Dansk tennis i krise
Sitautionen omkring tvangsnedrykningen af det danske tennislandshold skaber mange overvejelser i forbundet.
Hidtil har Davis Cup-kaptajn Michael Tauson kun kigget op.
Op mod Davis Cup'ens næstbedste række.
Gennem de seneste sæsoner har en oprykning været det danske mandskabs erklærede mål, men nu er kaptajnen pludselig tvunget til at kigge nedad.
Afbuddet til sidste uges kamp mod Algeriet har medført tvangsnedrykning til Euro/Afrikanske Zone III, hvor deltagerne i år har været lidet skræmmende nationer som blandt andre Andorra, Cypern, Island og Makedonien.
»Vi har aldrig ligget så dårligt, og det er dødssygt. Jeg aner faktisk ikke engang helt præcis, hvordan turneringen bliver afviklet, men det er noget med alle-mod-alle. Under alle omstændigheder er der ikke meget perspektiv i det selskab for dansk tennis, men motivationen må være at lave et professionelt stykke arbejde og så komme væk derfra allerede næste år,« fastslår Michael Tauson.
Rystet kaptajn
Onsdag var han stadig rystet over afgørelsen fra det internationale tennisforbund, og samme tilstand er dansk tennis hensat i for øjeblikket.
Som nummer 99 ligger Kenneth Carlsen bedst placeret på verdensranglisten efterfulgt af Frederik Løchte Nielsen (679) samt skadesplagede Kristian Pless (835), efter lukningen af Copenhagen Open står Danmark uden en tennisturnering af international betydning, og nu ligger landsholdet i fjerde division.
Situationen skriger på handling, og sammen med de øvrige ledere overvejer Michael Tauson da også kraftigt at sadle om.
Strid om penge
Endnu ved de eksempelvis ikke, om Kenneth Carlsen i en alder af 31 år stadig gider bruge tid på landsholdet fremfor sin egen karriere, og under alle omstændigheder vil næste generation være tvunget til at bære et større ansvar efter Kristian Pless' kontroversielle afbud på grund af en strid om penge.
Først i rækken står Frederik Løchte Nielsen, der sidste år debuterede i Davis Cup og siden har taget flere skridt fremad fra et om end meget beskedent udgangspunkt. I november vandt han en ITF Future-turnering i single og fulgte i sidste uge op med en doubletitel i en svensk satellitturnering side om side med Rasmus Nørby, der også hører med til den lille gruppe af boblere.
Udviklingsmuligheder
Med en gennemsnitsalder på den internationale ATP Tour på 25,5 år har Frederik Løchte Nielsen som årgang 1983 stadig en rum tid at løbe på, men enhver drøm om et gennembrud skal understøttes af markante ryk de næste sæsoner.
»Mod de kommende modstandere får de unge spillere en langt bedre chance for at udvikle sig, så de på længere sigt kan tage større ansvar, men jeg vil til enhver tid bruge Kenneth Carlsen, hvis han stadig er klar. Hans rutine er vigtig, og de andre kan lære en masse af at se ham træne, så jeg har ikke tænkt på at satse udelukkende på nye navne,« fastslår Michael Tauson.
Som forbundets sportschef har Johan Sjögren samme holdning om altid at stille det stærkeste hold, men svenskeren arbejder dog samtidig med en plan B til brug efter Kenneth Carlsens pensionering.
»I morgen kan han jo komme og sige, at han ikke gider spille længere, og så må vi være klar. Realistisk kan vi godt glemme alt om at spille med i de to øverste rækker. På det niveau skal man bruge to-tre spillere i top 100, og dér er vi jo langt fra,« indrømmer Johan Sjögren.
Endnu har Dansk Tennis Forbund (DTF) dog ikke helt opgivet håbet om at få nedsat straffen og dermed slippe for at ryge helt ned i dyndet.
Formelt er sagen ganske vist afsluttet, men lederne kan have held med at henvende sig direkte til bestyrelsen for det internationale tennisforbund.
»Vi er gået i tænkeboks og overvejer de forskellige muligheder, men vi har ikke sat nogen deadline for vores endelige beslutning,« erklærer DTF-generalsekretær Niels Persson.