Rejsen til den fortabte tid

Mange opsøger forhistoriens vidunderlige verden, når de er på ferie, men i år behøver du ikke rejse udenlands for at opleve de uddøde dyr på nært hold. Flere danske museer og parker har sat fokus på en verden, der for længst er borte.

Artiklens øverste billede
Oplev genskabelser af de historiske dyr i Givskud Zoo. Foto: Givskud Zoo

Se en T-rex i fuld størrelse

Foto: Givskud Zoo

Dinoparken er det seneste tiltag i den jyske dyrehave. Området med dinosaurer åbnede sidste år og tiltrak så mange besøgende, at Givskud Zoo oplevede deres næstbedste år siden parkens åbning i 1969. I år bliver dinosaurernes verden udvidet, så udvalget tæller mere end 40 forhistoriske dyrearter. Blandt de nye dyr er Gigantoraptor, der på dansk betyder “kæmpe tyv”. Det er en af kridttidens store planteædere, der er udstyret med et stort, tandløst næb og nogle meget store kløer.

Samlingen rummer både mekaniske og statiske dinosaurer, der alle er i størrelsesforholdet 1:1. Ud over de store dinosaurusser er der også forhistoriske krybdyr, fugleøgler og kæmpekrokodillen Sarcosuchos, der levede i Afrika for 112 milioner år siden. Entré koster 190 kr. for voksne, mens børn (3-11 år) betaler 100 kr. Når du har købt billetten, kan du gratis tage din bil med i parken, og der er en lille rabat, hvis du køber billetterne online.

Oplev dinosaurens lange skelet

Foto: Birgitte Rub Statens Naturhistoriske Museum

For 150 millioner år siden levede den planteædende dinosaur Mitsy i det vestlige Nordamerika. I dag er skelettet udstillet i en permanent udstilling på Zoologisk Museum i København. Udstillingen har fået navnet “Det Dyrebare”, og med Mitsy som hovedattraktion er det den største udstilling, som museet har lagt lokaler til. Her kan de besøgende opleve værdifulde fund, som er blevet gravet frem fra museets gemmer. Magasinerne i Zoologisk Museum indeholder over 14 millioner genstande, der gennem de sidste 400 år er indsamlet af forskere på ekspeditioner i hele verden. I udstillingen finder man H.C. Andersens samling af sneglehuse og skelettet af kaskelothvalen, der strandede på Henne Strand i 2014.Men med sit 17 meter lange skelet tiltrækker Mitsy en del opmærksomhed, når de besøgende bevæger sig rundt mellem de udvalgte genstande fra zoologiens -, geologiens - og botanikkens verden. Skelettet er lige så langt som de længste HT-busser, der er udstyret med en harmonika-fold på midten. Mitsy tilhører arten Diplodocus longus, som er en af forhistoriens fredsommelige - og planteædende kæmper. Blandt udstillingens mindste fund er edderkoppen Pardosa danica. Den er kendt som Danmarks mest ensomme edderkop, fordi den kun er fundet i ét eksemplar i Danmark. Hverken før eller siden opdagelsen i 1883 er den dukket op noget sted i verden.

Entré koster 95 kr. for voksne, mens studerende og børn (3-16 år) betaler 50 kr. Et årskort koster 210 kr. for voksne og 120 kr. for børn.

Mærk istidens enorme kræfter

De fleste forbinder istiden med mammutter, enorme mængder sne og mennesker klædt i dyreskind. Det er en forestilling om en svunden tid, der har meget lidt at gøre med vores hverdag, men det vil Naturhistorisk Museum Aarhus lave om på. Når udstillingen “Tilbage til istiden” åbner i midten af maj, bliver der sat fokus på istidens påvirkning på dagens Danmark.

De besøgende bliver klogere på, hvordan istidens store ismasser og gletsjertunger har formet, skubbet og mast landskabet sammen til de bakker og flade marker, vi kender i dag. Rejsen går 2,6 millioner år tilbage til en periode, hvor temperaturen begynder at falde. Op gennem tiden er Danmark flere gange blevet dækket af isen, der i perioder lå som en tre kilometer tyk dyne over landskabet. Den seneste istid slap grebet om Danmark for 11.500 år siden, og resterne af den kolde æra kan opleves på museets nye udstilling. Blandt museets højdepunkter er en død mammut, som kan opleves i fuld størrelse med ulden pels og store stødtænder. Har du lyst til at se istidens påvirkning på den jyske natur, kan du deltage i en af museets vandreture til Mols Bjerge eller følge en af ruterne “Solstråler over Aarhus”. Den korteste rute løber 3,3 kilometer gennem Riis Skov, mens den længste strækker sig 25 kilometer forbi Brabrand Sø og Årslev Engsø.

Den nye udstilling åbner den 14. maj. Entré til museet koster 60 kr. for voksne, mens pensionister og studerende betaler 50 kr. Børn kommer gratis ind. Har du planer om at besøge museet mere end én gang, kan det betale sig at købe et årskort til 75 kr.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.