Hooligans optræder i forskellige klubtrøjer

Weekendens superligarunde blev skæmmet af optøjer i både Århus og Farum. Som noget nyt optræder de samme hooligans i forskellige klubtrøjer

Voldelige tilskuere er tilsyneladende begyndt at arbejde sammen på tværs af klubber med det formål at skabe ballade omkring danske fodboldkampe.

Efter en turbulent weekend på og omkring de danske fodboldstadions frygter politiet et nyt fænomen blandt danske fodboldtilhængere. I flere politikredse er der tegn på, at de samme voldelige hooligans optræder i relation til flere forskellige klubber, samt at fanfraktioner går sammen om at udøve hærværk og skabe slagsmål.

Politiet har således set flere tilfælde på, at voldelige fans fra de to arvefjender FC København og Brøndby har samarbejdet omkring internationale fodboldkampe, og det seneste eksempel på, at en ny type hooligans er opstået i dansk fodbold, blev afsløret under den seneste superligarunde.

I aktion to steder

Fredag aften på Århus Stadion løb en flok tilskuere ind på banen og forsøgte at overfalde spillerne fra Viborg, der netop havde besejret hjemmeholdet med 3-1. Blandt de indtrængende tilskuere var en 24-årig kronraget ung mand i en AGF trøje, der blev overmandet af en kontrollør, inden han nåede at gøre skade på nogle spillere. Han blev efterfølgende afhørt af politiet, men fik lov at gå.

Søndag aften var den 24-årige mand i aktion igen, da han var til fodbold på Odense Stadion, denne gang i selskab med en gruppe FCK-tilhængere. Her optrådte han truende overfor en række kontrollører og signalerede bl.a. til dem, at han ville skære halsen over på dem.

Den truende adfærd fortsatte kampen igennem og resulterede efterfølgende i, at han blev anholdt for overtrædelse af politivedtægten. Overfor Odense Politi indrømmede den 24-årige mand, at han havde deltaget i balladen på Århus Stadion. Han bliver nu sigtet for vold, i lighed med den 20-årige mand, der nåede at sparke til Viborg-spilleren Morten Hamm.

Bekymrende episoder

Politiet er overrasket og chokeret over, at de tilsyneladende vandtætte skotter mellem forskellige fanfraktioner er ved at gå i opløsning. Hidtil har voldelige tilhængere kun optrådt i tæt tilknytning til bestemte klubber herhjemme, men det er ved at ændre sig nu.

»Vi har ikke set noget lignende herhjemme før, og man kan godt frygte, at der er en ny tendens på vej, hvor nogle bøller tilsyneladende tager rundt fra kamp til kamp for at lave ballade, uden at de har noget tilhørsforhold til en bestemt klub,« siger politiinspektør Arne Wissing.

Han leder politiets fodboldkontaktudvalg, der bekæmper hooliganisme. Arne Wissing advarer imod, at man gør en enkelt voldelig supporter, der optræder flere steder, til et generelt problem for dansk fodbold, men peger samtidig på en række andre episoder, der bekymrer politiet.

»Ved landskampen i Oslo for tre uger siden så vi hooligans fra AGF, Brøndby og FCK lave ballade i samarbejde med en række norske nynazister. At hooligans fra forskellige klubber skaber problemer i fællesskab i forbindelse med landskampe er noget, vi hidtil kun har set i udlandet, men nu er det altså også kommet til Danmark,« siger Arne Wissing.

Usædvanligt samarbejde

I Arne Wissings egen politikreds i Glostrup oplever man også usædvanlige ting, der peger på nye tider i fankulturerne.

Tidligere var de voldelige fans på Vestegnen samlet i South Side United med tilknytning til Brøndby. Deres værste fjender var Copenhagen Casuals, med tilknytning til FC København. Men en ny gruppe er opstået, nemlig Brøndby Casuals, der også har voldelige elementer blandt medlemmerne. I den gruppe, med tilknytning til Brøndby, er der flere medlemmer, der tidligere havde tilknytning til FC København, og det forvirrer politiet.

»Tidligere ville det være en dødssynd, hvis en FCK'er gik over til at være Brøndbyfan, men nu er det åbenbart accepteret i nogle grupper. Vi har ingen beviser for det, men der sker nogle bevægelser og der optræder nogle mærkelige personer i fangrupperne, som vi ikke har stødt på før. Jeg har spekuleret som en gal over, om nogle af grupperne er ved at indgå alliancer, men vi har ingen klare beviser endnu,« siger Arne Wissing.

Arne Wissings vurderinger bakkes op af en række kolleger i de politikredse, der huser superligaklubber. Københavns Politi observerede også de nye tendenser i forbindelse med UEFA Cup-opgøret imellem FC København og Djurgården for nylig.

»Vi så nogle af de meget kedelige Brøndby-tilhængere i selskab med folk fra FCK. De lå på lur og ventede på, at der skulle opstå ballade med de svenske tilhængere.

Det blev der ikke, fordi vi greb ind, men det er noget nyt, at vi ser de to grupper sammen. Vi har egentlig kun oplevet det én gang før i forbindelse med UEFA Cup-finalen i København i maj 2000. Her gik tilhængere fra FCK, Brøndby, AGF og Lyngby sammen med de engelske hooligans for at tæve de tyrkiske fans. Hvis sagen er vigtig nok, kan de åbenbart godt finde sammen,« siger politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns politi.

Også i Odense meldes der om nye tendenser. Politiet har fået meldinger fra uropatruljerne om, at folk fra uheldige miljøer søger til fodboldkampe, i håb om at der opstår uro.

Organisationer på vagt

I fodboldens organisationer er man bekymrede over den nye udvikling.

»Det er noget helt nyt for os, at folk på den måde skifter fra hold til hold for at lave ballade. Det er jo noget, som man ikke engang ser i udlandet. I andre lande følger man trofast sin egen klub og kun den, så det er et nyt fænomen, der er ved at opstå herhjemme,« siger divisionsforeningens direktør, Claus Rode Jensen.

I DBU ser man også meget alvorligt på problemerne med voldelige fans, og formand Allan Hansen lægger op til et bredt samarbejde.

»Vi kan kun løse problemerne gennem et tæt samarbejde mellem klubberne, politiet og DBU. Jeg vil nødig have, at der igen skal laves hegn om banerne. I stedet må vi slå hårdt ned på de typer, der skaber problemerne, for dem vil vi ikke se. Selv om man skal passe på ikke at blæse nogle enkelte tilfælde for stort op, skal vi virkelig være på vagt over for den kedelige udvikling,« siger Allan Hansen.

kasper.krogh@jp.dk

jan.jensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen