Baltikum og Østeuropa lokker danske jagtturister

Baltikum, Østeuropa og De Britiske Øer byder sig til for danske jægere med udlængsel. Jagtfaglig chef i Danmarks Jægerforbund, Niels Søndergaard, giver her sit bud på syv klassiske og to nyere rejsemål.

Artiklens øverste billede
På kronhjortejagt i det skotske højland nord for Edinburg.

Når september nærmer sig, trækker de danske jægere i camouflagetøjet, pudser haglbøssen af og begiver sig ud i de danske skove. Men ude i Europa venter større trofæer og vildere jagtoplevelser. Her er ni gode destinationer for danske jagtturister. 

På jagt efter vildsvin i Polen

Polen er en af de klassiske jagtdestinationer for danske jægere - og med god grund. For tæt på den tyske grænse byder landet på nogle af de bedste terræner for vildsvinejagt. Men Polen har også meget kronvildt og store hjorte, som står højt på mange danske jægeres ønskeliste. 

”Jagttiderne gør det attraktivt for danskere at gå på jagt i Polen. Landet har en god og stolt jagttradition og er gearet til at varetage udenlandske jagtgæster. Polen byder på en vifte af forskellige jagtmuligheder, hvor de mest populære er bukkejagt, hjortejagt og driv- og hundyrsjagt,” siger Niels Søndergaard.

Fremadstormende Estland

I stil minder jagtrejser til Estland meget om jagtrejser til Tyskland og Polen. Men Estland udmærker sig ved mere rå og øde naturområder, hvor man i vildnisset kan gå på jagt efter bjørne, ulve og vildsvin.

”Tidligere var der ikke mange, som vidste, at man kunne gå på jagt i Estland, fordi landet har været så lukket. Men der er i dag gode jagtmuligheder for hovedsageligt elge og vildsvin. Der findes meget store og uberørte naturområder, og det, tror jeg, er årsagen til, at landet er på vej frem. Jeg vil næsten kalde det fremadstormende,” siger Niels Søndergaard.

Fysisk jagt i Skotland

Hvis man er til fysisk krævende jagt, så er Skotland et perfekt alternativ til alperne. Selv foretrækker Niels Søndergaard det vestlige Skotland, hvor den barske natur stiller hårde krav til formen. Jagtentusiaster, der tager en tur til Skotland, skal ikke snyde sig selv for en jagt efter grouses, som er lidt af et varemærke for den skotske jagthistorie.

En jæger har nedlagt et hundyr og dets kalv i det skotske højland (Aberdeenshire).

”Skotland er et meget spændende land at gå på jagt i, fordi det byder på en stor variation af jagtformer. Der er alt fra fuglejagt til jagt i det skotske højland. Og i de lavere beliggende skove kan man blandt andet jage den sky og spændende sikahjort sammen med lavlands-kronhjorten,” siger Niels Søndergaard.

Rovdyr i Rumænien

Rumænien er måske ikke det første land, man umiddelbart tænker på at booke en rejse til. Men landet har meget at byde på, fortæller Niels Søndergaard, som forventer, at flere danske jægere snart vil få øjnene op for den spirende jagtturisme i landet.

”Rumænien rykker som jagtland, fordi der er så mange forskellige dyrearter. Der er næsten alt. Ulve, bjørne, hjorte, gemser og fuglevildt. Og så er der jagtmuligheder året rundt, fordi den rumænske lovgivning og deres jagttider er anderledes end de danske,” fortæller han.

Engelske traditioner

De engelske jagttraditioner omhandler for det meste jagt på smådyr som harer, kaniner, fasaner og agerhøns.

Råbuk skudt på Bukkejagt i Hampshire, England.

”England er et populært jagtland blandt skandinaviske jægere, blandt andet fordi jagttiderne adskiller sig fra de danske. For eksempel må man skyde skovduer året rundt. De forekommer i store antal og gør stor skade på landmændenes afgrøder – til stor ærgrelse for dem. Men til stor begejstring for danske haglbøssejægere,” siger Niels Søndergaard.

Autentiske Norge

Som noget særligt kan man i Norge jage vilde rener, og Niels Søndergaard fremhæver, at en jagttur til Norge nærmer sig en af de mest autentiske oplevelser, man som jæger kan få.

Jægere på elgjagt i Fyrresdal, Norge.

”I Norge er man på egen hånd, og man skal selv slæbe sit dyr ud af terrænet. I min optik er det en meget mere autentisk oplevelse af, hvad det vil sige at være jæger. Trofæet betyder ikke så meget. Det betyder derimod mere at hente kød ned fra fjeldet til familien,” siger Niels Søndergaard. 

Tjuren i Sverige

Bukkejagt, elgjagt og fuglejagt er kendetegnende for Sverige, der med storslåede, åbne vidder og vildmarken i nord kan tilbyde flere vildmarksoplevelser, end Danmark kan hamle op med. Niels Søndergaard anbefaler jægere at holde øje med en af de mere unikke jagtoplevelser, som Sverige byder på. Nemlig Tjuren – en stor fugl i familien af skovhøns, der bliver mellem 60 og 100 centimeter høj og vejer op til seks kilo. Tjuren lever i gamle skovområder og er fredet flere steder i verden. 

Tysk organisering

Hvis man ikke ønsker at rejse langt væk fra Danmark, er Tyskland et oplagt rejsemål for jægere, der ønsker at rejse sammen i store grupper. Niels Søndergaard fremhæver de store skovområder i det gamle Østtyskland som særligt spændende, fordi de er forholdsvist uberørte sammenlignet med den danske natur.

”Tyskerne er gode til at holde store fællesjagter, og de er velorganiserede. Og så er det også meget billigt at tage på jagt i Tyskland,” siger han.

Ungarsk jagtmekka

Ungarn har i mange år haft traditioner for trofæjagt, hvilket i dag betyder, at landet er berømt for sine store og stærke kronhjorte, dåhjorte og vildsvin.

”Ungarn er et jagtmekka, fordi der er så mange forskellige vildtarter. Landet er kendt for kæmpe bestande af vildsvin og kæmpe store trofæer. Det ligger helt sikkert i top,” siger Niels Søndergaard.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.