Svømning: Danskere i EM-finaler

Jacob Carstensen kvalificerede sig til OL, mens Mette Jacobsen og Louise Ørnstedt atter viste storform ved EM i Helsingfors.

Der var ingen medaljer, for der var ingen finaler. Men der er fortsat metalglans over de danske svømmere på OL-vippen ved EM. Nye medaljer funkler forude.

Mette Jacobsen og den nye komet Louise Ørnstedt svømmede sig nemlig torsdag i paradestil til finalerne i henholdsvis 100 meter butterfly og 100 meter rygcrawl. Og den tidligere kortbane-verdensmester Jacob Carstensen klarede endelig OL-stabilitetskravet i 200 m crawl i en finaletid.

Så det var en forståeligt tilfreds sportschef Jens Glavind, der kunne evaluere torsdagens EM-semifinaler og indledende løb således: »Godkendt! Der er udsigt til medaljer fredag, hvis heldet holder.«

Mest imponerende var den kun 15-årige Louise Ørnstedt i det finske klorvand i Helsingfors.

Hun var oppe mod nogle garvede veteran-kanoner i 100 meter rygsvømning. Og hun stod distancen. Talentet fornægtede sig ikke. Nerverne holdt.

»Jeg lærte meget af at være i finalen i 200 meter rygcrawl. Da var jeg hamrende nervøs, men jeg fik god hjælp af de danske ledere. Den debut var svær for psyken, men da jeg klarede mig godt indledende og nåede finalen, hvor jeg ikke dumpede til eksamen med en femteplads, så var det kapitel ligesom overstået. Jeg har vænnet mig til, at jeg er kommet i voksent selskab, hvor der skal kæmpes vældigt hårdt. I ungdomsrækkerne er tingene ligesom kommet lidt lettere,« sagde Louise Ørnstedt, da hun havde vundet sin semifinale i den fornemme tid 1 minut 2,29 sekunder.

Fart i kroppen

Hendes egen danske rekord lyder på 1.02,07, men den satte hun helt tilbage i Moskva 1998 ved ungdomslegene.

»Min tid her i Helsingfors er min næstbedste nogensinde, og det giver selvtillid, at jeg igen har fået fart i kroppen. Jeg har udviklet mig meget både fysisk og psykisk siden Moskva, men rytmen er tilbage. 100 meter rygcrawl er min favoritdisciplin - så jeg håber naturligvis på en flot placering. Selv om det bliver svært.

Ørnstedt slog i sin semifinale den tyske storfavorit Sandra Völker - 53 internationale medaljer. Tyskeren blev diskvalificeret - men også distanceret af danskeren, der var trediehurtigst af alle. Kun overgået af den russiske spanier Nina Zhivanevskaya og rumæneren Diana Mocanu.

Mette Jacobsen svømmede sin femte- og sjettebedste 100 meter butterfly igennem tiderne, da hun indledende og i semifinalen balancerede omkring et minut.

Hun har en reel medaljechance i fredagens finale, hvor de værste konkurrenter er svenskerne Anna-Karin Kammerling og Johanna Sjöberg samt slovakken Martina Moravcova og polakken Otylia Jedrzejczak.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen