Håndbold: Danske VM-drømme brast

Næste års håndbold-VM i Frankrig bliver uden dansk deltagelse. Jugoslavien vandt uden problemer den afgørende kavlifikationskamp i Randers med 24-19 over et svagt dansk mandskab - og løser dermed billet til slutrunden med en overbevisende samlet score på 50-41.

Et facit, som de danske spillere kun kan takke sig selv for.

Danskernes VM-drømme led et seriøst knæk allerede fra start, da holdet løb ind i en scoringskrise af uoprettelige dimensioner. Efter Søren Strygers åbningstræffer skulle der gå 15 lange minutter før bolden igen lå i det jugoslaviske net. Enten var det stolpen eller også stod den fremragende målmand Peric i vejen for de mere og mere deperate danske forsøg, der hurtigt sendte jugoslaverne i front med både tre og fire mål. Kun Michael V. Knudsen på stregen formåede at holde fanen højt før pausen.

Men lige lidt hjalp det. Den danske kontrafase eksisterede ikke, keeperne Kristian Asmussen og Peter Nørklit fik ikke fat i noget. Skytter som Kristian Gjessing, et mål, og Klavs Bruun Jørgensen, nul mål, var nærmest anonyme og da Lars Christiansen og Nikolaj Jacobsen også var skygger af sig selv - så skulle det gå galt.

På playmakerposten forsøgte både Torsten Laen, Claus M. Jacobsen sig - uden held - og når selv ikke fem danske overtalssituationer udmøntede sig i scoring kunne jugoslaverne gå til pausen med en afgørende 12-6 føring. Med en så lav udnyttelse af chancerne var festen forbi, inden den fik begyndt.

Jugoslavien styrede kampen

En VM-billet krævede som minimum en dansk 10 måls sejr i anden halvleg. En mission så vanskelig som at bestige Mount Everest med bind for øjnene og uden en trævl på kroppen.

Med tre scoringer i træk lykkedes det for danskerne at få det ellers medlevende publikum helt op på mærkerne - men kun for et kort øjeblik. Jugoslaverne slap aldrig grebet, og danskerne var aldrig i nærheden af den VM-billet, som på forhånd var inden for rækkevidde - især på baggrund af den fornemme fight i Jugoslavien for en uge siden. Anden halvleg var ren kosmetik - til stor tilfredstillelse for de mange herboende jugoslaver i Randershallen. Lars Christiansen fik dog revancheret sig en anelse efter pausen - og blev dansk topscorer med otte træffere.

Torben Winther havde valgt at stille med de samme 12 som i Beograd - altså med Kasper Nielsen, Mikkel Aagaard, Bo Spellerberg og Michael Bruun som oversiddere.

I bakspejlet kunne en skytte som Kasper Nielsen måske have overrasket jugoslaverne, der kom til Damark uden målmand Zoran Djordjic og storskytten Nenad Perunicic, der tilsyneladende ikke blev klar efter den fodskade, han pådrog sig i Beograd.

Effektive skytter

Men hans fravær blev aldrig den fordel, som danskerne havde håbet på. Gæsterne havde - i modsætning til danskerne - flere effektive skytter at trække på og de tre bagspillere Bojinuvic, Jovanovic og Lisisic stod da også for hovedparten af jugoslavernes scoringer.

Torben Winther havde før opgøret gjort opmærksom på, at en kikset VM-kvalifikation ikke var fatalt for dansk herrehåndbold. Landstræneren holder dermed sin tidsplan, der går ud på, at det nuværende mandskab først skal toppe om to-tre år. De rutinerede jugoslaver beviste til gengæld, at bronzemedaljerne fra VM 1999 ikke var nogen tilfældighed. De flagsvingende jugoslaver fejrede da også sejren som var det en gentagelse fra Egypten.

Næste opgave for det danske landshold bliver EM-kvalifikationen i januar, hvor holdet via en kvalifikationsturnering skal bane sig vej til en afgørende play-off kamp om deltagelse i slutrunden i Sverige 2002.

Forhåbentlig med større succes end på denne lumre sommerlørdag i Randers.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen