Skole

Elev fra 7. klasse: »Især unge tror, der findes et leksikon til den perfekte krop«

Kan folkeskoleelever skrive aviser? Ja, og de kan skrive indfølt om en problematisk kropskultur, viste det sig, da vinderne af ”Mediekonkurrencen” blev hyldet.

Bl.a. Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, og kronprinsesse Mary dansede med stolte skoleelever iført guldmedaljer, til koncert med popkunstneren Wafande, efter vinderne af ”Mediekonkurrencen” var blevet kåret. Foto: Stine Bidstrup

Hvis du har et bump på maven, skal du ikke nødvendigvis have en klump i halsen. Det syntes at være hovedpointen, da ”Mediekonkurrencen” blev afholdt torsdag den 17. maj i Politikens Hus, København, hvor vinderne blandt 500 deltagende skoleklasser fra 6. til 10. klasse blev afsløret og hyldet for egenhændigt at have idéudviklet, researchet og skrevet artikler til aviser, der fokuserede på årets emne, ”Elsk dig selv – krop og idealer”.

Folk ønsker ofte de kroppe, vi ser i Hollywood-film, altså de trekantede kroppe og timeglasfiguren
Marius Victor Barndorff fra 7.b. på Hadbjerg Skole, Hadsten

Juryen bestod af repræsentanter fra Sex & Samfund, Mary Fonden samt journalister fra Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet. Og selv om stemningen var munter, stod det indledningsvist klart, at emnet var alvorligt og aktuelt, da kronprinsse Mary indtog scenen og læste lederen op fra en af vinderaviserne, der havde gjort indtryk på hende:

»I dag er der for mange, der går rundt med en klump i maven og føler, at de ikke rigtigt passer ind i de selvskrevne normer. Det er de sociale medier et godt eksempel på. De påvirker i den grad menneskeheden til, hvordan de skal se ud. Især de unge tror, der er et leksikon til den perfekte krop (...) Vi har alle et ansvar og en pligt til at behandle hinanden med respekt og omsorg (...),« lød det.

Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, overrækker diplom til vinderne i JP Kategorien. Foto: Stine Bidstrup

En skole – to vindere

Særligt én skole i Hadsten imponerede ved (blandt i alt otte vinderklasser) at have hele to præmierede klasser, henholdsvis 7.a og 7.b. fra Hadbjerg Skole, der blev udpeget som vindere af Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

Fakta

Krop og idealer

9 pct. af eleverne i 7.-9. klasse er utilfredse med deres egen krop.

58 pct. af eleverne i 7.-9. klasse angiver, at tilfredshed med egen krop præger deres selvværd.

82 pct. af eleverne i 7.-9. klasse peger på sig selv som en faktor, der har indflydelse på deres syn på egen krop.

30 pct. af de 13-årige tænker ofte eller hele tiden på, om de vejer for lidt eller for meget.

Kilde: Sex og Samfund, 2017

»Jeg ved ikke, hvad de putter i madpakkerne på Hadbjerg Skole, men at vinde to gange er mageløst flot,« sagde på Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, på scenen og uddelte guldmedaljer til de stolte unge sjæle.7.b’s dansklærer, Signe Dorothea Storr, afviste grinende efter overrækkelsen, at der puttes særlige ingredienser i elevernes madpakker, men tror nærmere, at skolen har været ambitiøs på elevernes vegne. I hvert fald har elevernes artikler om alt fra fitness og kropsidealer til bedømmelseskultur på sociale medier gjort indtryk på hende:

»En elev har for eksempel interviewet en pige, hvis søster har anoreksi. Den handler om, hvordan søsterens sygdom også påvirker hende. Hun føler sig ensom i det. Det er stærkt.«

Den 13-årige Marius Victor Barndorff fra 7.b. fra vinderklassen stod med guldmedalje om halsen efter overrækkelsen:

»Det er meget fedt at vinde, for vi har lagt meget arbejde i det,« sagde han og bekræftede, at sociale medier presser unge i retning af at ville have perfekte kroppe. Hans eget bidrag til avisen var et interview med en sexolog, der fortalte, hvilke kropstyper folk foretrækker:

»Sexologen sagde, at folk ofte ønsker de kroppe, vi ser i Hollywood-film, altså de trekantede kroppe og timeglasfiguren,« siger han.

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Projekt Det frie ord

Det fulde overblik: Det frie ord

Jyllands-Postens undervisningsprojekt ”Det frie ord” er et gratis tilbud til folkeskoler, gymnasiale uddannelser og sprogcentre. Projektet har til formål at gøre rede for den historiske udvikling af ytringsfriheden i Danmark – og at forklare de regler og love, som regulerer ytringsfriheden.
Nyheder om uddannelse
11.10

Kronik: Skoler siger nej tak til mobiler

Anni Matthiesen,, Brigitte Klintskov Jerkel,, Henrik Dahl,, Merete Riisager,
Den udbredte brug af mobilerne i skoletiden er ikke sund, og vi skal gøre noget ved problemet. Men et forbud ved lov er ikke vejen frem. Løsningerne skal findes på de enkelte skoler, og så skal forældrene gå forrest og vise børnene, at det er sundt at lægge mobilen fra sig af og til.
Mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her