Cykelsport: Riis må sadle om

Som den ene hovedsponsor har Tiscali trukket sig fra CSC Tiscali, og selskabet bag cykelholdet må gå andre veje for at afværge en nedskæring før næste sæson

Som eneejer har Bjarne Riis på papiret ret til selv at bestemme tempoet på CSC Tiscali, men helt så enkelt er virkeligheden i den professionelle cykelverden langt fra.

Uden sponsorer kommer ingen ret langt, og efter længere tids uvished risikerer det danske mandskab at køre med flade hjul i næste sæson. Som den ene hovedsponsor har Tiscali nemlig omsider meldt klart ud, at firmaet ikke ønsker at fortsætte sponsoratet til næste år, hvilket kan få vidtrækkende konsekvenser for ambitionsniveauet.

Uden de anslåede 25 millioner kroner fra IT-virksomheden kan Bjarne Riis umuligt tilføre holdet de ønskede forstærkninger, og derfor arbejder han og direktør Alex Pedersen da også på højtryk for at finde en ny samarbejdspartner med en stor tegnedreng. Tiscalis farvel har ligget i luften en halvanden måneds tid, og duoen har allerede været i kontakt med flere alternativer, men trods en meget varm føler til et enkelt selskab er intet endnu faldet på plads.

Ikke i knæ

»Beslutningen begrænser os da, men den får os ikke i knæ. Vi har ikke kørt baglæns indtil nu og har heller ikke tænkt os at gøre det fremover, og vi har altså stadig et godt hold med Tyler Hamilton og Carlos Sastre som mulige profiler i Tour de France,« lyder kommentaren fra Bjarne Riis.

Optimismen kan dog ikke skjule, at den økonomiske lussing kommer på et uheldigt tidspunkt. I den forløbne sæson har CSC Tiscali fået klemt sig ind blandt de ti bedste hold på verdensranglisten, hvilket giver medlemskab af den eftertragtede Top Club med en række indlysende fordele.

Blandt andet er mandskaberne sikret adgang til Giro d'Italia, Tour de France samt Vuelta a España, alle World Cup'ens ti afdelinger og alle cykelårets øvrige højdepunkter.

Store krav til staben

Til gengæld skal Top Club-medlemmerne deltage i mindst to af de tre store etapeløb og i mindst ni af de ti World Cup-løb for ikke at blive smidt ud af det fine selskab, og den regel kan ende med at stille store krav til CSC Tiscalis kommende stab.

Af denne sæsons trup på 25 har Bjarne Riis nemlig foreløbig sagt farvel til 7 ryttere, mens et blinkende spørgsmålstegn stadig står bag 4 andre, der kun får forlænget kontrakten i tilfælde af en ny sponsor.

Som erstatning er kun hentet Andrea Tafi fra Mapei og Lennie Kristensen fra EDS-fakta, mens et ellers heftigt omtalt emne som Jan Ullrich må vente på friske penge i kassen.

De nuværende 16 mand er imidlertid ikke nok. Den internationale cykelunion (UCI) har sat 18 som en nedre grænse for Top Club-hold, men den regel ser Alex Pedersen ingen problemer i at overholde.

»Hvis vi ikke får en ny sponsor, får vi ingen topryttere til holdet, men så laver vi mindre aftaler med nyprofessionelle for at have 18 ryttere,« forklarer Alex Pedersen, der var med til at bygge holdet op inden debuten i 1998.

Evige gearskift

De fem sæsoner har budt på evige gearskift og stadig højere fart frem mod en placering i den absolutte verdenstop, men nu må Alex Pedersen måske belave sig på at måtte kæmpe for bare at holde samme tempo.

»Det er en meget, meget ærgerlig situation, for vi er så tæt på at være ved målet. Som næste ambition havde vi håbet på at kunne stabilisere os i Top Club, men nu kan vi risikere at måtte sætte udviklingen i stå i et år. Vi kan ikke blive ved med at køre opad hele livet, men vi var bare et skridt fra toppen.«

thomas.kristensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.