Grundloven af 1849
Grundloven er Danmarks forfatning, som gav borgerne en række friheder.
Årene frem til Grundloven var præget af Oplysningstidens tanker om det enkelte menneskes værd. Grundloven er baseret på netop disse tanker.
Grundloven er Danmarks forfatning. Dens grundlæggende og oprindelige formål var at afskaffe enevælden i Danmark og indføre demokrati. For at gøre dette var det nødvendigt blandt andet at give borgerne en række friheder, som skulle sikre, at demokratiet rent faktisk fungerede. Disse rettigheder er f.eks. retten til privatliv, retten til at dyrke sin religion og retten til sin ejendom – og naturligvis ytringsfrihed, altså retten til at udtrykke sin mening frit.
Det kan virke udemokratisk og mærkeligt i dag, men husk på, i hvilken tid Grundloven blev skrevet, og hvilke mennesker der skrev den.
Ytringsfriheden var ikke total. Man ønskede at afskaffe kontrollen med ytringer, altså censur. Det var vigtigt at afskaffe censur, fordi en fri og demokratisk debat ikke kan fungere, hvis en autoritet kan bestemme, hvad der skal frem i offentligheden, og hvad der ikke skal.
Man havde dog ikke noget ønske om, at alle bare skulle kunne sige hvad som helst om alle andre. Derfor slog man også fast, at man kunne blive stillet til ansvar for sine ytringer, det vil sige, at man godt kunne indføre straf for nogle ytringer, når de var blevet fremført.
Det kan virke udemokratisk og mærkeligt i dag, men husk på, i hvilken tid Grundloven blev skrevet, og hvilke mennesker der skrev den: Det var i en tid, hvor man ikke havde nogen erfaring med et demokrati, og hvor man stadig lagde stor vægt på borgernes ære og samvittighed. Desuden blev Grundloven skrevet af det danske borgerskab, altså velhavende, veluddannede mennesker, som satte stor pris på at opføre sig ordentligt. Derfor kunne det ikke tillades, at man bare sådan kunne sprede løgne eller hån om gode mennesker.
Der fandtes ikke nogen folkelig forståelse af ytringsfrihed; der var altså ikke nogen, der havde erfaring med en helt fri debat, og man skal huske på, at bare fordi man indførte disse regler, var der ikke en moderne forståelse af dem.
Grundlovens oprindelige ytringsfrihed var altså ment som en frihed til politisk debat.
Arbejdsspørgsmål
- Ville reglen om ytringsfrihed se anderledes ud, hvis den blev skrevet i dag? Diskutér.
- I princippet kan man indføre straf for alle ytringer, også politiske. Det er ikke sket – hvorfor ikke? Diskutér.