Lyon er et mekka for madkunst

Kun få danskere kender Lyon, men byen har charme og stribevis af udsøgte restauranter.

Artiklens øverste billede
Lyon er kendt for sit høje niveau inden for gastronomi, og byens mange markeder bugner af friske råvarer. Foto: Lyon Tourism and Conventions

En slentretur langs Seinen en solrig søndag formiddag med sin elskede i hånden står for mange som indbegrebet af et par dejlige forårsdage i Paris. Det romantiske minde fra Paris kan også være en aften på en berømt restaurant, mens et knap så romantisk flashback for mange er den kaotiske trafik og de nervepirrende minutter, hvor man i luntetrav nærmer sig lufthavnen, mens taxameteret ubønhørligt tikker, og den småsure taxachauffør bander, mens han gestikulerer, at du skam nok skal nå dit fly. Et godt alternativ til hektiske Paris kunne fint være Lyon, der blot er lidt længere væk, men som byder på nogle af de samme oplevelser som Paris, men hvor man med garanti ikke hører ubehjælpeligt skole-fransk på hver anden bistro. Og savner man at kunne se Eiffeltårnet, ja, så har Lyon sit eget. Godt nok er det kun 80 meter højt og blev ikke bygget af Gustave Eiffel, men af Jacques Buffaud i 1894, men på afstand ligner det alligevel den ægte vare. Lyon er Frankrigs tredjestørste by med knap 500.000 indbyggere, men tæller man alle forstæderne med, bor der knap 1,5 mio. mennesker. Byen ligger populært sagt halvvejs mellem Middelhavet og Alperne og er centreret omkring de to floder Rhône og Saône, der rent fysisk mødes i Lyon. Mod nord ligger det store Beaujolais-distrikt, og byens rummelighed understreges af de to floder, der kan ses fra de to højdedrag Fourvière og La Croix-Rousse, der udgør to centrale dele af byen.
 

Ligner Rom og smager af Paris

Hvis man med få ord skal karakterisere Lyon, så opleves de centrale bydele omkring floderne som en fredeligere og lidt mindre udgave af Seinens bredder, mens højdeforskellene fra floderne op til bydelene Fourvière og La Croix-Rousse giver stærke mindelser om Rom. Vi ankommer til Lyon med fly direkte fra København og sammenlignet med Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris, ja, så er Lyon-Saint Exupéry Airport nærmest et forladt trinbræt. På ganske få minutter er man ude af lufthavnen og har nu valget mellem en taxa eller offentlig transport ind til byen. Afstanden er ca. 20 km, og lufthavnen ligger øst for Lyon. Helt unikt betjenes lufthavnen af det berømte TGV-tog, der kører op til knap 300 km/t., og fra lufthavnen er der direkte forbindelse til Marseille og Paris, der kan nås på bare to timer. Fra den pompøse TGV-terminal udgår også moderne sporvogne, der på ca. 25 minutter bringer os ind til hovedbanegården. Som i de fleste andre storbyer er området omkring hovedbanegården blandt de mindre interessante, men området rummer billige hoteller til 50€ (ca. 370 kr.) for et enkeltværelse som et godt udgangspunkt for at udforske byen. Det første man bør gøre i Lyon er at anskaffe et Lyon City Card, der giver ubegrænset adgang til byens mange offentlige transportmuligheder. Der kører moderne sporvogne på kryds og tværs, metroens fire linjer er effektive og nettet af stationer fintmasket. Præcis som Paris og Marseille er byen opdelt i arrondissementer, hvoraf der er ni styk, begyndende med 1. og 2. arrondissement på halvøen mellem floderne Rhône og Saône. Det gamle Lyon ligger mellem vestbredden af Saône og bjergene (5. og 9. arrondissements). Øst for Rhône-bredden er 3. og 6.-8. arrondissements. Croix-Rousse-området danner 4. arrondissement nord for halvøen.

Gastronomi i top

Et kig i 2012-udgaven af Michelin-guiden viser, at Lyon stadig forsvarer sin status som en af verdens fornemste byer at spise i. Man kan godt finde metropoler med flere af de eftertragtede stjerner, men den grundlæggende kvalitet af byens restauranter er meget høj. I alt har 14 restauranter en eller flere stjerner i Michelin Guide 2012, og mest berømt er Paul Bocuse, der har tre stjerner. Totalt har blot 15 restauranter i Europa opnået de tre stjerner, og Paul Bocuse regnes for en af fadderne til det nye franske køkken og har fået kokkekonkurrencen Bocuse d'Or opkaldt efter sig. I alt er der 2.000 restauranter i Lyon. Hele fire restauranter har to stjerner, mens der findes ni steder, der har en stjerne. Det høje niveau på de etablerede restauranter smitter naturligvis af på det generelle niveau for lokalt producerede fødevarer, og man må ikke snyde sig selv for en tur til de berømte Halles de Lyon (102 Cours Lafayette, 3e arr.). Her finder vi nøglen til byens kulinariske status, og senest er de berømte haller med alskens fødevarer i december 2006 blevet forsynet med en kæmpemæssig glasoverdækning og hedder nu "Halles de Lyon - Paul Bocuse". Er man meget heldig, skulle man kunne få et glimt af mesterkokken selv, når han køber ind, men husk at butikkerne er lukkede hver mandag. Foruden råvarer i absolut særklasse er der et varieret udvalg af restauranter og seafood-barer.

Lækre delikatesser

Har man kun kort tid, så bør man besøge den fantastiske ostebutik, Mère Richard, og herfra slentre videre til en af de såkaldte ”bouchon'er”, der er små oaser, hvor man kan nyde enkel mad fra området og skylle oplevelsen ned med et glas kølig Beaujolais. Er man mere til et rustikt fransk marked med både fødevarer og alskens andre varer, kan det anbefales at besøge Croix-Rousse markedet, som er et ”ægte” marked, der ligger centralt i bydelen. Lyon har flere store parker, og sammen med områderne langs de to store floder opleves byen som venlig og luftig, men har man fået nok af storby, er det skønne vinområde Beaujolais kun en lille times kørsel væk. Her kan man følge en markeret rute rundt i distriktet, der strækker sig fra Lyon i syd og op til Mâcon i nord. Undervejs er der mulighed for besøg hos berømte producenter, og man kan følge vinproduktionen, der her foregår i mellem 700 og 1.000 meters højde. Hoveddruen er Gamay, og det er slående, hvor lille et område de mest berømte vine såsom Brouilly kommer fra.

LÆS OGSÅ: Sydfransk charme

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.