EM: To stilarter med succes

Jyllands-Postens Europa-hold er domineret af Portugal og Tjekkiet, mens Danmark er repræsenteret ved Jon Dahl Tomasson.

To forskellige stilarter præger det Europa-hold, som Jyllands-Postens EM-redaktion har puslet med at sammensætte efter tre ugers fodbold med både negative og positive overraskelser undervejs.

Både værtsnationen Portugal og Tjekkiet er repræsenteret med hver tre spillere på et hold, der med de valgte vil kunne stilles op i den 4-3-3-formation, som både Portugals landstræner Luiz Felipe Scolari og Morten Olsen benytter sig af.

Som eneste dansker har Jon Dahl Tomasson presset sig ind på et hold, der desuden består af to englændere, en hollænder og en af de græske overraskelser.

EUROPA-holdet (4-3-3)

Edwin van der Sar (Holland) - Giourkas Seitaridis (Grækenland), Sol Campbell (England), Jorge Andrade (Portugal), Marek Jankulovski (Tjekkiet) - Maniche (Portugal), Jon Dahl Tomasson (Danmark), Pavel Nedved (Tjekkiet) - Luis Figo (Portugal), Wayne Rooney (England), Milan Baros (Tjekkiet)

  • EDWIN VAN DER SAR - har ikke helt den udstråling på posten, som Oliver Kahn og Peter Schmeichel havde i deres bedste form, men har været stabil og udnyttede sin rutine til endelig at vinde en straffesparkkonkurrence med Holland.
  • GEORGIUS SEITARIDIS - har været en af de mest fremtrædende hos "de grå grækere" med stabilt og lovende backspil gennem samtlige kampe. Den kun 23-årige Panathinaikos-spiller har et stort potentiale, der kan udvikles i udlandet.
  • SOL CAMPBELL - var en meget vigtig brik for den massive engelske defensiv, men viste også gode offensive takter ved dødbolde. Hans nærmeste konkurrent var Martin Laursen, der faldt på præstationen i den sidste kamp mod Tjekkiet.
  • JORGE ANDRADE - tegner med sine 26 år den nye talentfulde generation hos såvel Champions League-vinderen FC Porto som landsholdet med suverænt teknisk betonet forsvarsspil og en ganske god evne til at bringe sig i scoringsposition på dødbolde.
  • MAREK JANKULOVSKI - kom til turneringen som en af de mere ukendte hos tjekkiet, men velkendt i Udinese af både Per Krøldrup og Martin Jørgensen for sit angrebsivrige backspil, der gjorde ham til en flittig afslutter i EM-kampene. Undervejs i kvalifikationen scorede han tre mål.
  • MANICHE - har fire andre navne, men bruger kun kælenavnet efter den tidligere danske Benfica-angriber, Michael Manniche. En utrolig alsidig, slidstærk og målfarlig FC Porto-spiller, der begyndte turneringen i offensiven, men rykkede en plads tilbage på den centrale midtbane, da den lille Deco gjorde sin entré. Langskudsmålet mod Holland var måske EM's bedste.
  • JON DAHL TOMASSON - kan godt konkurrere lidt med Maniche om at have scoret EM's bedste mål qua sin første fuldtræffer mod Sverige, et genialt og teknisk veludført mål på det medfødte instinkt, der gjorde ham til EM-turneringens flittigste målskytte (3) med udgangsposition fra midtbanen. I forhold til tidligere har Jon Dahl med stort overblik og flittigt arbejde i angrebsopbygningen lagt mange alen til sine velkendte kvaliteter helt i front.
  • LUIS FIGO - fik en lidt svag start på turneringen og kan vel begynde at se enden på sin karriere. Han bar meget på sine ludende skuldre, men viste især mod Holland i semifinalen, at han på sine bedste dage ikke blot er den store dribler, men også den holdspiller, der lever op til rollen som anfører for værtsnationen.
  • WAYNE ROONEY - nåede med sit første af fire mål at markere sig som EM-turneringens på det tidspunkt yngste målscorer som 18-årig. Han er næppe verdens klogeste angriber, men har til gengæld et veludviklet instinkt for at gøre det rigtige i et opskruet tempo. Besidder både dribleevner og stor skudstyrke, men fik på det engelske hold alt for lidt støtte, fordi midtbanens chanceskabende folk lå for langt tilbage.
  • MILAN BAROS - fik endelig som turneringens topscorer (to mål mod Danmark) vist det potentiale, som det er lykkedes den nu forhenværende franske manager i Liverpool, Gerard Houllier, at holde nede så længe. Med holdkammeraterne Poborskys hurtighed og Nedveds teknik er han den fødte angriber, der kan begå sig såvel på fløjen i et tremands-angreb som én af to på toppen i det mere traditionelle 4-4-2-system.
frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen