Sport

For tre år siden fik de klar besked: »Hvis I vil noget, så er det nu«

For tre år siden lignede Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen langt fra det, de er nu: OL-bronzevindere i 2016 og senest verdensmestre i 49erFX i 2017.

Katja Salskov-Iversen (forrest) og Jena Mai Hansen er nomineret til Årets Sportsnavn for deres VM-guld i 49erFX. Foto: Brian Lindberg Jensen

Landstræner Peter Hansen satte sig foran Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen. To dygtige sejlere, en af tre 49erFX-både, som Dansk Sejlunion havde forventninger til kunne kvalificere sig til OL i Rio i 2016. Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen var slukørede. Og pressede.

Efter OL i London i 2012 havde Dansk Sejlunion indledt et større projekt. Unionen vidste, at 49er-sejlads for kvinder ville komme på programmet ved legene i Rio. 10 kvinder blev testet, det endte med tre besætninger, som skulle arbejde hen mod et mål: Dansk OL-deltagelse i klassen 49erFX. Kun én båd kunne repræsentere Danmark ved OL i Rio, hvor de 20 bedste nationer skulle dyste.

Peter Hansen er landstræner for alle 49er-sejlerne i Dansk Sejlunion og tidligere elitesejler sammen med sin bror, Søren. Han kender kravene for at nå til tops.

De klare favoritter

Han kunne se, at Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen brugte lang tid på at finde sponsorater, de skulle også træne, og samtidig studerede de ved siden af. Resultaterne kom ikke for alvor, og i efteråret 2014 var der kun to år til OL i Rio.

Så derfor satte han sig ned sammen med Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen, de begyndte at analysere på, hvor meget det ville kræve, hvis de skulle kunne komme helt til tops på verdensplan og være i stand til at presse Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen, som på det tidspunkt var klare favoritter til at repræsentere Danmark i Rio.

Jena er stærk mentalt, mens mine følelser sidder uden på tøjet.
Katja Salskov-Iversen om sin makker, Jena Mai Hansen

Katja er den unge, sprudlende, bomstærke type.
Jena Mai Hansen om sin makker, Katja Salskov-Iversen

Aarhusianerne Marie Thusgaard Olsen og Ida Marie Baad Nielsen havde vundet talrige verdensmesterskaber i 29er-jollen, ungdomsudgaven af 49erFX, og som 49ere havde de vundet EM i 2013 og 2014, og de var såmænd blevet sølvvindere ved VM i 2014. Søstrene Maiken og Anne-Julie Schütt var den tredje båd. Alle trænede de sammen efter den såkaldte danske model, som grundlæggende går ud på, at der ikke er noget farligt ved at dele ud af sin viden. Til alles bedste, da målet er, at hele gruppen skal blive verdens bedste.

Landstræneren har altid målt de danske landsholdssejlere op imod verdenseliten, sejlerne i fællesskab har haft fokus på at blive de bedste i verden og har bevidst underspillet den indbyrdes konkurrence. Derfor analyserede han på, hvad der skulle til, for at de tre besætninger kunne nå deres mål om at blive de bedste i verden.

»Jeg fortalte dem, hvad kravene var. Vi kan ikke disponere over deres tid, men min rolle som landstræner er at gøre dem klart, hvad de skal gøre for at nå målet. Og de gik all-in,« siger Peter Hansen om mødet med Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen.

I deres sejlklubber i Hellerup og Furesøen fik de en støttegruppe, som begyndte at hjælpe med at skaffe sponsorer til en idræt, der udstyrsmæssigt hører til blandt de dyreste. Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen får støtte af Team Danmark og Dansk Sejlunion, men hvert år skal de to sejlere ud at lokalisere en halv mio. kr. for at kunne dyrke sejlsport.

Sammen med landstræneren besluttede de at øge træningsmængden. De gik fra at træne fire gange om ugen på vandet til seks ugentlige ture i båden plus et dagligt program i styrkecentret. Pludselig var Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen nogle af dem i hele verden, der trænede allermest i deres bådklasse.

Flyttede hjem igen

Nu var de sejlere på fuld tid, og det medførte store beslutninger. Katja Salskov-Iversen valgte at blive boede hjemme hos sine forældre i stede for som planlagt at flytte i lejlighed i København for sig selv, mens Jena Mai Hansen – i en alder af 25 år – spurgte sine forældre, om hun måtte flytte hjem til dem i en periode. På den måde sparede de penge, som i stedet blev kanaliseret over i deres fælles projekt.

For ud over træningen i Danmark skulle de rejse verden rundt i 200 dage om året for at træne og sejle stævner. Og husleje i 200 dage om året løber op, især i hovedstaden.

Det har de vundet
  • Jena Mai Hansen, 28 år, rorsmand og Katja Salskov-Iversen, 23 år, gast.
  • Parret sejler 49erFX, en tomandsjolle, der blev introduceret til det olympiske program i London i 2012.
  • Parret, som sejler for Yachtklubben Furesøen og Hellerup Sejlklub, fik sølv ved EM i 2015, de vandt EM i 2016 og vandt bronze ved OL i 2016, inden de i september 2017 sikrede sig VM-guld.
  • I 2016 fik de prisen for årets sejlsportspræstation af Dansk Sejlunion.

Langsomt begyndte Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen at hale ind på rivalerne. Landstræneren fulgte de tre både tæt, Ida og Marie havde vundet EM i 2015, Schütt-søstrene EM-bronze i 2015, mens Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen brød igennem med sølv ved EM i 2015. Det lignede en uhyre tæt kamp i de afgørende sejladser om en plads ved OL i Rio.

Ved VM i Argentina i november 2015 fik Ida Marie Baad Nielsen og Maria Thusgaard Olsen en tredjeplads, Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen sluttede som nummer fire, Schütt-søstrene på syvendepladsen. Men ved næste udtagelsesstævne til OL, en World Cup-afdeling i Miami, Florida, var det pludselig Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen, der var bedst af de tre danske både. Det blev til en andenplads, mens de to andre sluttede som 10 og 12.

Den endelige OL-udtagelse blev afgjort ved VM i Clearwater i Florida i februar 2016. En syvendeplads var rigeligt for Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen til at sikre sig den plads ved OL, som Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen længe lå til at snuppe.

OL-bronze var skuffende

»Deres dyk i 2014 gjorde dem stærke. Jena og Katja tvivlede aldrig på deres chance, de var ekstremt cool i den sidste del af OL-udtagelsen. I forberedelserne op til OL var de vildt stærke, de trænede benhårdt, så de i den sidste periode op til OL var dominerende i træningen mod de andre favoritter. Derfor var de skuffede, da de ikke vandt guld,« siger Peter Hansen.

Tilbage på land stod Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen.

»Det var vildt irriterende, at de tog pladsen. Den store konkurrence betyder, at vores niveau ligger ret højt. Det er ikke sådan, at jeg har fortrudt, at vi har trænet så meget sammen med dem. For det har gjort, at de har kunnet nå medaljerne,« siger Marie Thusgaard Olsen.

De danske elitesejlere i 49erFX-klassen har et tæt forhold. Når de er ude til store stævner, bruger de fritiden sammen. Jena Mai Hansen kan eksempelvis godt lide at rode på loppemarkeder, og ellers sørger de for at tjekke de seværdigheder, der er, hvor de konkurrerer.

»Vi er kæmpekonkurrenter på vandet. Der vil vi vinde. Vi går op ad hinanden hele tiden, så vi er også venner. Socialt er vi gode sammen. Men det er ingen hemmelighed, at man bliver sindssygt jaloux, når de vinder VM eller får bronze ved OL. I hele verden er der ingen, der er mere misundelig end os,« erkender Marie Thusgaard Olsen.

For nu er det Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen, der ligger forrest i feltet, understreget af, at de i september vandt VM i Portugal, mens Aarhus-besætningen sluttede som nummer fire.

I sejlsportskredse vurderes et VM som større end OL. Ved OL stiller kun en båd fra hver af de 20 bedste nationer op. Ved VM er de alle de bedste i verden.

»Sportsligt er et VM hårdere. Vi havde tre både i top syv ved VM, to af dem blev sorteret fra til OL i Rio. Det er nemmere at vinde OL end VM. Derfor var jeg stolt over, at Jena og Katja vandt VM,« siger landstræner Peter Hansen, som kalder det skelsættende, at Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen i 2014 tog et afgørende valg.

De besluttede sig for at blive eliteatleter.

Men der skulle gå år, før det hele klikkede på plads.

De fandt ro i Rio

Katja Salskov-Iversen og Jena Mai-Hansen vuggede rundt i deres 49erFX i Rio to uger før OL i 2016. Det var sidste dag på træningslejren, og nu sad de og kiggede på hinanden efter dagens arbejde.

»Fuck, mand, nu er der ikke mere, vi kan forbedre,« sagde Katja Salskov-Iversen, som sædvanlig bramfri.

Fra den dag faldt det hele på plads, samarbejdet i båden og kommunikationen, de fandt en ro og en sikkerhed, som de tog med sig videre til VM i Portugal i år.

»Jeg havde troet, at Rio var det. At så stoppede det for os. Men jeg er ikke mæt. Det at sejle er det fedeste. Om det er at vinde medaljer, ved jeg ikke. Faktisk tror jeg, at det er processen. Den er så givende,« siger Katja Salskov-Iversen.

En stor del af årsagen til deres succes skyldes deres forskelligheder.

Jena Mai Hansen (til venstre) og Katja Salskov-Iversen vandt VM i 49erFX i september. Foto: Polfoto

»Katja er den unge, sprudlende, bomstærke type, der aldrig giver op. Hun er motoren på båden, hun får den til at sejle stærkt, og så hjælper jeg med at få den i den rigtige retning, kan man sige. Hun er fuld af liv, hun er god til at få mig op på beatet. Jeg er nok den, der kan holde lidt igen. Vi skal huske at slappe af, det kan ikke være 100 pct. hele tiden. Vi er lidt hinandens modsætninger, og det har vi fået til at spille godt sammen i båden,« siger Jena Mai Hansen, den ældste af de to.

»Jena er stærk mentalt, mens mine følelser sidder uden på tøjet. Hun har masser af erfaring og er i stand til at holde hovedet koldt og til at koncentrere sig, når det gælder. Når vi er sammen i flere dage, behøver vi ikke tale hele tiden. Vi er trygge sammen, og vi stoler på hinanden,« siger Katja Salskov-Iversen.

I det kommende års tid er Jena Mai Hansen med på Volvo Ocean Race, så de to kommer kun til at træne i kortere perioder i 49eren. Først en måneds tid inden VM i Aarhus næste år kan de for alvor begynde at forberede sig.

»Vi har talt meget om det projekt. Katja var også en del af beslutningen, da jeg skulle træffe en afgørelse om at sejle med i Volvo Ocean Race. Vi får ikke lige så mange timer sammen i båden som tidligere,« siger Jena Mai Hansen.

Så kom svaret

Planerne er blevet godkendt af landstræner Peter Hansen, som også peger på, at deres vidt forskellige personligheder er en stor del af årsagen til deres succes.

Efter VM-titel: Dansk kvinde klar til at sejle jorden rundt

»Hvis der var to af Katjas type i båden, ville det hele brænde sammen. Hvis det var to af Jenas slags, ville de ikke komme ret langt,« siger landstræneren, som i 2014 satte sig ned over for de to sejlere, kiggede dem i øjnene og kort og godt konstaterede:

»Hvis I vil noget, så er det nu.«

Tre år senere gav de ham et svar. Et verdensmesterskab.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tidligere vindere
Årets sportsnavn - Tidligere vindere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her