Det frie ord

God presseskik

Reglerne for god presseskik skal sikre, at der i Danmark laves god og ordentlig journalistik.

Foruden at skulle følge loven har medierne selv lavet nogle regler for god presseskik, som medierne og deres  journalister forpligter sig til at følge. Foto: Liv Høybye

Det er i Danmark kun medierne selv, der vælger, hvad de vil skrive, vise og bringe.

Men hvis avisen skriver noget, der er racistisk, eller som afslører private hemmeligheder, kan personer på avisen blive straffet af domstolen bagefter. Der er ikke ret mange regler, og det sker ikke så ofte, at et medie bliver straffet. Disse regler siger kun noget om, hvad vi som samfund slet ikke kan acceptere.

Der findes også nogle regler, som vi kalder for ”reglerne for god presseskik”. Det er ikke en lov. Det vil sige, at et medie ikke kan blive straffet, selvom det ikke overholder disse regler. Reglerne er et udtryk for, at selvom et medie overholder loven, er det ikke sikkert, at mediet også opfører sig ordentligt. For at sikre, at der i Danmark laves god og ordentlig journalistik, har langt de fleste danske medier forpligtet sig til at overholde reglerne.

Reglerne handler f.eks. om, at medierne skal være grundige og bringe korrekte oplysninger, og at de skal respektere de mennesker, der optræder i medierne. Medierne skal også lade de personer, som måske bliver anklaget eller omtalt for noget, selv sige deres mening. Medierne skal f.eks. under en retssag heller ikke fortælle om menneskers race eller etniske baggrund, hvis der ikke er behov for det - hvis det ikke er relevant.

Hvis et medie ikke overholder reglerne, kan man klage til Pressenævnet; et råd, som medierne frivilligt har oprettet, og hvis afgørelser de frivilligt kan følge. Der er blandt danske medier stor respekt for Pressenævnet, og deres afgørelser bliver som regel fulgt.

Reglerne for god presseskik er lavet af medierne selv. Det er altså regler, som beskriver, hvordan medierne selv mener, at de bør opføre sig. Dette er vigtigt at forstå – at man i et land med ytringsfrihed selv kan vælge at følge en højere standard for journalistik end den, loven bestemmer.

I alt er der 23 regler, som alle beskriver, hvordan et medie bedst opfører sig.

Arbejdsspørgsmål

  1. Hvad er fordelen ved at have regler for medierne, som ikke står i en lov?
  2. Pressenævnet nyder stor respekt blandt medierne. Hvad skal Pressenævnet gøre for at have den respekt?

Næste kapitel

Pressejura 4 Privatlivets fred

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Projekt Det frie ord

Det fulde overblik: Det frie ord

Jyllands-Postens undervisningsprojekt ”Det frie ord” er et gratis tilbud til folkeskoler, gymnasiale uddannelser og sprogcentre. Projektet har til formål at gøre rede for den historiske udvikling af ytringsfriheden i Danmark – og at forklare de regler og love, som regulerer ytringsfriheden.
Emner

Det danske mediebillede

De danske medier er en mangfoldig og broget forsamling, der driver formidling på mange forskellige platforme som papir, tv, radio og internet.

Debat Må man tegne Muhammed?

Aldrig tidligere har en dansk artikel med tilhørende tegninger haft så stor effekt, som da Jyllands-Posten besluttede at trykke 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her