Et frirum i sneen

Eksklusive skilounges har længe eksisteret på amerikanske destinationer. Nu har de fundet vej til Østrig, hvor skigæsterne inviteres indenfor til gennemført nydelse. Her er weissbier og wienerschnitzel udskiftet med champagne og kaviar.

Artiklens øverste billede
Når vejret er til det, kan man smide sig på solterrassen, hvor en af de ansatte straks kommer rendende med hovedpude og uldent tæppe. Foto: Mountain VIP Club

I 2.000 meters højde modtages jeg af en velklædt værtinde.

»De kan placere skistøvlerne på varmestativet her og trække i et par af disse,« forklarer hun og rækker mig et par bordeauxrøde velourslippers.

Jeg kommer direkte fra pisten, så mit besøg begynder med en tur forbi garderoben.

»Denne vej,« smiler værtinden bagefter og inviterer mig til at følge med.

Jeg ledes forbi pejsen, hvor en skiløber nyder sin cigar i de røde lædermøbler og videre hen til et velopdækket bord, hvor stolen trækkes ud, og jeg får lov at tage plads.

Foran mig åbenbarer de meterhøje panoramavinduer et blændende udsyn over de sneklædte bjerge. I baren står tjenere i jakkesæt klar til at tage imod min bestilling, og i køkkenet er et team af chefkokke parat til at kræse for mine smagsløg. Jeg fornemmer, at jeg ikke kommer tilbage i skistøvlerne lige foreløbigt.

Aspen på østrigsk

Her kan gæsterne nyde en drink i baren, indtage et femstjernet måltid i restauranten eller varme sig på en friskbrygget espresso foran pejsen. Når solen står højt på himlen, kan de installere sig på solterrassen, hvor én tjener står klar med drinks, mens en anden kommer rendende med hovedpude og uldent tæppe.

Efter mange timer i sneen kan man have brug for at smide skistøvlerne og slappe af i nydelsesfulde omgivelser. Foto: TVB Paznaun

Det er skiferie for de kræsne. Inden for de seneste år er dillen nået over Atlanten, og jeg afprøvede konceptet på to østrigske destinationer, der som nogle af de første i Europa har taget den nye snobbisme til sig. Først besøgte jeg Serfaus Skilounge og derefter Mountain VIP Club.

Yndet af filmstjerner

Serfaus Skilounge er velbesøgt, men på ingen måde overrendt. Derfor søger adskillige filmstjerner, sportsikoner og politikere hertil, når de trænger til et pusterum fra paparazzier og ivrige fans.

Derudover tæller klientellet en del mangemillionærer, der bare ikke kan få det dyrt nok, og blandt loungens gæster bliver der signaleret stor købekraft og høj kvalitetsbevidsthed. Når de hæver deres vinglas til næsen for at dufte til bouqueten eller smager erfarent på deres foie gras, er jeg ikke længere i tvivl om, at jeg er omgivet af kendere.

I champagnekøleren ligger kun de allerbedste mærker, ligesom udvalget af cubanske cigarer i humidoren er dyrt. Men trods den høje kvalitet lægges der vægt på, at alle er velkomne i skiloungen, og helt almindelige familier, der for en stund ønsker at søge væk fra tyrolermusik og glühwein, finder også vej hertil. Så helt malplaceret føler jeg mig ikke.

Vinterkulden er ingen hindring for at sole sig, når man er skiløber på luksusplan. Foto: Mountain VIP Club

I skiloungen er service det sidste, man går på kompromis med. Foretrækker gæsterne at bestille på deres modersmål, kan det også lade sig gøre. Tjenerstaben behersker nemlig de fleste sprog og kan konversere på alt fra russisk og spansk til tysk, fransk og engelsk.

Det lokale er dog ikke trængt helt i baggrunden. På menukortet står især lokale specialiteter, ligesom vinkortet er 85 pct. østrigsk. Da jeg spørger efter tjenerens anbefaling af vine til de to a la carte-retter, jeg har udset mig, serveres først en lokal Chardonnay og dernæst en Rösler Reserve.

Også indretningen er lokal og gennemført af en velrenommeret arkitekt, der har sine rødder i nærområdet. Men det giver langt fra loungen et tyrolerpræg. Tværtimod er den moderne og nærmest futuristisk, især på toiletterne, hvor alt betjenes med touch screen, og vandet i vandhanerne ledsages af en laserstråle i enten rød eller blå, der indikerer temperaturen.

På et bord står et stort udvalg af cremer og andre plejeprodukter, som loungegæsterne frit kan benytte. Så mens en velduftende håndcreme genopretter fugtighedsbalancen i mine kuldeudsatte hænder, kan jeg efter frokosten lægge de bløde slippers på hylden og stikke fødderne i mine tørre og varme støvler, inden jeg klikker i mine ski og suser mod dalen.

Ischgl – Mountain VIP Club

Kun få hundrede kilometer fra Serfaus har den populære destination Ischgl for eksempel også taget trenden til sig. Her har man opført den såkaldte Mountain VIP Club i en nyrenoveret bjerghytte bygget i grove kampsten og med koskind på gulvene.

At Ischgl er en af de destinationer, der har omfavnet loungetrenden, kommer ikke som nogen overraskelse.

Det dekadente skisportssted er nemlig kendt for at være et sandt overflødighedshorn af gylden champagne, dyre cigarer, skinnende Bentleys og overdådige hoteller. Kort sagt: et skimekka for festglade luksusdyr.

Luksus for alle pengene

Et medlemskab i klubben koster et engangsbeløb på 1.900 euro samt en årlig afgift på 900 euro, og for det beløb får man foruden garantien om et bord i den eksklusive klub også adgang til en lang række andre goder.

Inkluderet i medlemskabet er for eksempel et liftkort til hele sæsonen, parkeringsplads i en underjordisk garage ved byens hovedlift og testkørsel af det nyeste nye skiudstyr samt af udvalgte Porsche-modeller naturligvis.

Et must for livsnydere

Stamgæsterne tæller især livsnydende forretningsmænd, som i kraft af deres arbejde besøger Ischgl flere gange om året. Nationaliteten er typisk amerikansk, schweizisk, tysk eller østrigsk, og derudover er især russerne flot repræsenteret i klubben.

Det gør Mountain VIP Club til en yderst international affære, hvilket blandt andet afspejles i udvalget af læsestof, der flyves ind hver uge og omfatter alt fra amerikanske Financial Times til tyske Vogue og britiske Times.

Listen af velhavende verdensborgere, der gennem tiden har lagt vejen forbi klubben, tæller blandt andet Sir Elton John, mediemogulen Richard Branson og ekspræsident Bill Clinton. Alle kan de med sikkerhed skrive under på én ting: Skilounges er et must for alle livsnydere med respekt for sig selv.

Tre råd til rejsen

  • Prisvenlig logi: Ischgl er den by i Østrig med flest firestjernede hoteller, og udvalget af beskedne halvpensioner er meget begrænset. Til gengæld er priserne mere overkommelige i den nærliggende by Galtür, som ligger blot 10 km fra Ischgl, og som kan nås med skibus. Det er som regel her, familier søger til, da nattelivet er mere eller mindre ikke-eksisterende, så man kan være sikker på at få en uforstyrret søvn.
  • Tag på udflugt:Tager man stoleliften fra Ischgl op til bjergtoppen Greitspitze, kan man se ind i Østrig mod vest og ind i Schweiz mod øst. Langs bjergkammen løber grænsen mellem de to lande, og her ligger adskillige træhytter, som i sin tid blev brugt flittigt til paskontrol. Skiforbindelserne ned til den schweiziske destination Samnaun giver nemlig direkte adgang til taxfree shopping. I dag er kontrolhusene ikke længere i brug, men den såkaldte ”Smugler-nedfart” er stadig oplagt at tage på en dagsudflugt.
  • Rundtur i Serfaus: Serfaus er en typisk østrigsk by med en stor samling af tyrolske challets og historiske bygninger som eksempelvis den gamle kirke og træstalde med overvintrende kvæg. Alligevel har Serfaus også flere moderne touch, såsom den underjordiske metro, som transporterer alle gæster direkte op til hovedliften for enden af byen. Tag en tur rundt i området, hvis du trænger til et par timer uden ski på fødderne.

LÆS MERE OM skiferie i Østrig PÅ GUIDE.DK

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.