Overraskende tour-sejr til David Millar

Den unge brite David Millar fra Cofidis overraskede favoritter og Tour-konger som Ullrich, Zülle og Armstrong, da han lørdag aften vandt første etape af den 87. udgave af Tour de France.

Efter 19,03 minutter tvang han cyklen over målstregen efter en 16,5 km lang enkeltstart omkring fremtidsbyen Futuroscope. Det var to sekunder hurtigere end den regerende Tour de France-vinder, Lance Armstrong, US Postal. Nummer tre blev den franske holdkaptajn fra ONCE, Laurent Jalabert, mens en anden tidligere Tour-vinder tyskeren Jan Ullrich fra Telekom, måtte nøjes med en fjerdeplads.

Bedste dansker blandt de 177 ryttere fra start blev den firedobbelte danmarksmester i enkeltstart, Michael Sandstød fra MemoryCard Jack&Jones, der kørte i den lidt skuffende tid 20 minutter 15 sekunder. Han blev en beskeden nummer 47.

Det var det spanske ONCE-mandskab, der indledningsvis spillede med musklerne på enkeltstarten, der åbnede de tre uger i Frankrig. Holdkaptajn Laurent Jalabert, der tidligere har været verdensmester i netop enkeltstart, havde i lang tid bedste tid, efterfulgt af sin spanske holdkammerat David Canada.

Umiddelbart før de absolutte favoritter blev sendt afsted, blev han slået af den 23-årige David Millar, der for nylig vandt en tilsvarende enkeltstart i Route du Sud også på franske landeveje. Men ikke mange havde forventet, at dén stilling ville holde, når først favoritterne trådt i pedalen.

Den tyske Telekom-rytter og tidligere Tour de France-vinder, Jan Ullrich, viste god form og overhalede en anden tidligere vinder Marco Pantani, Mercatone Uno. Også Alex Zülle og Lance Amstrong havde fine mellemtider, men det var altså ikke nok til at slå den unge brite, der siden 1997 har kørt som professionel for Cofidis.

Da sejren var en realitet brød han grædende sammen. At den blot sjette sejr som professionel cykelrytter skulle vindes i verdens hårdeste cykelløb, dét havde Millar tydeligt svært ved at fatte.

At den danske outsider Michael Sandstød ikke levede op til egen og holdets forventning om en placering blandt de 10-15 bedste, kan skyldes, at han var tvunget til at køre på en reservecykel, der ovenikøbet først ankom til Frankrig fredag aften.

Selv var Sandstød dog ikke skuffet, men heller ikke helt tilfreds med sin indsats.

- Jeg kørte måske lidt for stærkt i starten, men det var min indstilling, at det var alt eller intet. Da jeg var kun to minutter fra mål, kunne jeg mærke, at kræfterne slap op, sagde Sandstød ved målstregen.

Ved første mellemtid efter 3,7 km lå den firedobbelte danske mester i enkeltstart ellers til en sjetteplads, men fem kilometer senere var den forvandlet til en 24. plads. De øvrige otte ryttere placerede sig langt tilbage på jævne tider.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen