Golf og giftermål på Ærø

En golfbane klos op ad kysten, Danmarks mindste galleri i en nedlagt telefonboks og et nyåbnet whiskydestilleri er bare et par af de lokale initiativer, der lokker turister til Ærø. Kom med på tur til øen, der stædigt kæmper imod affolkning, og som gifteklare par fra hele verden valfarter til.

Artiklens øverste billede
Fra alle huller på Ærø Golfbane har man udsigt over havet, hvor man kan følge den livlige skibsfart. Foto: Leif Laursen

Mange danske øer kæmper mod affolkning og nedgang i arbejdspladser. På Ærø nægter befolkningen at give efter for denne udvikling.

Med energi og iderigdom prøver de at trække både nye beboere og flere turister til den sydfynske ø. Ærø kæmper både alene og i samarbejde med andre danske øer i blandt andet sammenslutningen Dansk Ø-Ferie. Anstrengelserne viser sig at bære frugt.

I 2015 var der for første gang i mange år fremgang i befolkningstallet til omkring 6.300. Også antallet af turister er stigende.

Etableringen af golfbanen i 2006 er et godt eksempel på ærøboernes kampånd. "Alt er vand ved siden af Ærø," lyder øens selvbevidste slogan. Det gælder også golfbanen på den nordlige landtange, der stikker op mellem Als og Fyn. En runde på banen giver således flotte udsigter over havet mod både Fyn, Jylland og Tyskland.

Da golfentusiaster fra Ærø fik ideen om at lave en golfbane, havde de flere placeringer i tankerne. Men banearkitekten Henrik Jacobsen gik sine egne veje og foreslog nordspidsen af øen. De lokale spillere var med på tanken, men myndighederne var mere skeptiske over for en golfbane så tæt på kysten. Arealet var gammelt agerjord opdelt i lodder af fredede stendiger, hvilket gav flere panderynker. Men alle kræfter blev samlet, de nødvendige dispensationer blev givet og golfbanen blev formedelst 20 millioner en realitet. Midt i golfarealet ligger det smukke Skjoldnæs Fyr, hvorfra der er udsigt over både banen, det nordlige af øen og det omkringliggende farvand med en livlig skibsfart.

Ærø er med sin kystnære natur og de beskedne afstande mellem attraktionerne populær blandt cykelturister. Foto: Bjørg Kiær

Var stendigerne en hindring for banearkitekten, så er de det bestemt ikke mindre for golfspillerne.

Digerne kræver stor omtanke, da de fleste af dem ligger på tværs af spilleretningen. Det koster nemt et slag ekstra, når bolden sætter sig fast i diget. Ofte er vinden også i spil på den åbne bane. Forhindringerne til trods, er det alene på grund af den unikke beliggenhed en fornøjelse at besøge golfbanen på Ærø.

Det er ikke kun golfspillere, der kommer til Ærø for at være aktive. Både cyklister og vandringsfolk har mange muligheder. Og naturligvis kommer der også rigtig mange sejlere til øen med de stolte søfartstraditioner.

På turistkontoret kan man få kort over de mange forslag til trave- og cykelture i den afvekslende natur på Ærø. Den ultimative rute er den 200 kilometer lange Øhavssti, der med udgangspunkt i Søby på Ærø via Langeland og Tåsinge slutter i Falsled på Fyn.

Ærøskøbing er med sine gamle bygninger og stokroser et rent eventyr. Gaderne med toppede brosten emmer af romantik. Foto: Bjørg Kiær

Har man ikke mod på hele pakken, kan man nøjes med de 36 kilometer på Ærø, der går fra Søby over Æreskøbing til Marstal. Der er udgivet en guidebog, som fortæller om natur- og kulturværdier langs ruten. For særligt interesserede er der arrangeret guidede vandreture på udvalgte steder på øen.

Har man brug for transport på Ærø, kan man bare hoppe på de lokale busser, som det takket være et kommunalt tilskud ikke koster noget at køre med. Man kan sågar leje en tohjulet Segway, hvis man vil spare på egne kræfter.

Ærø har stolte maritime traditioner. Og med de mange kyster er der naturligt også tilbud til vandsportsfolket med surfing, roning og havkajakker.

Se på Ærø

Der er rigeligt til en uge, hvis man bare vil opleve nogle af øens mange attraktioner. Først og fremmest er der den enestående natur med de mange kyststrækninger og det bakkede landsskab.

Den 33 meter høje fredede Voderup Klint indbyder med de karakteristiske terrasser ned til kysten til en travetur. I højsæsonen er der hver torsdag guidede ture på klinten.

Den Gamle Købmandsgård på torvet i Ærøskøbing er et spændende stykke overlevelseshistorie. Da butiksindehaveren for nogle år siden drejede nøglen om, overtog en række lokale borgere stedet. Nu driver de det som forening med butik med lokale varer, café og en række små virksomheder. Foto: Leif Laursen

Af de tre store byer på Ærø, Marstal, Søby og Ærøskøbing er det vel nok sidstnævnte, der trækker flest turister til.

Ærøskøbing har fået flere æresbevisninger som velbevaret middelalderby. 40 af byens huse er totalfredede, og byen som helhed er underkastet en bevaringsplan.

Også landsbyerne har noget at byde på. Bregninge blev som den første udnævnt til ”Blomstrende Landsby”. Byens kirke er berømt for både altertavle og interessante kalkmalerier. Endelig finder man her Danmarks mindste galleri i en nedlagt telefonboks. Her er kun et billede. Rundvisning kan bestilles.

Nordeuropas smukkeste billiggende golfbane hedder det på Ærø Golfklubs hjemmeside. En sådan påstand kan altid diskuteres, men det er under alle omstændigheder en naturmæssig oplevelse at spille banen. Foto: Bjørg Kiær

Søbygårds Slot og voldanlæg regnes som en attraktion på niveau med Koldinghus og Hammershus. Gården, der er under stadig restaurering, tjener både som museum og kulturcentrum med udstillinger og koncerter. I avlsbygningerne er der en koncertsal udsmykket af kunstneren Svend Havsteen-Mikkelsen. udsmykket med arbejder af Sven Havsteen-Mikkelsen.

Smag på Ærø

Ærø appellerer til alle sanser. På en tur rundt på øen møder man overalt vejboder med et righoldigt udbud af frugt og grøntsager i både rå og tilberedt tilstand. For at højne kvaliteten og udbrede kendskabet til øens mange kulinariske produkter har man oprettet interessegruppen Ærø Fødevarenetværk. Gruppen står blandt andet bag Ærø-Ruten, som leder den besøgende rundt til forskellige producenter, der gerne åbner dørene for gæster. Udover de daglige fornødenheder som kød, mælkeprodukter, brød og grøntsager er Ærø også selvforsynende med mere eksotiske varer som chokolade, øl og cigarer. Som det seneste skud på stammen har de iderige øboere her i foråret åbnet et whiskydestilleri. Hvis man ikke vil bevæge sig rundt for at opleve smagsoplevelserne, kan man nøjes med at besøge Den Gamle Købmandsgård på torvet i Ærøskøbing, hvor man både kan købe og smage mange af de lokale produkter. Den Gamle Købmandsgård er endnu et bevis på ærøboernes kampånd. For nogle år siden lukkede den oprindelige købmandsbutik. Siden har en forening stået bag foretagenet, der foruden café og butik rummer et bryllupskontor og andre liberale erhverv.

Bliv gift på Ærø

Industri lyder ikke særlig romantisk i forbindelse med bryllupper, men ikke desto mindre er det, hvad man kommer til at tænke på, når man hører, hvor mange bryllupper, der hvert år afholdes på Ærø. I år forventes 3.000 par at sige ja til hinanden på den sydfynske ø med blot 6.300 indbyggere.

Brudeparrene kommer fra hele verden for at bekræfte deres kærlighed. Kirkebryllupper er ikke mulige, men de borgerlige ordnes hurtigt og effektivt. Den første dag ordnes de papirmæssige formaliteter, den næste dag kan brylluppet stå. Der skal være to vidner til et bryllup. Har gæsterne ikke selv nogen med trækker kommunen på et korps af vidner, så formaliteterne overholdes. Der er også et tolkekorps, hvis det er nødvendigt.

Ærøs borgmester, Jørgen Otto Jørgensen, står for mange af de 3.000 årlige vielser på Ærø. De fleste foregår på Rådhuset, men han rykker også gerne ud i naturen, hvorfor man som gæst på Ærø ofte kan støde ind i en bryllupsceremoni. Foto: Bjørg Kiær

Borgmesteren og hans assisterende giftefoged står for mange af bryllupperne i lokalerne, der har til huse i det nedlagte postkontor, som kommunen har købt til formålet.

Der er også fire private bureauer, som arrangerer bryllupper, ligesom bureauer i Tyskland formidler højtidligheden på Ærø. Bryllupperne er også en god indtægtskilde for blomsterhandlere, frisører, hoteller, restauranter og andre lokale forretningsdrivende.

Tre råd til rejsen

Et besøg på søfartsmuseet i Marstal giver et spændende indblik i Ærøs stolte søfartstraditioner. I 1893 var der således 342 fragtskibe hjemmehørende i Marstal. Den maritime Ærøhistorie er temaet i forfatteren Carsten Jensens bestseller ”Vi, de druknede”.

Hver aften klokken 21 i turistsæsonen starter vægteren fra torvet i Ærøskøbing sin runde i byen. Her er man velkommen til at slå følge og få fortalt den romantiske bys historie. Man kan få mere historie på Ærøskøbing Bymuseum, der også har til huse på torvet i Dommergården.

Har man ikke energi til selv at arrangere sin rejse til Ærø, er der hjælp at hente hos blandt andet Dansk Ø-Ferie, der kan arrangere alt lige fra færgebilletter til overnatning og aktiviteter. Der er også hoteller, som tilbyder golf-, vandre- eller cykelpakker. Der er færgeforbindelse til Ærø fra Svendborg, Faaborg og Fynshav.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.