Det frie ord

Racisme

Alle borgere finde sig i, at der kan blive sagt grove og fornærmende ord – men der er en grænse.

Overalt i verden findes der racisme. Også i en dansk provinsby som Aarhus. Det er dog strafbart at ytre sig racistisk. Foto: Claus Bonnerup

Ytringsfriheden i Danmark betyder, at ingen skal kontrollere medierne. Der er dog stadig regler, der gør nogle ytringer kriminelle, men først efter udgivelsen.

Én af de regler er forbuddet mod racisme. Det er en regel, der ikke bliver brugt ret tit; det er vigtigt, at man i et demokrati kan tale frit og have en åben debat. Derfor må alle borgere finde sig i, at der kan blive sagt grove og fornærmende ord – men der er en grænse.

Det danske forbud mod racisme blev indført i 1939 som beskyttelse af de danske jøder. Man var bange for, at beskyldninger mod og hån af jøder ville føre til frygtelige handlinger, som man så i det nazistiske Tyskland.

Baggrunden for racismeparagraffen er altså den tanke, at racistisk tale er farligt, fordi det kan udløse racistiske handlinger.

I forbuddet mod racisme står der, at man kan blive straffet for racisme, hvis man siger eller skriver noget, som truer eller forhåner en gruppe af personer på grund af deres:

  • Race
  • Hudfarve
  • Etniske baggrund
  • Religion
  • Seksualitet

Man skal sige meget grove ting eller opfordre til f.eks. kriminalitet mod en race eller en etnisk gruppe, før man kan blive straffet. Det er altså ikke ulovligt at være racist, men det kan være strafbart at tale racistisk.

Racisme kan kun straffes, hvis man fra starten havde viljen til at udbrede ytringen til en større gruppe mennesker. Man kan altså ikke straffes for racisme, hvis man siger noget racistisk i private grupper, f.eks. hjemme eller på arbejdet, hvor man ikke regner med, at ytringen bliver offentligt kendt.

Forbuddet mod racisme handler kun om ytringer, altså om ord eller andre meddelelser, ikke om handlinger. Hvis man handler racistisk – f.eks. ved at lukke sin butik for alle tyskere – kan man ikke blive straffet for racisme (dog er der også regler, der forbyder at behandle folk forskelligt, f.eks. på grund af race eller etnicitet).

Det er vigtigt at forstå, at man kun kan blive straffet for racisme, hvis man siger noget om en gruppe af personer. Hvis man f.eks. fornærmer eller håner en enkelt person på grund af personens hudfarve, kan det være en injurie, men ikke racisme.

Politikeren Jesper Langballe blev f.eks. straffet for racisme, da han sagde, at muslimske mænd dræber og voldtager unge piger. Det blev anset for at være en klart usand hån mod en gruppe mennesker på grund af deres religion. Et andet eksempel er sagen mod organisationen Hizb ut-Tahrir, hvis formand, Fadi Abdullatif, blev dømt for racisme efter at have opfordret til forfølgelse og drab på jøder.

Arbejdsspørgsmål

  1. Der er mange lande, som ikke har et forbud mod racistiske ytringer. Bør man i det moderne demokrati have ting, som man ikke må sige? Diskutér.
  2. I Danmark får man ikke mere straf for at begå det, man kalder for ”hate crime”, f.eks. kriminalitet pga. racisme. Man bliver naturligvis straffet for kriminaliteten, men det debatteres, om man skal have en ekstrastraf, hvis kriminaliteten er begrundet med f.eks. racisme. Diskutér for og imod.

Næste kapitel

Pressejura 7 Blasfemi

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Det fulde overblik: Det frie ord
Jyllands-Postens undervisningsprojekt ”Det frie ord” er et gratis tilbud til folkeskoler, gymnasiale uddannelser og sprogcentre. Projektet har til formål at gøre rede for den historiske udvikling af ytringsfriheden i Danmark – og at forklare de regler og love, som regulerer ytringsfriheden.
Projekt Det frie ord

Det fulde overblik: Det frie ord

Jyllands-Postens undervisningsprojekt ”Det frie ord” er et gratis tilbud til folkeskoler, gymnasiale uddannelser og sprogcentre. Projektet har til formål at gøre rede for den historiske udvikling af ytringsfriheden i Danmark – og at forklare de regler og love, som regulerer ytringsfriheden.
Emner

Det danske mediebillede

De danske medier er en mangfoldig og broget forsamling, der driver formidling på mange forskellige platforme som papir, tv, radio og internet.

Debat Må man tegne Muhammed?

Aldrig tidligere har en dansk artikel med tilhørende tegninger haft så stor effekt, som da Jyllands-Posten besluttede at trykke 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her