Fodbold: DBU i strid med dommerne

To nye konflikter truer med at lamme dansk fodbold. 2000 jyske dommere frarådes at melde sig som DBU-dommere. Desuden vil DBU have fjernet dommernes eget logo på tøjet.

To nye konflikter truer med at lamme dansk fodbold.

Dansk Boldspil-Union har fløjtet op til en langvarig strid med landets godt 3500 aktive dommere, der kan få alvorlige konsekvenser for breddefodbolden. I værste fald kan uenigheden udløse et kaos med aflysning af tusindvis af kampe i den kommende forårsturnering. DBU kræver, at dommerne fremover bærer et DBU-logo på tøjet. Det må dommerne ikke ifølge deres egne love.

Foruden en landsdækkende konflikt har DBU's nye struktur på dommerområdet kastet Jydsk Boldspil-Union (JBU) og de godt 2000 jyske dommere i Jydsk Fodbolddommer-Union (JFU) ud i alvorligt slagsmål.

Årsagen er, at JBU vil overtage påsætningen af dommere til unionens kampe fra miniput til oldboys. Den opgave har Jydsk Fodbolddommer-Union hidtil varetaget uhyre effektivt.

I modsætning til landets fem andre lokalunioner har det indtil nu været muligt for dommerne at skaffe opmænd til stort set samtlige rækker.

Eksklusionstrussel

For selv at kunne løse opgaven har JBU sendt breve ud til samtlige godt 2000 aktive jyske dommere med en opfordring til at melde sig som DBU-dommer under den nye struktur, men det fraråder dommernes organisation sine medlemmer at gøre. I den største af de 18 jyske dommerklubber, Aarhus Fodbolddommerklub, siger formand Gunner Christensen, at det vil medføre eksklusion for illoyalitet.

Dermed må JBU indstille sig på, at det kan blive umuligt at mønstre de dommere, som unionen har påtaget sig ansvaret for at skaffe til klubberne.

»Hvis vores medlemmer ikke melder sig, har JBU ingen dommere at sende ud,« siger Jan Hoffmann, formand for Jydsk Fodbolddommer-Union.

I forvejen truer striden mellem DBU og Dansk Fodbolddommer-Union (DFU) på landsmand med at spærre de 3500 dommere.

DBU kræver, at dommerne allerede nu skal dømme med et DBU-logo på tøjet.

Det griber direkte ind i dommernes egne love, der forbyder medlemmerne at bære andre logoer end dommernes eget. De eneste undtagelser er de syv dommere og 10 linjedommere med FIFA-autorisation.

»Står DBU fast på kravet, kræver det en ændring af vores love, som jeg har svært ved at forestille mig er realistisk at gennemføre,« siger Poul Malling, formand for Dansk Fodbolddommer-Union.

Poul Malling ser DBU-kravet som et ønske om at slette dommernes organisation.

»DBU regner åbenbart med at kunne overtage DFU's 3500 medlemmer uden videre, men der har aldrig været et så stort behov for DFU som nu.

Samtidig er logoet vores ansigt udadtil og nærmest et helligt symbol for os. Jeg kan slet ikke overskue konsekvenserne af denne konflikt,« siger Poul Malling.

DBU har på intet tidspunkt drøftet logo-striden med dommerne. Poul Malling er først blevet opmærksom på kravet i det brev, som samtlige dommere modtager i disse dage fra DBU om den nye struktur.

»Kravet er kommet ind fra sidelinjen, og DBU ved godt, at det strider mod lovene,« siger Poul Malling.

Han tilføjer, at DBU's politik tvinger dommernes organisation til at agere som en fagforening.

»Det har aldrig været ønsket fra vores side. Vi ønsker at være en interesseorganisation, der sikrer en afvikling af kampene på en ordentlig måde.«

Han afventer udfaldet af et møde med DBU-ledelsen i næste uge, før han tør gisne om konfliktens videre forløb.

Dårlige service

I Jylland er den nye struktur nærmest en eliminering af Jydsk Fodbolddommer-Union og dens 18 lokale dommerklubber, der hidtil har løst opgaverne med at fordele dommerne. Nu vil JBU i stedet selv ansætte ti påsættere rundt om i Jylland.

»Jeg fatter ikke, hvorfor DBU og JBU vil ødelægge det måske mest effektive system i hele landet. Det kan jeg kun tolke som et spørgsmål om magt. Desværre sker det på bekostning af klubberne, der får en dårligere service. Derfor kan jeg kun appellere til de jyske dommere om at rive tilmeldingsblanketterne til DBU-systemet i stykker,« siger Jan Hoffmann, formand for de jyske dommere.

Han understreger, at det er eksistensgrundlaget for de 18 dommerklubber, der fjernes.

»Det handler om overlevelse. Taber vi denne konflikt, forvandles klubberne til rene kaffeklubber, der ligeså godt kan mødes en gang om ugen for at spille kort. Der er intet fagligt, der binder os sammen længere,« siger Jan Hoffmann.

Dommerflugt

Han fastslår, at konflikten kun får tabere. Foruden en dårligere service for klubberne er han overbevist om, at striden vil medføre en dommerflugt og dermed mangel på opmænd i sort.

»Den menneskelige og sociale kontakt, der er en del af drivkraften, forsvinder. I stedet forvandles medlemmerne til numre i en DBU-computer. Desuden mister det lokale kendskab og den fleksibilitet, der gør systemet effektivt. På den konto vil vi miste mange ildsjæle, der ikke længere kan se en udfordring i arbejdet. Det koster også dommere, og det rammer i sidste ende også klubberne,« siger Jan Hoffmann.

De jyske dommere dømmer over 100.000 kampe om året - heraf alene godt 45.000 i JBU's 11 mands-turneringer.

»Fordelen er, at vi også styrer påsætningen til kampe i andre organisationer, og det kan vi udnytte til at lade den samme dommer løse flere opgaver samme sted. Det kan det nye JBU-system ikke. I modsætning til de andre lokalunioner kender vi ikke til dommerløse rækker i Jylland. Vi tegner os for 54 pct. af alle kampe på landsplan med en fejlprocent på under en,« siger Jan Hoffmann.

Direkte bestilling

I stedet for at true med at strejke vil de jyske dommere opfordre klubberne til at bestille dommere til deres kampe direkte hos de lokale dommerklubber og uden om JBU.

»Vi ønsker ikke at tage kampene og klubberne som gidsler. Vi vil gerne dømme fodbold, og derfor kan klubberne bare rette henvendelse direkte til os. For fire år siden mislykkedes det for JBU at overtage vores arbejde. Nu prøver man igen at tromle os ned med DBU i ryggen.«

Jan Hoffmann understreger, at det ikke har været muligt for dommerne at forhandle med DBU på fair vis.

»Når vi er blevet indbudt til møder, har det været på betingelser, der gjorde det umuligt at forholde sig kritisk til ændringerne. Den form for revolverpolitik ønsker vi ikke at deltage i.«

jan.jensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.