EM-bronze og nordisk rekord til Louise Ørnstedt

Den 15-årige Odense-svømmer Louise Ørnstedt satte både dansk og nordisk rekord i 100 meter rygsvømning i sit første stævne som senior.

»Helt vildt - overvældende.«

Det var tæt på, at glædestårerne piblede ud af de blå teenage-øjne, da unge Louise Ørnstedt havde overgået både sig selv og sine vildeste drømme. En medalje ved EM i Helsingfors havde aldrig været i hendes tanker.

Men bronze-medaljen hang om hendes hals. Et metallisk bevis på, at hun nu hører til i det fine selskab blandt svømmere, man må regne med, tage seriøst og frygte som modstander.

På favoritdistancen 100 meter rygcrawl var hun efter både de indledende heat og semifinalerne nummer tre. Og den position magtede hun uden nerver at holde.

I finalen var der ingen tvivl om, at russer-spanieren Nina Zhivanevskaya skulle vinde, men til det sidste pressede Ørnstedt rumæneren Diana Mocanu, der i semifinalen kun havde været en hundrededel af et sekund hurtigere. I finalen blev det dog til sidst 34 hundredele af et sekund.

Ny taktik

De tre svømmere var i særklasse, og Louise Ørnstedt var i særklasse lykkelig efter sin første internationale senior-medalje.

»Medaljen var resultatet af en ny taktik - faktisk den samme der gav Mette Jacobsen medalje i sin tid på disciplinen. Jeg skulle lægge "langsomt", forsigtigt, ud - og så give den hele armen på de sidste 50 meter. Det havde jeg aftalt med sportschef Jens Glavind, og den taktik viste sig heldigvis at holde vand. Jeg havde naturligvis tillid til ideen. Men én ting er at tro. Noget andet er at udføre planen, når det går løs.«

Glavind var imponeret over sin nye guldfisk på sigt. Især fordi hun holdt sig til planen.

»Louise er god til at overholde aftaler, men når en svømmer først er i vandet, er det jo hende suverænt, der styrer udviklingen, og sådan må det jo også være. Svømmerne er jo ikke robotter,« siger Glavind primært om sin unge svømmer, der er kvalificeret til OL i både 100 og 200 meter rygsvømning.

»Nu har jeg prøvet et senior-stævne, og det var en god generalprøve før OL. Jeg har trænet vældigt meget på det seneste, otte træningspas om ugen mellem to og halvanden time. Så formen er i orden. Fysikken er også på plads, og jeg synes, at psyken har fået ro ved at se her i Helsingfors, at de ældre svømmere ikke bare distancerer mig. Jeg kan være med. Det giver selvtillid.«

»Hun svømmer som en rutineret dame,« følger Glavind op samtidig med, at han kunne konstatere at hans samleverske Mette Jacobsen ikke fik noget ud af at bruge desperations-modellen i 100 m butterfly.

Jacobsen nr. fire

Jacobsen lagde hårdt ud i finalen - hendes hurtigste nogensinde - men hun måtte alligevel nøjes med fjerdepladsen. Dog i dansk rekordtid, 59,43 sekunder. Hendes gamle rekord lød på 59,64, sat i Sevilla for tre år siden.

»Mette fik ikke medalje i dette løb, hvor hun havde en mulighed for endnu en sidegevinst, før det lørdag går løs i favoritdisciplinen 200 m butterfly, hvor der er finale søndag. Fjerdepladsen har ikke ødelagt moralen, da hun jo svømmede stærkt kun besejret af raketter som Martina Moravcova fra Slovakiet, Otylia Jedrzejczak fra Polen og Johanna Sjöberg fra Sverige. Men hun slog Anna-Karin Kammerling fra Sverige, og det betød en del før 200 meteren.«

Derimod kiksede Jacob Carstensen i finalen i 200 m crawl, men han er alligevel sidstemand på den danske stafet i dag, hvor han indledende sammen med Dennis Otzen, Jeppe Bøje Nielsen og Henrik Andersen skal forsøge at få kvartetten til OL. Efter det løb svømmer Anders Bo Pedersen og Bo West mod hinanden, og er de hurtigere end landsholdet, er de på i finalen.

Mette Jacobsen og Sophia Skou deltager i 200 m butterfly med oplagte semifinale- og finalechancer ligesom Karen Egdal skal OL-kvalificere sig i 50 m crawl.

sten.thomsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen