Det frie ord

Jyllands-Postens undervisningsprojekt ”Det frie ord” er et gratis tilbud til folkeskoler, gymnasiale uddannelser og sprogcentre. Projektet har til formål at gøre rede for den historiske udvikling af ytringsfriheden i Danmark – og at forklare de regler og love, som regulerer ytringsfriheden i Danmark. Få det fulde overblik over indholdet her.

Artiklens øverste billede
Jyllands-Postens chefredaktør Pierre Collignon.

Demokrati er ingen selvfølge. Hver generation skal kæmpe for demokratiet, udvikle det og forhindre, at erhvervede frihedsrettigheder rulles tilbage. Hver generation skal tale om, hvad demokrati betyder, og finde ud af, hvordan man bedst får demokratiet til at leve.

Jyllands-Posten har en rolle at spille i den forbindelse. Vi arbejder for at styrke demokratiet på mange måder; ved at bidrage til oplysning, til fri debat, åbenhed og kontrol med magthaverne. Vi vil også gerne stille undervisningsmateriale til rådighed om den frihedsrettighed, som vi ved allermest om: ytringsfriheden.

Vi præsenterer her i artikler, cases og quizzer viden om de love og regler, der regulerer ytringsfriheden i Danmark. Vi gør rede for den historiske udvikling af ytringsfriheden i Danmark og forklarer også om det danske mediebillede.

Dette undervisningsmateriale stilles gratis til rådighed og kan f.eks. benyttes på gymnasiale uddannelser og i folkeskolens ældste klasser. Det er også målrettet flygtninge i forbindelse med et undervisningsprojekt, som Jyllands-Posten gennemfører i samarbejde med De Danske Sprogcentre.

Målgruppen er her mennesker, der har fået asyl eller er blevet familiesammenført i forbindelse med en asylsag – og som er på danskmodul 4 eller derover på sprogcentrene. Ud over det undervisningsmateriale, som her stilles til rådighed, tilbyder Jyllands-Posten at holde oplæg på sprogcentrene for at deltage i klassediskussioner og invitere kursisterne til at skrive til vores opinionsunivers.

Samarbejdet med De Danske Sprogcentre skal således tjene til at udbrede forståelse for det danske demokrati og den danske debattradition – og give kommende og nye medborgere bedre muligheder for at forstå og deltage i den danske samfundsdebat.

De fleste af artiklerne er skrevet af Jens Horstmann, cand.jur. og højskolelærer. Derudover har redaktører og reportere fra Jyllands-Posten bidraget.

Overblik

Her følger en samlet oversigt over undervisningsmaterialet.

Del 1: Ytringsfrihed – helt enkelt

Vi forsøger her i én artikel at give en samlet introduktion til ytringsfriheden i Danmark i en sprogligt lettere tilgængelig version.

Stinne Wessberg, afdelingsleder og underviser på Sprogcenter Midt i Horsens, har skrevet artiklen om til et niveau, der er målrettet kursisterne på sprogcentrene. Stine Wessberg har også skrevet opgaver og ordlister, som man kan bruge i undervisningen på sprogcentre.

Her er lærervejledningen og opgaver og tekst til udprint:

Materialet ligger også på sitet:

Del 2: Ytringsfrihedens historie i Danmark

Historisk gennemgang af de vigtigste milepæle fra enevældens censur til nutidens debatkultur:

Del 3: Dansk pressejura 

Hvad er de vigtigste regler, som regulerer danske medier, og hvilke rettigheder har du?

Del 4: Det danske mediebillede

Introduktion til danske medier og sammenligning med pressens forhold i den arabiske verden:

Sådan arbejder journalisterne på Christiansborg

Del 5: Diskussion

Case 1: To tv-interviews med det konservative folketingsmedlem Naser Khader og imam Waseem Hussain giver argumenter hhv. for og imod de Muhammed-tegninger, som Jyllands-Posten offentliggjorde i 2005.

Case 2: Debatten om udlændinge i Danmark: Er medierne for fokuserede på problemer med integration? Eller er de omvendt for forsigtige? Der er to tv-interviews med debattørerne David Trads og Mikael Jalving, som repræsenterer hvert sit synspunkt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.