Boldsikre låsesmede

Udsigten til en kompakt luxembourgsk forsvarsmur kræver driblestærke offensive spillere. Derfor står Claus Jensen og Thomas Røll på spring til en plads blandt de udvalgte 11 fra start

Det er set før i Parken. Et på papiret overlegent dansk landshold møder en lilleputnation, men løber panden imod en kompakt forsvarsmur, der gør vejen til de forløsende tre point lang og nervepirrende.

Sig navnet Malta, og de fleste vil fra den seneste VM-kvalifikationsturnering huske en kamp, der længe vippede på kanten af et katastrofalt pointtab, indtil Ebbe Sand otte minutter før tid trådte til i frelserrollen og sikrede en 2-1 hjemmesejr til de danske storfavoritter.

Erfaringer fra den type kampe viser, at offensive spillere, der via snævre og overraskende driblinger kan dirke forsvaret op og trænge igennem forsvarsmuren, kan være nøglen til succes. Den danske trup har i Martin Jørgensen, Claus Jensen og Thomas Røll tre sådanne "låsesmede", der med deres driblekvaliteter kunne være at foretrække idet offensive frem for hurtigheden hos d'herrer Rommedahl og Grønkjær.

Ugens træningssamlinger i Vedbæk har indikeret, at Morten Olsen har gjort sig lignende overvejelser. Claus Jensen har i sine 17 landskampe hidtil kun været med i startopstillingen to gange - imod lilleputnationerne Færøerne og Malta. Men set ud fra ugens træning i Vedbæk, vil den 25-årige Charlton-spiller været blandt de 11 i startopstillingen i aften.

Diplomatisk håb

Som alle andre i landsholdstruppen er Claus Jensen yderst diplomatisk, når man spørger til chancerne for den tredje landskamp i startopstillingen.

»Ingen kender jo holdet før i morgen, men selvfølgelig håber jeg på at være med fra start. Jeg må bare være tålmodig, og vente på, at jeg får chancen. Generelt skal både vi og tilskuerne være tålmodige, for det er ikke sikkert, at det bliver en ren målfest. Men vi er favoritter, og skal vinde kampen, om det så bliver med et eller fem mål,« siger Claus Jensen.

Morten Olsens opskrift til succes imod Luxembourg er hurtigt pasningsspil frem ad banen, og det har Claus Jensen og kollegerne øvet igen og igen i Vedbæk.

»Vi skal være spilstyrende, og derfor har vi trænet de offensive mønstre igennem mange gange. Hvis deres forsvar som ventet bliver meget kompakt, skal der spilles hurtigt rundt om dem, så vi kan komme til baglinjerne,« siger Claus Jensen, der altså i sin 18. landskamp har udsigt til en noget uvant plads i startopstillingen.

Rølls chance

En anden spiller, der har været på tale til en uvant plads i startopstillingen, er FC Københavns Thomas Røll. Han har under træningen i Vedbæk flere gange optrådt på den offensive venstre midtbane, og kan få sin landholdsdebut, hvis han kommer på banen lørdag aften. Han mener, at hans spillestil vil passe godt til kampen imod Luxembourg.

»De står meget kompakt i forsvaret, og derfor er det ikke sikkert, at Grønkjær og Rommedahl kan udnytte deres ekstreme hurtighed i lange træk på fløjene.

Der er nok kun plads til snævre driblinger og småt spil, og det passer fint til min spillestil. Jeg er også vant til at møde kompakte forsvar, når vi spiller i Parken med FCK. Der pakker mange hold sig sammen, men så gælder det om at flytte bolden hurtigt, og tvinge forsvaret til at flytte med,« siger Thomas Røll.

kasper.krogh@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen