Fægtning: Krydsede klinger i kulissen

Danske fægtere har langt op til de bedste i Europa, og begynder klubberne ikke at samarbejde, vil de aldrig komme nærmere. Fnidder i de lokale klubber har bremset udviklingen gennem flere år, men noget tyder på, at fremtiden ser lysere ud.

Hun har netop været med til at tabe. Endnu engang. Og endda i kampen om at undgå sidstepladsen. Alligevel er hun ikke synderligt skuffet, for hun er fortsat med for at lære.

Som yngste dansker på EM-landsholdet i fægtedisciplinen fleuret véd 17-årige Anne Sofie Kiil fra fægteklubben Trekanten godt, at der er langt op til de allerbedste. Skal man tro de højeste herrer i dansk fægtning, er hun dog det bedste bud på et dansk topnavn i de kommende år.

»Hun er virkelig et talent. Heldigvis er der også andre på vej, men Anne Sofies talent går ud over det sædvanlige,« siger formanden for Dansk Fægte-Forbund, Mads Hejrskov.

Et sådant skudsmål giver man ikke hvem som helst, og det er ikke tilfældigt, at Anne Sofie Kiil - trods sin status som ungdomsfægter - deltager ved de voksnes EM. Og det er ved heller ikke tilfældigt, at hun under det seneste ungdoms-DM tæskede alt og alle - inklusiv drengene.

Men Anne Sofie Kiils suverænitet i ungdomsrækkerne dækker på samme tid over en mindre sjov kendsgerning. De seneste år har der nemlig ikke været den store grund til høj fleuretføring i Danmark, og talentarbejdet har ikke avlet mange andre navne end Anne Sofie Kiil. Derfor er der risiko for, at de kommende år vil vise et stort tomrum, som ikke bliver mindre af, at den bedste danske fægter gennem de seneste mange år, Rama Pryce Andersen, har valgt at stoppe karrieren.

Et lille land

»Efter at Rama er stoppet, har vi kun Casper Peterson med i toppen. Han blev nummer 18 her til EM og er blandt de 35 bedste i verden, men det er måske, hvad man kan forvente af et lille fægteland. Der vil opstå et hul de næste 3-4 år. Bredden, der skulle presse eliten, har ikke været stor nok,« siger fægteformanden.

En naturlig forklaring er et medlemstal på bare 1.200, men på den anden side lykkedes det for fem år siden Schweiz at vinde herrernes hold-VM i kårde, selvom landet på det tidspunkt var en lige så lille fægtenation som Danmark. Andre forklaringer kan ikke læne sig op ad små indbygger- og medlemstal:

»De bedste klubber har ikke samarbejdet om eliteprojektet, fordi der har været lokale konflikter. Jungleloven eksisterer stadig imellem klubberne, og kan de ikke forenes, får vi aldrig succes.«

Bedre samarbejde

Sådan siger landstræneren for det danske hold, russeren - eller Den Russiske Bjørn, som han præsenteres for Jyllands-Posten - Boris Fomenko. I de seneste 12 år har han stået i spidsen for de bedste danske fægtere, men det har ikke været let at få alle samlet, når der var fællestræning.

»De største klubber har følt, at talentarbejdet blev fjernet fra dem, når vi forsøgte at samle de bedste. Men vil man have en elite, må man træne sammen. Det må klubberne lære,« siger næstformand i Dansk Fægte-Forbund og chef for det netop overståede EM i Valby-Hallen, Knud Skadborg.

Den seneste tid har da også været tendenser til, at de største klubber - især Fægteklubben Trekanten og Hellerup Fægteklub - i langt mindre grad har krydset klinger uden for pisterne og i stedet er begyndt at bakke op om eliteprojektet. Klubberne har hver især ansat trænere, der kender hinanden fra tidligere, hvilket har forbedret kemien en hel del, fortæller fægteforbundets formand, Mads Hejrskov, der forventer, at der fra næste sæson vil blive etableret et meget bedre forhold.

Således er der allerede blevet indgået nogle kompromisser om, hvilke turneringer, eliten skal deltage i, så de bedste sammen kan få hård og tiltrængt modstand i eksempelvis Tyskland, hvor konkurrencen er væsentligt stærkere end i Danmark.

Desuden peger formanden på en række nye tiltag som ansættelsen af en breddekonsulent, etableringen af et instruktørkursus og udleveringen af startpakker med fægteudstyr til de nye klubber, der skyder op, og som om fire-fem år gerne skulle have bragt medlemstallet op på 2000.

»Det vil både øge bredden og kvaliteten,« siger Mads Hejrskov, der håber, at Danmark til den tid vil have mindst en fægter blandt verdens 16 bedste.

Det kunne meget vel blive Anne Sofie Kiil.

sport@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen