Ferie med god samvittighed

Hos Christina Tandrup er højskoleferie blevet et hit, for børnene har det sjovt, får masser af frisk luft og lærer om fællesskab – og det betyder, at den travle mor kan slappe af med god samvittighed.

Artiklens øverste billede
Christina Tandrup og hendes to døtre, Luca og Smilla, har to gange været på familiehøj-skole i efterårsferien.

Egentlig var Smilla og Lucca på 9 og 12 år ikke særligt begejstrede, da deres mor, Christina Tandrup, for to år siden foreslog at tilbringe efterårsferien på højskole.

»Vi var lidt skeptiske over, om menneskene nu var søde, og vi ville hellere blive hjemme og sidde foran computeren,« fortæller Lucca på 12 år, da jeg besøger familien i deres lejlighed på Frederiksberg i København.

Stemningen i det københavnske hjem er hektisk, for Christina er lige kommet ind ad døren, og Smilla er ikke meget for at blive interviewet i dag.

Vi var lidt skeptiske over, om menneskene nu var søde

Lucca, 12 år

Da der kommer flødeboller på bordet og ro på gemytterne, kan Christina fortælle, at hun havde fået ideen om højskoleferie lidt tilfældigt, og at det netop var for at komme væk fra tv og computer, at valget faldt på den ferieform:

»Det ender tit med, at de sidder og ser fjernsyn, og at man skal hive dem ud af huset, når vi har fri,« forklarer hun.

På trods af skepsis gik der dog ikke længe, før friluftsaktiviteterne og højskolelivet kom i høj kurs hos pigerne.

Rollespil og drageflyvning

De sjove aktiviteter bliver remset op i flæng af Smilla og Lucca, da de bliver spurgt om, hvad der var godt ved at være på højskoleferie. I mængden nævner Lucca blandt andet fangeleg på halmballer, skattejagt rundt på skolens område, folkedans og dragebygning. Men særligt én aktivitet står klart i de to pigers hukommelse, nemlig rollespil.

»Vi spillede forskellige karakterer, og så havde vi forskellige evner. Jeg var en magiker-agtig ting, og Smilla var en healer, og så havde hun en krystalkugle,« fortæller Lucca begejstret.

»Og en kappe på,« tilføjer Smilla.

Men også drageflyvning står højt på listen over de sjove aktiviteter, og dragen har de stadig til at ligge derhjemme.

»En ting var at flyve med dragerne, men det var også sjovt, at vi selv skulle lave dem. Jeg lavede den, der kunne flyve højest,« fortæller Lucca.

På programmet var desuden olympiske lege, hvor de voksne også deltog. Og da olympiske lege bliver nævnt, bryder de to piger ud i sang:

»Hvis vi vinder, så skinner vi som solen, og hvis vi taber, så ”mooner” vi,« synger de i kor og griner.

Fast efterårstema

Christina Tandrup og børnene har været på højskole to år i træk, og begge gange har det været i efterårsferien på Krogerup Højskole. Pigernes far har ikke været med, for han har måttet arbejde, og derfor har Christina Tandrup set det som en god måde at komme væk hjemmefra uden at rejse alt for langt væk.

Højskolekurset har været det samme begge år, nemlig Gummistøvler og kreativitet. Og selv om der har været visse fordele ved at deltage i samme kursus to år i træk, kan familien også mærke, at ikke alle aktiviteter er lige sjove anden gang.

Det var fedt, at børnene bare kunne løbe frit omkring, når nu de ikke kan det inde i byen

Christina Tandrup, mor

»Det var den samme skattejagt, vi var på, så det var der ikke så meget udfordring i, for vi kendte jo det hele anden gang,« fortæller Lucca.

Til gengæld kunne familien godt lide, at der var nogle gengangere, som de kendte fra året før. Og herudover var fordelen ved netop denne højskole, at den ligger tæt på byen:

»Det er dejligt at vide, at man hurtigt kan komme hjem, hvis der er noget, og så er det jo også hyggeligt, at deres far kan komme op og besøge os,« fortæller Christina.

Frisk luft og masser af plads

Som navnet Gummistøvler og kreativitet antyder, foregik de fleste af højskolens aktiviteter udendørs med gummistøvler på. Og for københavnerfamilien var det dejligt at komme væk fra byen og ud i den friske luft.

»Det var fedt, at børnene bare kunne løbe frit omkring, når nu de ikke kan det inde i byen,« fortæller Christina, der selv er vokset op i provinsen.

Da hun var barn, havde hun masser af plads til at løbe frit omkring, og derfor sætter hun pris på, at børnene får samme oplevelse.

»Hele min barndom hoppede vi rundt i det fri, og mine forældre vidste ikke altid, hvor vi var,« fortæller hun og tilføjer:

»Da vi flyttede til København, besluttede min mand og jeg at prioritere at komme ud i naturen, når vi havde ferie.«

Af den grund vælger familien også tit at rejse udenlands på aktive ferier, når de alle holder ferie sammen.

Fordybelse uden dårlig samvittighed

For Smilla og Lucca er de mange udendørsaktiviteter i høj kurs, men de mange aktiviteter har også en anden funktion. Mens børnene er i fuld gang udenfor, har forældrene nemlig mulighed for at følge foredrag og workshops og fordybe sig i andre ting.

»Når man er travl børnefamilie, så er det jo bare en gave at kunne fordybe sig på den måde. Og så hyggede børnene sig med noget fornuftigt imens,« fortæller hun.

Selv om Christina Tandrup godt kan fordybe sig derhjemme, kan det nemlig hurtigt give dårlig samvittighed, fortæller hun:

»Man kan jo også godt hygge sig med en bog herhjemme, men så sidder børnene måske og ser fjernsyn, og så har man dårlig samvittighed over det. På højskolen ved man, at børnene i stedet er ude i skoven og blive mudret til, og den tanke kan jeg godt lide,« forklarer hun.

»Man er sammen på en god måde«

Selv om højskoleferien giver mulighed for at hygge sig hver for sig, sætter Christina Tandrup også pris på, at familien får nogle gode oplevelser sammen, og det var der også god tid til.

»Man er sammen på en god måde, synes jeg. Det behøver ikke at være noget vildt, man laver, det kan bare være at bage snobrød sammen,« forklarer hun.

Christina Tandrup kan godt lide den lidt primitive højskoletilværelse, hvor man selv skal hjælpe til med at gøre rent og lave mad, og det er i hendes oplevelse med til at bringe familien lidt tættere sammen:

»Det er jo ikke luksusting, der er afgørende for, om det er en god oplevelse, det er menneskene og de ting, man laver sammen,« fortæller hun.

I løbet af højskoleopholdet sidste år var familien med til at lave aftensmad en af aftenerne, og det syntes børnene også var sjovt:

»Jeg skrællede gulerødder, og mor lavede frikadeller – det var ret sjovt i det store køkken,« fortæller Lucca.

I højskolens ånd

De gamle højskoleværdier om, at alle må hjælpe til og værne om fællesskabet, var, ifølge Christina Tandrup, meget tydelige gennem ferien, og det kunne hun godt lide, at børnene oplevede:

»Som skolelærer kan jeg jo godt lide de gamle værdier. Der er meget omkring samtale, fællesskab og at hjælpes ad. Og det vil jeg gerne lære mine børn,« fortæller hun.

Ud over at alle måtte hjælpe til med madlavning og rengøring, kom højskoleværdierne til udtryk i aktiviteterne, fordi der var meget fokus på, at alle skulle bidrage:

»De går meget op i, at aktiviteterne er deltagerstyrede: De har lavet rammerne, og så er det os, der fylder dem ud. Da vi legede olympiske lege, skulle vi f.eks. selv danne hold og finde på kampråb,« forklarer hun.

Alt er planlagt

Familien vil gerne af sted på højskoleferie igen, men de prioriterer også udenlandsrejser højt, og derudover er børnenes far ikke meget for højskoleferie, fortæller de.

Derfor regner Christina Tandrup med, at højskoleferien fortsat vil være en ferieform, som de tre kan tage på, når de har lidt ekstra ferie. Så kan børnene nemlig få nogle oplevelser, uden at Christina skal stå med alt for meget planlægning:

»Jeg planlægger alting til daglig, når nu jeg er skolelærer, og det er dejligt, at alting er sørget for. Så får man foretaget sig mange flere ting, end man ellers ville have gjort,« fortæller hun, inden vi bryder op.

Den travle familie må videre i programmet, og i aften står den på familiefest. Heldigvis er smilet nu også kommet tilbage på Smillas ansigt, selv om hun ikke var meget for at blive interviewet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.