Fodbold: Røll på spring

Målmand Peter Skov-Jensen bliver måske ikke den eneste debutant mod Luxembourg. Thomas Røll står på spring på midtbanen

Thomas Røll kan blive overraskelsen i den danske startopstilling i EM-opgøret mod Luxembourg.

Vælger landstræner Morten Olsen at give den 25-årige midtbanespiller fra FC København debut, vil det ske på bekostning af etablerede navne som en småskadet Martin Jørgensen, Jesper Grønkjær og Peter Løvenkrands.

Thomas Røll var det foretrukne valg på venstrekanten, da Morten Olsen brugte størstedelen af onsdagens træning i Vedbæk til at øve opspil. Netop hans gennembrudskraft og snævre driblinger kan være det mest effektive middel til at skabe åbninger i en kompakt defensiv.

Jørgensen uheldig

Ud fra den filosofi må Martin Jørgensen dog være førstevalget, men et slag over venstre lår i et sammenstød med Jesper Grønkjær har givet den uheldige Udinese-spiller mere pause end spilletid på træningsbanen.

Uanset talkombinationen 3-5-2 eller 4-4-2 for den danske opstilling, er der lagt op til et stormløb mod Luxembourg.

Foran Peter Skov-Jensen som debutant i målet vælger Morten Olsen sandsynligvis et forsvar bestående af Kasper Bøgelund og Niclas Jensen i henholdsvis højre og venstre side, mens René Henriksen centralt bakkes op af Christian Poulsen som bindeled mellem forsvar og midtbane.

Midtbanen kommer til at bestå af Dennis Rommedahl, der som den eneste har været med fra start i samtlige 26 landskampe under Morten Olsen, på højrekanten, mens Thomas Gravesen skal fordele spillet på midten sammen med Claus Jensen, der skal være den mest offensive af de to. Den mest åbne plads er altså venstrekanten, hvor Thomas Røll presser sig på i konkurrencen med Jesper Grønkjær. Morten Olsens valg står reelt mellem finesse og hurtighed.

De to i front bliver Ebbe Sand og Jon Dahl Tomasson, der trods problemer med en muskelskade i brystkassen deltog i hele træningen.

Fleksibel model

Modellen giver Morten Olsen masser af fleksibilitet mod en meget defensiv modstander. Christian Poulsen kan skyde med frem og støtte midtbanen, og det samme kan de to backer, hvis der er bedre plads ude i siderne. Faktisk blev begge de danske mål i EM-åbningen mod Norge scoret efter overlapninger med Niclas Jensen i den skabende rolle. Som tidligere midtbanespiller har Kasper Bøgelund også kvaliteterne til at tage del i det opbyggende spil. Alternativt kan Olsen vælge Jan Michaelsen som en offensiv højreback.

Træneren erkender, at udtalelsen "alle kampe er svære" er en kliché.

»Som de udvikler sig, kan nogle være lettere end andre. Jeg behøver bare at sige Andorra-Frankrig 0-1 og Danmark-Malta 2-1. Det siger vist alt,« siger Morten Olsen, der appellerer til de godt 40.000 tilskuere, som møder op med en forventning om en målfest i Parken, om at udvise tålmodighed.

»At spille mod et kompakt hold, er den sværeste måde at spille fodbold på. Selvfølgelig er vi storfavorit, og det pres forsøger vi ikke at skyde fra os, men alle såkaldte lilleputnationer har forsvarsmæssige kvaliteter til at slå modstanderens spil i stykker. Vi skal vinde, men om det bliver med et eller fem mål, må tiden vise. Har tilskuerne ikke tålmodigheden, kan publikum blive en hæmsko, og det er vigtigt, at de gør sig klart, hvilke betingelser, vi spiller under,« siger Morten Olsen.

jan.jensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen