Lang vej mod bedre tider

Fodboldens økonomi er fortsat på nedtur, men der er visse tegn på bedre tider

Ingen dag uden nye katastrofemeldinger fra fodboldens økonomiske liga.

Men midt i strømmen af røde tal på bundlinjerne og meldinger om dalende TV- og transferindtægter, er der måske alligevel lys i den anden ende af tunnelen for de klubber, der kan holde sig i live nogle sæsoner endnu.

»Jeg vil tro, at også storklubber kommer ud for betalingsstandsninger. Men jeg er overbevist om, at fodbold kan blive en sund branche igen, for der er jo masser af kunder i butikken. Det er et spørgsmål om at få mere realisme ind i branchen og tænke mere fremadrettet,« siger Jesper Jørgensen fra revisionsfirmaet Deloitte & Touche, der på europæisk plan har specialiseret sig i fodboldindustrien.

Flere og flere klubber forsøger nu desperat at få gjort noget ved de evigt stigende spillerlønninger, der trods fodboldens økonomiske boom har drænet klubkasserne. Typisk har klubberne investeret i forventninger om sportslig succes og stigende indtægter fra TV.

Økonomisk opvågnen

Når en af delene så udebliver - eller begge dele som hos mange klubber i den engelske 1. division - venter en brat økonomisk opvågnen. I klubber som Silkeborg eller mange klubber i den engelske 1. division har de seneste måneders overlevelseskamp handlet om genforhandlinger af spillerstabens løn på et lavere niveau.

Andre steder, hvor økonomien fortsat tillader langsigtet planlægning, forsøger klubberne at ændre på lønstrukturen.

»Jeg hørte senest om en klub som Aberdeen, der er gået i gang med at lave et bonussystem, hvor spillerlønningerne varierer med resultaterne på banen. Det er helt sikkert fremtiden,« siger Jesper Jørgensen.

Der venter nogle svære år forude for klubberne, der fortsat hænger på mange langsigtede kontrakter. På et kriseramt marked er mulighederne for hurtige salg for øjeblikket stærkt begrænsede.

»Derfor tager det nogle år, før kontrakterne løber ud, men så forventer jeg at se et dalende løntryk, hvor de almindelige spillere får knapt så dyre kontrakter. De store stjerner vil dog altid kunne få dyre kontrakter,« siger Jesper Jørgensen.

En bivirkning af de seneste års lønfest og dårlige administration af den økonomiske vækst i europæisk fodbold er en dalende - for ikke at sige helt forsvundet - tillid til fodboldklubberne på børserne. Derfor må klubberne gå nye veje for at hente kapital til spillere og investeringer i stadionanlæg og infrastruktur.

»Alene i England blev der sidste år dannet spillerinvesteringsselskaber for over en mia. kr. Der findes forsikringsselskaber, som har specialiseret sig i dette marked,« siger Jesper Jørgensen.

En anden fodbolddille er såkaldt "securisation," som typisk anvendes ved investeringer i nye stadionanlæg. De nye anlæg udskilles i selvstændige selskaber, som belånes langsigtet mod pant i entré- og andre driftsindtægter på anlæggene. Dermed får långiverne en større sikkerhed for deres tilgodehavender end klubbernes almindelige kreditorer, selv om "sikkerhed" måske er et lovlig flot ord at bruge i øjeblikkets økonomiske klima i den europæiske fodboldverden.

henrik.brandt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen