Hestesport: Ung træner med derbydrømme

Kæmpe-talentet Hamble Crown, der trænes af den kun 18-årige Mette Holmer, er blandt favoritterne i Jydsk 4-årings Grand Prix.

Men der findes undtagelser. En sådan er Hamble Crown. Ikke alene udstråler hesten et sjældent talent, men den er samtidig "hjemmestrikket" ved både at være opdrættet, ejet og trænet af familien Holmer fra Rådved ved Horsens. Og resultaterne taler deres tydelige sprog.

13 starter har resulteret i ni sejre, og på det seneste har hesten etableret sig i derbyårgangens top i et omfang så Hamble Crown sammen med årgangens hidtidige store stjerne, Hr Siem er på alles læber inden derbyhestenes første store møde, Jydsk 4-årings Grand Prix i eftermiddag. Men hvordan er det kommet så vidt, at "den lille amatør" magter at tage kampen op mod rutinerede professionelle kræfter.

»Vi mener, at vi træner hestene på en god måde. Bl.a. fordi vi kan give dem den tid, de skal have. Her står ingen hesteejere og presser på, og derfor kan hestene få den fornødne grundtræning,« fortæller 18-årige Mette Holmer. Sammen med lillebroder Michael forestår hun træningen af Hamble Crown som er den første hest familien egenhændigt har trænet frem til start.

»Jeg har altid haft med heste at gøre. Det meste har jeg lært ved at gå på rideskole og så har jeg læst meget om heste, både det fysiske, men også det psykiske, som jeg går meget op i. Af samme årsag har jeg læst meget om Monty Roberts principper,« siger Mette Holmer.

Aktuelt findes 16 heste og tre ponyer på gården nord for Horsens. Tidligere var det spring og dressur, der interesserede den unge amatørtræner, og gennem en del år deltog hun i de ponyløb, der virker som en værdifuld "rugekasse" for travsporten. De senere år har Mette Holmer opdateret sine travsports-kundskaber gennem sommer- og vinterophold hos Anders Lindqvist og Erik Bondo, som er succesfulde travtrænere i Frankrig og Italien.

»Her har det mest handlet om træning af løbsheste. Grundtræningen har jeg tillært mig bl.a. ved at læse om hvorledes sener og led kan klare træningsbelastningen. Ellers forsøger jeg at tage det bedste fra de steder, jeg har været,« siger den unge træner.

I tilfældet Hamble Crown er hun del af et teamwork. Lillebroderen kører hesten i alle langsomme træningsarbejder for vogn. Selv rider Mette hesten i galop-intervaltræning, mens moderen Lene kører Hamble Crown til regelmæssig svømmetræning. Hesten er med andre ord genstand for en meget varieret træning, hvilket måske er hemmeligheden bag succesen.

»Den hoppelinie, Hamble Crown stammer fra, har vist flere gode afkom, men fælles for dem har været, at de ikke har kunnet holde i bentøjet. Derfor har Hamble Crown fået en meget skånsom optræning, og af samme årsag er den kommet senere til start end de fleste,« fortæller Mette Holmer. Selv om hun også har kuskelicens, er kuskerollen fornuftigt udliciteret til topprofessionelle Kent Friborg.

Friborg den rette

»Friborg er udvalgt blandt mange gode kuske, og da jeg hele tiden har ment, at han er en god kusk, og jeg samtidig godt kunne lide Kent Friborg og hans teorier, blev det ham, vi satte på som kusk,« forklarer Mette Holmer og erkender gerne, at det forekommer uvirkeligt at stå med et stjernefrø som Hamble Crown.

»Ja, det er virkelig fantastisk. I øjeblikket tænker og taler min lillebror og jeg næsten ikke om andet andet end løbet søndag, så vi er nok ikke til at holde ud at være i nærheden af,« erkender Mette Holmer. Hun sætter forventningerne højt med indbygget risiko for at blive skuffet.

»Jeg bliver skuffet, hvis Hamble Crown slutter dårligere placeret end andenpladsen, men det tror jeg nu ikke bliver tilfældet. Om det bliver Hr Siem eller Hamble Crown afhænger meget af løbsafviklingen. Friborg skal forsøge at knække Hr Siem rundt første sving, for her var Hr Siem ikke så god i forprøven. Desuden tror jeg ikke, at Hr Siem er så hurtig fra start som Hamble Crown, så taktikken er klar,« siger Mette Holmer i forventningsfulde vendinger. Hun erkender, at de seneste dages nattesøvn har været urolig.

»Alene spændingen med hensyn til hvordan det ender, har gjort det svært at falde i søvn den seneste uge, og sådan bliver det sikkert også natten til søndag,« forudser gymnasieeleven med den givende og til tider også indbringende hobby.

Alle heste til salg

Går det Hamble Crowns vej i eftermiddag vil sejren kaste 185.000 kr. af sig, eller stort set lige så meget som hesten hidtil har indløbet i præmier. En endnu større sum venter, såfremt hesten kan gøre sig gældende i årgangens største løb, Dansk Trav Derby 29. august.

Som hos de fleste opdrættere er alle hestene principielt til salg. Det var Hamble Crown også i begyndelsen af karrieren, men i takt med resultaterne blev den dyrere, og nu er hesten efterhånden blevet så god, at den ifølge Mette Holmer tidligst sælges på den anden side af derbyet.

Trods trænerens begrundede optimisme er Jydsk 4-årings Grand Prix langt mere end et to-hestes opgør. Kun en enkelt af de 11 deltagere synes på forhånd uden vinderchance. Foruden Hr Siem og Hamble Crown trænger navne som Home Blåbjerg og kriteriumsvinderen Hennessey sig på, og til de chancerige outsidere hører også Helix Vang som kusken Birger Jørgensen anser for stærkt undervurderet i den officielle chancevurdering.

»Helix Vang kunne ikke gøre for, at forprøven forløb så uheldigt. Hesten er stabil, hurtig fra start, nem at køre, og besidder god kapacitet. Jeg føler mig meget sikker på, at nogen vil blive positivt overrasket,« siger Birger Jørgensen, der anerkender, at startsporet i anden række bag startvognen er en ulempe, men til gengæld vurderer han, at Helix Vang har en klar fordel ved at trives bedre på Århus-banen end favoritterne.

niels-j@post8.tele.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen