministerkontoret vil han fighte helhjertet for at overvinde al modstand, som kan gøre det vanskeligere at være ulønnet leder.

»De frivillige skal forkæles,« fastslår Brian Mikkelsen.

Derfor er den konservative kulturminister ikke bange for at give idrætten et løfte uden politisk indpakning: Det skal være lettere at være frivillig.

For første gang har idrætten fået sit eget afsnit i grundlaget for den nye VK-regering. Bibelen, kalder Brian Mikkelsen selv den tekst, der er regeringens vigtigste arbejdsredskab.

Når den fodbold- og tennisspillende minister skal beskrive forholdene for de ulønnede i dag, behøver han kun et enkelt ord: Uacceptable.

»Det er for besværligt og bureaukratisk at være leder. Meningen er, at vi skal opmuntre folk ude i foreningerne. Ikke straffe dem.«

Kulturministeren understreger, at der fra regeringens side er en respekt af og tillid til, at de frivillige ledere og frivillige organisationer kan levere varen bedre end hvis staten skulle løse opgaven.

»Det arbejde, man laver i idrætsforeningerne, er den allerbedste investering, vi kan foretage fra regeringens side.«

Brian Mikkelsen tilføjer, at med den uvurderlige indsats, der ydes rundt om i landet, må politikerne også anstrenge sig for ikke at gøre det til et problem at være leder.

»Heldigvis er der stadig mange, der engagerer sig, men jeg frygter for udviklingen i de kommende år med mindre årgange. Mange af de unge mennesker er kommende ledere i foreningerne, og hvis vi ikke gør det lettere for dem, kommer der til at mangle ledere. Unge i dag orker jo ikke at blive trukket igennem alle mulige bureaukratiske ting. De vil træne børn eller lave andet lederarbejde, de gider ikke bruge tiden på papirer og formularer.«

Tæskehold på banen

Kulturministeren vil lave tæskehold, der populært sagt skal tæske alle love og cirkulærer igennem for barrierer og plager, der belaster foreningerne i hverdagen. Han vil også have et udvalg af repræsentanter fra fire andre ministerier, da en del af idrættens besværligheder udspringer fra andre ministerier end idrættens under kulturen. Det drejer sig om socialministeriet, beskæftigelsesministeriet, skatteministeriet og sundhedsministeriet. Tæskeholdene med repræsentanter fra bl.a. idrætten vil være klar til at rykke ud i løbet af januar.

Men Brian Mikkelsen har ikke tid til at vente ved sidelinien. Han er allerede gået i offensiven for at få ændret momsreglerne, der tvinger selv de mindste foreninger med bare en lille omsætning for salg af pølser og sodavand til at anskaffe dyre kasseapparater og afregne moms.

Den tidligere skatteminister Frode Sørensen var indstillet på at hæve momsgrænsen, men da det endelige udspil fra ministeren kom på gaden, fik det en meget kølig modtagelse af Danmarks Idræts-Forbund (DIF). Forbundets skatteekspert, Willy Rasmussen, siger, at forslaget i praksis kun ville gøre det endnu mere besværligt at være idrætsforening.

»Derfor vil vi ikke bare overtage det tidligere udkast. Vi begynder forfra ud fra en intention om, at det skal være nemmere at være forening. De skal sikres optimale vilkår, og det må vi gøre inden for de rammer, vi nu kan skaffe økonomisk. Derfor kan jeg ikke bare love guld og grønne skove, men jeg kan love at fjerne alle praktiske problemer,« siger Brian Mikkelsen, der endnu ikke tør sige, om grænsen hæves eller fjernes helt.

Håbløst bureaukratisk

Et andet belastende punkt for foreningerne er indberetningspligten til Told og Skat for udbetaling af bl.a. telefonpenge og benzintilskud.

»Det er lige til at få frivillige til at gå helt død. Derfor vil jeg også forsøge at få fjernet den pligt.«

Derudover er Brian Mikkelsen allerede i gang med at afskaffe pølsecirkulæret, som han selv har været med til at indføre. De seneste måneder har dog overbevist ham om, at det ikke fungerer i praksis.

»Det er håbløst bureaukratisk og udtryk for en forbeholden tankegang, når man skal på kursus for at sælge hotdogs i et klubhus. Vi vil ikke straffe de forældre, der bruger en hel lørdag hver anden weekend på at lange varer ud ved også at kræve, at de skal på kursus. Det har de ikke tid til. Selvfølgelig skal der gælde nogle hygiejneregler, men det kan måske lande på, at den ansvarlige leder for salget gennemgår kurset. Så kan alle andre slippe,« siger Brian Mikkelsen, der har rejst sagen for fødevareministeren Mariann Fischer Boel (V).

Endelig ser Brian Mikkelsen også et omfattende lederpotentiale i modtagere af efterløn og dagpenge, som på grund af de nuværende regler på området er forhindret i at yde en indsats uden at blive straffet økonomisk. Derfor skal disse regler også tilpasses.

»Vi vil gennemgå hele området med en tættekam og fjerne al unødvendig bureaukrati.«

En lakmusprøve

Spørgsmålet er, om den sportsglade og aktive kulturminister også har pondus til at give idrætten den tiltrængte håndsrækning. Selv er han ikke i tvivl om, at det har han. Og skal han endelig pege på kræfter, der kan rykke den anden vej, konstaterer han:

»Det er konservatismen. Tesen om, at når tingene er, som de er, hvorfor så ændre dem? I regeringen er vi dog enige om, at der skal gøres noget. Det er det, vi bliver målt og vejet på. Det er en lakmusprøve på, om vi lever op til vores løfter. Vi har sat os for, at det skal være lettere at være idrætsleder. Det er det, jeg bliver bedømt på til næste valg. Når den tid kommer, så er det lettere at være leder.«

Men hvorfor skal de ulønnede og idrætten egentlig forkæles?

»De laver et uvurderligt arbejde for samfundet, som vi ikke betaler for. Samfundsstrukturen kunne ikke fungere, hvis der ikke var idrætsledere. Tænk på de mange børn og unge, der ville rende rundt på gaderne og lave ballade, hvis de ikke kunne få afreageret ude på fodboldbanerne.«

jan.jensen@jp.dk

thomas.kristensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.