På sporet af en krig

Det talte ord er i centrum på en to dage lang guidet tur til vestjyske seværdigheder fra Anden Verdenskrig.

Artiklens øverste billede
Fortællingerne fra Anden Verdenskrig bliver fortalt mundtligt til deltagerne af "Følg sporene fra Anden Verdenskrig", mens de selv står på de historiske vestjyske steder. Langs stranden ved Houvig Fæstningen ligger for eksempel flere bunkere, der alle gemmer på en bid krigshistorie. Foto: Louise Højmark

Sandet er fugtigt og giver efter for de mange par sko, hvis aftryk sætter sine tydelige spor. Klittens gulbrune græs bøjer sig for vindens styrke. Håret flyver til alle sider, og kinderne rødmer i takt med, at der kun er én skrænts afstand til den flade strand, der løber ud i Vesterhavet. Dernede ligger en af dagens destinationer. En observationsbunker fra 2. verdenskrig. Ikke et enestående syn i Houvig Fæstningen ved Ringkøbing, som under krigen var et af de vigtigste tyske fæstningsanlæg i Danmark. I alt finder man her 50 bunkere og dertil omtrent 50 betonanlæg. Alt sammen skjult i Hvide Sandes klitter og for foden af havets bølger. Alt sammen levn fra krigen. Som boliger for soldaterne. Som kommandocentral. Som hjem for kanoner og maskingevær.

Med halvt glidende, halvt hastigt steppende skridt i skræntens eftergivende sand lander gruppen på 19 deltagere ved observationsbunkerens indgang. Historiker, naturvejleder og formidler ved Ringkøbing-Skjern Museum René Hankelbjerg fører os gennem den. I det bagerste rum bryder en stribe sollys med det mørke, der ellers kendetegner en bunkers indre. Et aflangt hul giver kig til stranden og Vesterhavet. Gulvet skråner. Der er trangt. Gruppen har placeret sig tæt sammen, men alligevel er der ikke plads til alle. De resterende må vente tålmodigt i det tilstødende rum, mens René Hankelbjerg fortæller.

Lyngvig Fyr ved Holmsland Klit i Hvide Sande befinder sig 53 meter over vandoverfladen. Der er i alt 228 trin til toppen. Foto: Ole Mortensen

Han er den ene af to guider på "Følg sporene fra Anden Verdenskrig" – en grupperundvisning over to dage til krigshistoriske mindesmærker i det vestjyske: bunkere i Houvig Fæstningen. Rundvisning på Ringkøbing-Skjern Museum. Kaj Munks præstegård i Ulfborg. Lyngvig Fyr ved Hvide Sande. Det hele formidlet med en guides ord, betoninger og gestikulationer.

»Går du alene rundt, fremstår for eksempel bunkerne som døde skaller, der bare ligger der. Som efterladenskaber. Men med en guide bliver tingene bragt til live, og du får alle de gode historier og muligheden for at stille spørgsmål,« forklarer René Hankelbjerg.

Ingen snak i krogene

Netop de mundtlige fortællinger er turens varemærke, fortæller Peter Carstensen, der er én af initiativtagerne bag samt souschef og museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum.

»Den levende historie bunder jo i Grundtvig, som mener, at det talte ord har en helt anden magt end det skrevne og læste. Og det er det, vi griber fat i her.«

En guidet tur på Kaj Munks præstegård i Ulfborg er en del af turen. Her skrev modstandsmanden, præsten, journalisten og forfatteren Kaj Munk sine prædikener, artikler, skuespil og digte, før han i januar 1944 blev hentet og senere likvideret af tyske SS-soldater. På billedet ses Kaj Munks kontor på husets anden sal. Foto: Louise Højmark

Det er da også guiderne, som turens deltagere fæstner sig særligt ved.

»Jeg havde ikke fået det samme ud af at komme ud til bunkerne uden. Det giver noget helt andet. Historien bliver mere levende,« siger den 64-årige efterlønner Jonny Boye.

Også Lis Pedersen på 78 år er glad for de guidede ture. Både hun og hendes mand, Ole, er pensionister, og kan »ikke forlange meget bedre,« som Lis siger det.

»Det er fantastisk med guider, for vi får mere ud af det på den måde. Særligt med dem, der er med her. De har personlighed og fortæller så levende, at der ingen snak er i krogene.«

Maden er en vigtig del af den gode oplevelse. Her en ”autentisk frokost” fra Anden Verdenskrig, som bliver serveret blandt bunkere og gule klitter: Gullasch i bakke, brød, æblemost og chokolademousse på dåse. Foto: Ole Mortensen

Peter Carstensen er enig. Guiderne har en særlig betydning.

»Selv hvis det var et par kedelige guides, vi havde, så fungerer det talte ord stadig bedre end det skrevne. Vi har tidligere lavet QR-koder, hvor folk selv kan læse informationen, men det fungerer altså ikke på samme måde,« fastslår han.

Vi er alle en del af historien

Det er heller ikke alle steder ved den vestjyske kyst, det ville være nemt at placere en sådan QR-kode. Hvor skal smartphonen for eksempel pege hen, når det gælder fortællingen om de otte millioner miner, der for at forhindre en invasion mod tyskerne blev skjult i sandet langs den såkaldte Atlantvold? Den samlede strækning løb fra Spanien i syd til det nordlige Norge, men alene i Danmark lå omtrent halvanden million miner gemt ved vestkysten fra Frederikshavn og ned til den dansk-tyske grænse. Da krigen sluttede i 1945, skulle de fjernes. Et arbejde, hovedsageligt tyske teenagesoldater skulle stå for. Godt 5.000 mand blev sat til opgaven. 149 døde. Mere end det dobbelte blev såret. Det fortæller René Hankelbjerg. Gruppen har nu slået ring om ham midt på stranden. Med hænderne dybt begravet i de vindtætte jakkers lommer og vesterhavsvinden som akkompagnerende tone til fortællingen om en grum tid i den danske historie. Men stadig en historie, vi skal interessere os for, mener René Hankelbjerg.

Guidens mundtlige fortællinger er centrale for turen til krigens spor i det vestjyske – det er nemlig fortællingerne, som bringer historien til live. Her ved naturvejleder og formidler René Hankelbjerg. Foto: Ole Mortensen

»De ægte historier har en særlig værdi, for de giver os en forståelse for samtiden. Vi er jo alle en del af Danmarkshistorien,« siger han.

Idyllisk natur med en grum historie

Ifølge Peter Carstensen er det særligt de ældre generationer, som har smag for historien – og med et par enkelte undtagelser er det da også kun grå hårtoppe, der stikker ud under deltagernes huer på vandreturen langs stranden. Særligt 2. verdenskrig er stadig et interessepunkt her et år efter 70-året for krigens afslutning.

»Det grå guld har pengene, men også lysten til og interessen for en tur som denne,« forklarer Peter Carstensen.

Mere end 100 bunkere er fjernet langs den jyske vestkyst, da stålet, som er en del af bunkernes konstruktion, var til fare for badegæsterne. Andre bunkere er i stedet blevet plyndret for stålet. Blandt andet Houvig Fæstningens observationbunker. »Den danske stat ville have nogle af alle de penge tilbage, som den havde mistet. Derfor klippede man alt stålet af bunkerne og solgte det for fire øre kiloet,« fortæller guide René Hankelbjerg. Foto: Louise Højmark.

Trods flere af deltagerne har nået pensionsalderen, er der fart på fødderne. Den første dag bliver der gået mange, tunge skridt i sandet ved de vestjyske klitter. Den næste er kilometerne færre, men højdekurverne værre. I alt 228 trin er der nemlig til toppen af Lyngvig Fyr ved Holmsland Klit i Hvide Sande. Hvis man vel at mærke tæller de 69 regnvåde trætrin fra parkeringspladsen og op til fyrets fod med. Herfra må man lægge nakken tilbage for at få hele det 110 år gamle bygningsværk inden for synsfeltet. 53 meter strækker det sig over vandoverfladen. Og det får man at føle i fyrets rungende trappeopgang. Jo højere man bevæger sig op, jo højere bliver også lyden af luft, der trækker sig ind og ud af lungerne. Hæle, der med mere og mere tyngde træder ned på de grå betontrin.

Den sidste udfordring er et par stejle trappetrin, man nærmest må kravle op ad. Men så venter belønningen også. På den ene side udkig over Vesterhavet. På den anden Ringkøbing Fjord. Skummende hvidt viser sig på bølgetoppene. Gule klitter snor sig i landskabet. Udsigten er idyllisk. Det er historien bag fyret ikke. Det blev bygget, da et norsk skib strandede ved kysten i 1903, og 24 søfolk som konsekvens mistede livet. Siden har fyret lyst op i mørket. Med undtagelse af under 2. verdenskrig. Her slukkede tyskerne det. Så havde de britiske tropper nemlig ikke noget at navigere efter.

Historien indtages i fællesskab

I nyere tid har netop fyrets lys atter været i centrum. I 2011 blev fyrets linse udskiftet med led-lys, der betød et farvel til den fejende lyskugle, der ellers karakteriserede fyret. Den lokale forening Lyngvig Fyrs Venner blev oprettet i protest, og to år senere var det fejende lys atter tilbage. Det er dog kun dagslyset, gruppedeltagerne har glæde af denne gang, mens de bevæger sig rundt på de smalle træplader langs stålgelænderet i fyrets top. Nogle stiller René Hankelbjerg spørgsmål. Et par kvinder tager billeder. Andre taler sammen. Om udsigten. Om historien.

Lyngvig Fyr.

Fællesskabet gruppedeltagerne imellem er en central del af turen. Det er ikke uden grund, at frokost, aftensmad og morgenmad bliver indtaget sammen med mennesker, man måske ikke kender i forvejen.

»Det er spændende at være af sted sammen med andre,« som Lis Pedersen konkluderer, og Peter Carstensen er enig.

»Fællesskabet er også et godt, gammelt grundtvigsk begreb. Selv om det er guiderne, der står for det talte ord meget af tiden, er det også vigtigt, at deltagerne kan gå og snakke med hinanden om, hvad de hører og ser,« fortæller han.

»Naturoplevelser, god mad og godt samvær – det er et fantastisk gode, som gør, at vi bliver glade. Et eller andet sted gør det os lykkelige.«

Følg sporene fra 2. verdenskrig

Den to-dages pakketur bliver udbudt i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Museum, Hotel Fjordgården og Højmark Turistfart. Den inkluderer guidede ture til Ringkøbing-Skjern Museum, bunkerne i Houvig Fæstningen, Kaj Munks præstegård og Lyngvig Fyr. Desuden aftensmad, overnatning og morgenmad på Hotel Fjordgården samt frokost begge dage. De næste ture finder sted:

14.-15. april

14.-15. maj

9.-10. juni

27.-28. september

8.-9. oktober Prisen er 1.995 kr. per person.

Jyllands-Posten var inviteret af Ringkøbing Fjord Turisme, Hotel Fjordgården, Ringkøbing-Skjern Museum og Højmark Turistfart

Tre råd til rejsen

Brug lidt tid på at lede efter rav på de vestjyske strande. Chancerne for at finde det flere millioner år gamle harpiks er dog størst efter en vinterstorm. Her bliver det lette rav frigjort fra havbunden og – hvis vinden går mod øst – derefter ledt mod stranden, hvor det ofte vil ligge mellem tang og skaller i vandkanten. Er du i tvivl, om det er rav, du har fundet, kan du finde en anden sten af samme størrelse til sammenligning. Rav er lettere end sten og lyder mere hult, hvis du slår det mod tænderne.

Cirka 20 minutters kørsel fra Lyngvig Fyr finder du flyvergraven i Stadil. Natten til den 4. september 1943 blev flyet Avro Lancaster III EE138 skudt ned på vej retur efter et bombetogt over Berlin. Besætningen bestod af otte australske mænd, der stadig ligger begravet ved nedstyrtningsstedet, hvor kun den vestjyske vind og en af og til forbipasserende bil på vejen forstyrrer freden. Der er skiltet af til graven ved en grussti med skiltet »Sti til mindesten.« Lad bilen stå i vejkanten, og gå selv det sidste korte stykke.

Ringkøbing blev i 1443 udnævnt til købstad, og byens centrum er med sine brostensbelagte gader og rødstenshuse et besøg værd. For enden af Vester Strandgade ved havnepladsen støder du på den 3,5 meter høje skulptur ”Survival of the Fattest”, også kaldet "den fede dame". Skulpturen fra 2006 viser en mere end velnæret kvinde, der sidder på skuldrene af en tydeligt underernæret mand. Den skal symbolisere verdens ubalance – velhavende landes undertrykkelse af de fattige – og er skabt af den danske billedhugger Jens Galschiøt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.