En tur rundt til Læsøs tangtage

En af de lokale ildsjæle bag bevaringen af tangtagene, er Poul Christensen fra Læsø Saltsyderi.

Artiklens øverste billede
Tanghusene ligger spredt over hele Læsø. Heldigvis er øen ikke så stor. Foto: Visit Denmark

I Vesterø, hvortil man ankommer med Læsø-færgen, er der kun et enkelt hus tilbage med tang på taget. Det er der ikke ret mange, der ser. Det gemmer sig på Nattergalevej. Sådan omme bagved. I bil, bus eller på cykel (det er en flad ø) kan man tage ind midt på øen til ”hovedstaden” Byrum. Ved indgangen til byen ser man en tangruin, Holmegården. Her er taget styrtet helt sammen. 200 meter længere fremme, lige over for Wilsens pensionat, ligger der lidt tilbagetrukket på din højre side et skønt, lille hus med tang. Familien, som ejer huset, laver selv reparationer og vedligeholder det hvert år.

Østerby en tang bedre

Hvis man for alvor ønsker at møde nogle af de ca. 20 tanghuse, der er tilbage på øen, skal man videre fra Byrum og et par km. mod Østerby. Her drejer Museumsvej fra på højre hånd. Følger man den godt en kilometer, kommer man til den skønneste tanggård på Læsø, den som ses i alle turistbrochurer. Det er en firelænget gård og flagskibet blandt tanghuse med tang hele vejen rundt på de fire sammenbyggede længer. Læsø Museum ejer gården, og her kan man komme ind og se huset indvendigt. For de særligt interesserede kan man i porten se ind under tangtaget. Her kan man se, hvordan ”vaskerne” er lagt op på lægterne.

Nyt tang på gammelt

Fortsætter man herefter ad vejen mod øst, kan man ca. otte km senere kort efter Østerby Kirke se et vinkelhus med tang på den side af stuehuset, som vender mod kirken. Her er der kun en del af taget, som har tang. Resten er beklædt med pandeplader. Lidt længere fremme drejer hovedvejen mod Østerby Havn, men her skal man fortsætte ligeud mod Gl. Østerby. Lige efter missionshuset på højre hånd drejer man ned ad Alleen. Her finder man en god håndfuld tanghuse. Det første hus, Alleen 1, er lige blevet totalrenoveret og har fået nyt tang på taget. Når du har kørt Alleen rundt, kan du fortsætte mod øst ud af Danzigmannvej. Her vil du finde yderligere tre tanghuse. På vej tilbage til Byrum kan du vælge at tage den kønne Linievej gennem plantagen, hvor man kan se skiltet ind til Hedvigs Hus. Huset ejes af Læsø Museum og bliver passet af en frivillig flok ældre. På nogle af længerne er der store, nye reparationer med ny tang; på andre længer er det stadig gammel tang.

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.