Fodbold: DBU lukker øjnene

Eksperimentet i Parken med TV-billeder som dommerstøtte kan næppe bruges af de internationale fodboldorganisationer, fordi DBU ikke er inddraget i projektet.

Dansk Boldspil-Union har valgt at lukke øjnene for dagens TV-eksperiment i Parken, der med lidt god vilje godt kan kaldes for en verdenspremiere.

Af rent fodboldpolitiske grunde vil der ikke være officielle DBU-repræsentanter til stede, når TV-optagelser fra Viasat Sport bliver brugt som bevismateriale og støttepædagogik for dommer Kim Milton i reserveholdskampen mellem FC København og Brøndby.

DBU har allerede en anden sag kørende med det internationale fodboldforbund, FIFA, der har pålagt unionen at stoppe det efterhånden langvarige eksperiment med de tidsbegrænsede 10 minutters-udvisninger i lokalunionsregi.

Senest har DBU fået støtte fra de øvrige nordiske lande i en udvidet appel til FIFA, fordi erfaringerne i de danske lokalunioner har været meget tilfredsstillende.

DBU's manglende deltagelse i Parken skal formentlig ses i det lys. Der er ingen grund til at provokere FIFA mere end højst nødvendigt, så længe de tidsbegrænsede udvisningers skæbne ikke er endelig afklaret.

Forsøget i Parken er kommet i stand på et fælles initiativ fra Viasat, de to deltagende klubber og Divisionsforeningen, der administrerer den pågældende reserveholdsturnering.

Kilder blandt initiativtagerne siger til Jyllands-Posten, at DBU's generalsekretær, Jim Stjerne, uofficielt har sagt god for eksperimentet, men ifølge kommunikationschef, Lars Behrendt, er det slet ikke blevet drøftet i DBU-regi.

»Vores kendskab til eksperimentet stammer kun fra medierne. DBU kan ikke medvirke til et forsøg, der er ulovligt i henhold til de internationale regler, som FIFA har udstukket. Men da reserveholdsturneringen administreres af Divisionsforeningen, er den at betragte som en privat turnering, som vi ikke vil blande os i,« siger Lars Behrendt.

DBU har også lukket øjnene for brugen af Danmarks internationalt bedst kendte dommer, Kim Milton, selv om den normale kommandovej ellers går gennem unionens dommerudvalg.

En del tyder dog på, at mindst én repræsentant for DBU's bestyrelse vil være til stede i Parken, omend Per Bjerregaard naturligvis kan påberåbe sig kun at bære kasketten som direktør for Brøndby.

Når dagens TV-eksperiment ikke har DBU's officielle stempel, bliver det vanskeligere for dansk fodbold at videregive erfaringerne til internationalt brug i FIFA-regi.

Hvis det skal ske på længere sigt, vil det ikke kun kræve DBU's medvirken, men også et langt mere omfattende eksperiment i en løbende turnering.

Det erkendes også af Onside-redaktøren, Jakob Kjeldbjerg, der er en af initiativtagerne til dagens eksperiment.

»Men det bliver meget spændende at følge eksperimentet og ikke mindst evalueringen efter kampen. Målet er naturligvis at finde frem til en standard for brugen af TV-billeder midt i en kamp, så man fremover kan undgå de graverende dommerfejl,« siger Jakob Kjeldbjerg.

Teknisk muligt

Ifølge Onside-redaktøren vil det teknisk ikke være uoverkommeligt at bruge TV-billeder som bevismateriale på alle kampe i fuld udstrækning, selv om det vil kræve flere kameraer.

»I dagens forsøg har vi syv kameraer på med to af dem til at fokusere udelukkende på offside-situationer. Til søndagens normale pay per view-kampe er der kun fem kameraer, mens der til weekendens to store kampe er 12 kameraer til disposition hver gang,« siger Jakob Kjeldbjerg.

Viasat, Kim Milton og klubberne har på forhånd aftalt, at de to trænere (Torben Storm og Kim Vilfort) hver har to time outs per halvleg af halvandet minuts varighed, hvor de ved det første stop i spillet kan få en situation vist i slow og bedømt på TV.

Den fjerde dommerofficial kan med en monitor på sidelinjen til enhver tid bede dommeren gense en situation, lige som dommeren på eget initiativ kan stoppe spillet og tjekke på monitoren.

Når først spillet er sat i gang igen, er der ingen sanktionsmuligheder, og dommerens skøn er afgørende i alle tvivlsspørgsmål.

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen