Fodbold: Dansk kiropraktor en del af Milans succes

En dansk kiropraktor har stor andel i AC Milan-spillernes fysiske velbefindende. Det handler om nerverbaner, skader og Paolo Maldinis sidste landsholdstrøje.

Milano

George Weah gør det stadig. Mauro Tassotti og Carlo Ancelotti kommer også forbi. Daniele Massaro kan heller ikke lade være, selvom det snart er 10 år siden, han var stjerneangriber i AC Milan.

Det er næsten ikke den italienske topspiller, der ikke har hørt om det og har lyst til at gøre det. Og hele AC Milans trup nyder godt af det. Rigtig godt endda.

Den danske kiropraktor Johannes Breums små, faste bevægelser med hænder og fingre, når de nærmest helende hænder søger rundt efter steder på kroppen, man ikke anede eksisterede, og som en anden sporhund sikkert finder frem til de områder, som sladrer om en ubalance, en skævhed i ryggen, en smerte i låret, et vrid i hoften eller noget andet, der skal kureres, for at Rivaldo, Nesta, Helveg og Tomasson kan yde 100 procent på banen.

Sammen med resten af Milans lægestab har Johannes Breum ansvaret for at forebygge og behandle skader i truppen. AC Milans sundhedssektor har vist bemærkelsesværdige resultater ved at forkorte spillernes skadepauser og begrænse brugen af medicin. Senest har klubben indviet et PC-netværk kaldet Milan Lap.

Ifølge Johannes Breum er det et enestående computerprogram, som ved hjælp af en lang række tilbundsgående tests samler de tilgængelige atletiske, biokemiske og neurologiske oplysninger i en database, så hver enkelt spillers tilstand er kortlagt ned til mindste detalje.

Få ved således mere om de feterede Milan-stjerners fysiske tilstand end Johannes Breum, der også er en af dem, der i kød og blod opererer bag den velkendte fodboldfloskel; det obligatoriske lægetjek, som alle spillere gennemgår i forbindelser med klubskifter. I Milan indebærer det obligatoriske lægetjek blandt andet en hel dags test af spillerens holdning, muskelkontur samt analyser, der involverer tandlæger og fodspecialister.

Individuel dosering

Sammen med de atletiske trænere og lægen diskuterer Johannes Breum de enkelte spilleres "sygdomshistorie", fysiske struktur og atletiske svagheder. Formålet er at dosere træningen individuelt til spillerne, alt efter hvilke skavanker de render rundt med, samt at opdage og behandle skader i opløbet før de udvikler sig.

Breum betegner netværket og de opnåede resultaterne som en succes, og truppens danskere virker imponerede over den stab, som tager sig af dem. Måske er hemmeligheden bag den velfungerende sundhedssektor netop den, at AC Milan i modsætning til mange andre klubber har en ikke-mediciner, den belgiske kiropraktor Jean-Pierre Meersseman, som chef. Han er en af de førende på sit felt og initiativtageren til netværket. Det var også gennem ham, at Johannes Breum blev sat i forbindelse med AC Milan, hvor han har arbejdet fuld tid siden 1999. Inden da fik tog den danske kiropraktor sin uddannelse i England og åbnede efterfølgende en klinik nord for Torino.

»Kiropraktik er ikke kun en behandlingsmetode til ryggen, men en filosofi, der kombinerer videnskaben, tankegangen og kunsten om at "udføre med hænderne", som ordet kiropraktik oprindeligt betyder. Hemmeligheden ligger i at genoprette balancen i nervesystemet, efter at en spiller for eksempel har været udsat for en forstuvning eller et slag,« fortæller Johannes Breum, mens hans hænder tegner cirkler og streger i luften.

Den danske nervemand er med til alle træningspas og kampe, hvis spillerne før, under eller efter kampene skulle få brug for assistance. En almindelig arbejdsdag på Milanello lægger ud med et rutinetjek på de spillere, som er fit for fight. Når truppen begynder træningen, lægger Breum hænderne på de skadede spillere og står samtidig klar til at gribe ind, hvis der opstår en akut skade hos Helveg , Rivaldo og co.

Den akutte fase

»Et typisk skadeforløb starter for eksempel med et trælår. Når det er sket, opstår den akutte fase, som vi skal forsøge at reducere så meget som muligt. Så stiller vi sammen med lægerne en diagnose og dikterer et behandlingsforløb, der skal forhindre den onde cirkel med følgeskader, som kan genere spillerne i rigtig lang tid, hvis de ikke bliver behandlet ordentligt. Derefter drejer det sig om at følge spilleren tæt og sikre, at alt går efter planen,« siger Johannes Breum, der er så anerkendt og respekteret for sine evner, at det italienske landshold bad om at få ham med ombord i flyveren til VM i Japan og Korea.

Jo tak!

»VM gik fantastisk godt, både personligt og professionelt. Der var et rigtig voksent sammenhold, og vi var overhovedet ikke klar til at komme hjem så tidligt, som det skete,« siger Johannes Breum, og smiler for sig selv, da han kommer i tanke om, at landsmanden og linievogteren Jens Larsen ikke havde en særlig heldig figur i et af Italiens opgør.

»Dagen efter blev jeg bestormet af mennesker, der ville vide, hvordan det var at være dansker. Det blev blæst helt op, og Corriere della Serra lavede også en artikel om mig, fordi jeg tilsyneladende var den eneste, der sang med på den italienske nationalsang før kampene.«

Legenden Maldini

Italiens nederlag til Sydkorea i ottendedelsfinalen var den sidste kamp for landsholdets forsvarslegende Paolo Maldini, der stadig er en aktiv institution i AC Milans forsvar.

»Han var en af dem, som anbefalede, at jeg kom med landsholdet til VM. Han er jo en legende hernede, og efter kampen fik jeg hans sidste landsholdstrøje. Det blev jeg noget rørt over.«

Johannes Breum har overvejet at vende hjem til Danmark før eller siden sammen med sin kone, der også er kiropraktor, og deres to børn, men foreløbig er det blevet ved snakken. Indehaveren af Paolo Maldinis sidste blå trøje vil ikke afvise, at det danske landshold kunne blive en fremtidig arbejdsplads.

»De ville da være en ære for mig at arbejde med landsholdet, men det tænker jeg ikke på lige nu. Jeg arbejder meget og er væk konstant. Det er ikke noget, jeg vil gøre resten af livet. Men tilknytningen til sportsverdenen opgiver jeg nok aldrig.«

viggo.ravn@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen