Fodbold: Tysk TV-aftale skaber ravage

Det danske naboskab med Tyskland har skabt en dramatisk situation omkring de i forvejen stærkt problematiske forhandlinger om rettighederne til TV-signalet fra VM-slutrunden i Japan/Sydkorea 2002.

For 13,5 mia. kr. har den tyske Kirch-koncern forlængst sikret sig rettighederne world wide, men Kirch-koncernes London-baserede salgsselskab, Prisma, har som måske bekendt haft mere end svært ved at få gang i afsætningen i Europa.

Prismas pris på rettighederne til det danske marked er sat til 200 mio. kr. Det fik selskabet til at smide en fælles delegation fra DR-TV og TV2 på porten, da danskerne tillod sig et bud på kun 20 mio. kr.

Nyheden tidligere på ugen om Kirch-koncernens salg af VM-signalet i Tyskland til de to tyske public service-kanaler, ARD og ZDF, har skabt en helt ny situation i relation til det danske marked. ARD og ZDF har købet rettigheden til de 24 vigtigste af kampene, mens resten sendes på en af Kirch-koncernens egne betalingskanaler.

Mere end halvdelen af alle danske husstande har mulighed for at kunne følge ARD's og ZDF's VM-transmissioner via parabol og kabel - eller måske bare med en god antenne, hvis man bor i den sydlige del af landet.

»Jeg tør godt kalde aftalen i Tyskland for en bombe under forhandlingerne om rettighederne på det danske marked,« siger direktør Jørgen Madsen, der har indkøb af sportsrettigheder for Modern Times Group (TV3) i både Skandinavien og Baltikum.

Pres på prisen

Fra flere sider vurderes konsekvensen for Danmark at blive et pres på prisen i nedadgående retning, fordi danske TV-stationer vil få alvorlig konkurrence på seertallene fra de to tyske stationer, der traditionelt er kendt for en meget professionel fodbolddækning. Hvilket formentlig også vil indebære livesendinger om formiddagen dansk tid.

Set ud fra et økonomisk synspunkt kan det derfor ligne et selvmål fra Prismas side, når det drejer sig om det danske marked. Med mindre man i forhandlingerne med ARD og ZDF stiller krav om en afskærmning af de to stationers signaler mellem Tyskland og Danmark. Det kan teknisk set godt lade sig gøre.

Foreløbig er det MTG-koncernen med TV3 og 3+, der er favorit til at sikre sig rettighederne i Danmark, fordi koncernen kan gøre dem til et led i en pakke for hele Skandinavien.

Men også DR-TV og TV2 har søgt ind i en nordisk alliance, bestående af Danmark, Sverige, Norge og Island, mens finnerne er brudt ud for at lave sin egen aftale.

»Vi har ikke haft kontakt til Prisma, siden finnerne brød ud af alliancen for to måneder siden. Men vi har is i maven - og masser af tid til at vente, til prisen kommer ned på et acceptabelt niveau,« siger DR-sportschefen Jørgen Steen Nielsen.

Ny betalingskanal

Når Jørgen Madsen bruger udtrykket »en bombe under forhandlingerne« tænker han formentlig også på MTG's muligheder for at bruge VM-slutrunden som det ideelle værktøj til at markedsføre en helt ny digital betalingskanal efter pay per view-princippet.

I svenske medier har MTG's øverste operative chef og administrerende direktør, Hans-Holger Albrecht, således bekræftet planerne om at sende VM-fodbold på en betalingskanal og om muligt videresælge nogle af kampene til nationale public service-stationer.

Med det tætte naboskab med Tyskland vil det formentlig være vanskeligt at sælge fodbold på en betalingskanel, når over halvdelen af danske husstande gratis kan se ARD og ZDF. Med mindre Prisma kræver signalet skærmet af.

Jørgen Madsen vil ikke kommentere den del af problematikken, men kan tilføje, at også TV3, som vi kender den i Danmark, Sverige og Norge, vil sende VM-fodbold, hvis det lykkes MTG at nå frem til en aftale med Prisma.

Faktisk eksisterer fremtidens pay per view-kanal i MTG-regi allerede i Danmark. Ifølge informationschef Niels Jørgen Langkilde vil der allerede i løbet af april i år kunne eksperimenteres med pay per view på den nye Viasat Xtra, der onsdag den 14. marts får premiere somfodboldkanal med transmission af den afgørende kamp i Champions League gruppe C mellem Bayern München og Arsenal.

Foreløbig kan man dog kun få adgang til kanalen, hvis man kan modtage signalet via digitalt parabol-TV.

Man skal være i besiddelse af en satellitmodtager med Open TV og Viacess samt et digitalt parabolkort fra Viasat.

Det er den samme teknik, der bruges til det såkaldte goal show på TV3 og +3, og allerede førstkommende søndag vil Viasat Xtra blive brugt som kanal for udsendelsen Onside Xtra, der er et halv times-program i umiddelbar forlængelse af Onsides reportager fra dagens premierekampe i den danske superliga.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.