Blåvands bugnende bagland

Vestkystens strande og klitlandskab er i sig selv charmerende, men der er også oplevelser i gåafstand.

Artiklens øverste billede
Fyret ved Blåvandshuk markerer Danmarks vestligste punkt.

Blåvandshuks fyr står mejslet ned i jorden som et 39 meter højt flag, der markerer danmarks vestligste punkt. Fyrtårnet er et kendetegn for hele lokalområdet og har i mere end 100 år guidet skibe igennem Horns Rev, der er et af de farligste danske kystområder at passere med risiko for at støde på grund. Både skibe, der orienterer sig ud fra lyset, og turister, der nyder udsigten fra fyrtårnets top, kan være glade for den klit, som tårnet er bygget på. Den er områdets højeste og hjælper til, at fyrtårnets lys kan ses på 42 kilometers afstand.

170 trappetrin skal bestiges for at nå op i fyrtårnets top, men herfra venter udsigten til vandet, strandene og Horns Rev Havmøllepark. Især Havmølleparken er et specielt syn. 20 kilometer fra kysten blev der i 2002 opstillet 80 havvindmøller. I 2009 blev yderligere 91 havvindmøller opført under navnet Horns Rev II, der i en periode var verdens største havmøllepark.

Fyrtårnet, der i dag er en fredet bygning, har i månederne april til og med oktober åbent fra 10 til 17.
 

Skallingen

Lidt mere end en håndfuld kilometer syd for klitterne og strandene omkring Blåvandshuk Fyr ligger den lille landsby Ho. Herfra går en lille vej ud til den fredede halvø Skallingen, der er noget af det yngste land i Europa.

I dag, som for flere hundrede år siden, fører Skallingen en omskiftelig tilværelse som dagligt offer for vind og vejr og oversvømmelser. Den vestlige del af halvøen består af sandstrand og klitter, og når stormvejret er værst, tærrer det på sandstrandene, der bliver mindre. Andre gange går bølgerne højt, og halvøen bliver dækket, så kun toppen af øens grønne marskplanter stikker over vandoverfladen.

Hvis man foretager flere besøg på Skallingen med et par dages mellemrum, vil man sandsynligvis opleve, at øen har skiftet udseende. Halvøen måler tre kilometer i bredden og otte kilometer i længden, og den lille størrelse gør selv mindre ændringer i landskabet iøjefaldende.

Da Skallingen ofte bliver overskyllet med saltvand, har øen udviklet et ganske unikt planteliv, hvor kun de hårdføreste planter overlever. En situation, der har medført, at mange fugle holder til på Skallingen, som de bruger til fødekammer.

Bunkerne

At Danmark også på en meget konkret måde blev påvirket af anden verdenskrig, finder man et synligt og robust eksempel på ved strandene nær Blåvandshuks Fyr og omegn. Her opførte tyske tropper i løbet af 1942 bunkere, der skulle bruges til at overvåge og forsvare kystlinjen. Tiden har tilsyneladende ikke kunne pille meget ved de store betonkonstruktioner, der i dag fremstår lige så uigennemtrængelige, som de må have gjort for små 70 år siden. Til gengæld er bunkerne blevet pacificeret af børn, der har fundet et alternativt klatrestativ, og voksne, der vil højere op for at tage det perfekte billede.

Andetsteds ved Blåvands strande kan man opleve Tirpitz-stillingen, der lige som bunkerne ved fyret blev opført som en del af Atlantvolden. Tirpitz-stillingen nåede ikke at blive færdigbygget, men var beregnet til at beskytte indsejlingen til Esbjerg Havn. Stillingens to bunkere skulle udstyres med dobbelte kanoner, men da krigen sluttede i 1945, var kanonerne end ikke nået frem.

Det museum, som de ufærdige kanonbunkere er blevet til, har i månederne maj til og med oktober åbent fra 11 til 17.

Gå på havet

I vadehavet ved den jyske vestkyst, finder man småøen Langli. Af hensyn til de mange fugle, der bor og yngler på øen, er Langli normalt lukket for besøgende, men fra den 16. juli til den 15. september er der åbent for offentlig færdsel. Således kan man gå den fem kilometer lange vandretur via ebbevejen fra Ho til Langlis nordvestlige spids.

For at kunne gå til øen kræver det faldende tidevand, ellers er ebbevejen ikke gangbar. Det kan være svært selv at vurdere, om tidevandet er faldende, derfor er det en god ide at ringe til Ribe Turistbureau, der kan oplyse om højvandstiderne. Vejrudsigten vil også være en god indikator for, om havet kan krydses til fods.

Blåvand Zoo

Siden 1992 har denne privatejede zoologiske have ligget i Blåvand med et særligt fokus på, at børn skal have mulighed for at komme helt tæt på dyrene. Det sker blandt andet med typiske klappedyr som geder, kaniner og køer, men der er også slangefremvisning to gange om dagen samt løbende fodringer af parkens dyr.

Blåvand Zoo har cirka 400 dyr fordelt på 80 arter. Ud over klassiske zoologisk have-dyr som løver, zebraer og aber, kan Blåvand Zoo som den eneste danske zoologiske have fremvise hvide løver og røde kæmpekænguruer.

Blåvand Zoo har åbent hver dag fra 10 til 18.

Varde anno 1866

Midt i Arnebjergparken, der ligger i Vardes centrum, finder man verdens eneste håndværksmæssigt korrekt opførte miniatureby. Minibyens 300 bygninger udgør en præcis kopi af, hvordan Varde så ud omkring 1866 - i størrelsesforholdet 1:10.

Ud over bygninger, genskaber minibyen også veje og terrænforhold, som de var i 1866. Det betyder blandt andet, at der indgår 120.000 små brosten i minibyens vejnet.

Minibyens nuværende sammensætning har været lang tid undervejs, og hvert år tilføjes der nye bygninger til samlingen.

I Arnebjergparken blev det første minihus opført allerede i 1920'erne, hvor ingen vidste, at det var første skridt i en komplet genopførsel af handelsbyen Varde fra 1866.

Hen over sommeren har minibyen åbent for gæster fra klokken 10 til enten 17 eller 18. Om onsdagen kan man fra 9 til 12 besøge det værksted, hvor byen bliver skabt.

LÆS OGSÅ: Fanø er ro, lys, hav og klitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.