*

Skole

Flertal vil tillade praktisk projektopgave i 9. klasse

I stedet for at skrive en opgave i 9. klasse, skal det være muligt at bygge en med hænderne, mener partier.

I 9. klasse skal eleverne lave en projektopgave, der udarbejdes over fem dage. Opgaven skal munde ud i et produkt i form af en skriftlig rapport, en film eller en powerpoint-præsentation, der skal fremvises. Foto: Janus Engel

Det skal være muligt at aflevere en praktisk udgave af projektopgaven i landets folkeskoler. Det mener et politisk flertal.

På den måde kan eleverne prøve kræfter med praktisk arbejde som eksempelvis tømrer og elektriker - og måske få øjnene op for erhvervsskolerne.

Det skriver Berlingske.

Forslaget, der kommer fra SF, har opbakning hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Regeringen er også åben over for forslaget.

- Der er brug for en projektopgave, som fokuserer mindre på det boglige og mere på det, man kan skabe med hænderne, siger undervisningsordfører Jacob Mark (SF) til Berlingske og fortsætter:

- Den primære tanke er at skabe en bedre folkeskole for de elever, der savner fokus på andet end det boglige. Derudover håber jeg, det kan føre til, at flere elever får indsigt i, hvad det vil sige at gå på en erhvervsskole og få lyst til at gå den vej. Det har vi virkelig brug for.

Folkeskoleeleverne ser gerne, at de i fremtiden får mulighed for at vælge en praktisk version af den obligatoriske projektopgave, de skal lave i 9. klasse.

Det siger Jakob Bonde Nielsen, der er formand for Danske Skoleelever.

- Generelt mener vi, at der mangler noget praktisk i den danske folkeskole. Og det her kunne være en af måderne, siger han til Ritzau.

- Generelt har vi faktisk ikke særligt mange praktiske fag. Og når man kommer i overbygningen (7.-9.-klasse, red.) stopper alt, der har med noget praktisk at gøre. Alle kreative fag stopper omkring 6. klasse, tilføjer Jakob Bonde Nielsen.

På Christiansborg er både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er klar til at kigge på forslaget.

DF's folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen, er også klar til at kigge på en praktisk udgave af projektopgaven, især hvis den kunne være med til at få flere til at vælge erhvervsskolerne.

- Hvis en mere praktisk udformet opgave kunne være med til det, så synes vi da bare, at det er en god idé, siger han til Ritzau.

I 9. klasse skal eleverne lave en projektopgave, der udarbejdes over fem dage. Opgaven skal munde ud i et produkt i form af en skriftlig rapport, en film eller en powerpoint-præsentation, der skal fremvises.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) fortæller til Berlingske, at partierne til efteråret skal diskutere, hvordan det praktiske element i de ældste klasse i folkeskolen kan styrkes.

Forslaget til den nye projektopgave kalder hun for "et konstruktivt forslag i den debat".

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Projekt Det frie ord

Det fulde overblik: Det frie ord

Jyllands-Postens undervisningsprojekt ”Det frie ord” er et gratis tilbud til folkeskoler, gymnasiale uddannelser og sprogcentre. Projektet har til formål at gøre rede for den historiske udvikling af ytringsfriheden i Danmark – og at forklare de regler og love, som regulerer ytringsfriheden.
Nyheder om uddannelse
07:15

Debat: Den nationale sprogstrategi er en tynd kop te

Helene Caprani, medlem af GL’s hovedbestyrelse
Det er besynderligt, at regeringen lancerer en sprogstrategi, samtidig med at nedskæringerne i uddannelsessektoren begrænser eller lukker sproguddannelserne.
08.12

Debat: Uddannelse og dannelse

Paul Marcussen, folkepensionist, Ringsted
Søren Pind (V) og Pernille Schnoor (ALT), henholdsvis minister og ordfører for uddannelse og forskning, efterlyser i JP 28/11 undervisning i dannelse til gavn for vores fælles ”vi”, bl.a. for at imødegå modsætninger imellem korttids- og langtidsuddannede.
Mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her