Familiehundens parasit kan ramme dig

Skal du have hunden med på ferie til Centraleuropa, risikerer du at slæbe en farlig parasit med hjem.

Artiklens øverste billede
Husk at give hunden en ormekur, hvis den har været med i Øst- eller Centraleuropa, anbefaler Fødevarestyrelsen.

Hvis du skal have hunden med på ferie til Central- eller Østeuropa, risikerer den at slæbe en parasit med hjem, som i værste fald kan ende i hundens bedste ven - mennesket.

Fødevarestyrelsen og dyrlæger har længe advaret mod parasitten echinoccus multilocularis (rævens dværgbændelorm), som især er udbredt i Schweiz. Og i de kommende måneder, vi går ind i, vil der være størst risiko for at en ubuden gæst går om bord i familie- eller jagthunden.

Hunde der har været i disse egne og muligvis har ædt en mus eller en anden gnaver, skal have en ormebehandling en eller to dage inden hjemrejsen, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.

Kan være dødeligt

Ellers risikerer man, at parasitten slæbes med hjem, og i værste fald kan mennesker smittes og pådrage sig ekinokokkose, som kan være dødelig for mennesker, hvis sygdommen ikke opdages i tide.

Dværgbændelormen bæres primært af ræve, og den første smittede ræv i Danmark blev fundet i en ræv i Taastrup i 2000.

Seneste fund blev gjort ved Grindsted i Vestjylland, og udbredelsen har nu et omfang, så Fødevarestyrelsens anbefaling om ormebehandling og vask af hunde for at fjerne eller minimere smittefaren nu gælder for hele landet.

Meget tyder på, at bændelormen er ganske udbredt hos ræve i Danmark. I en rutinemæssig undersøgelse fra Højer ved Sønderjylland fandt man, at hver femte undersøgte ræv var positiv, og der blev fundet op til 1.500 bændelorm i en enkelt ræv.

10-20 smittes årligt i Schweiz

Mellem 10 og 20 mennesker smittes årligt i Schweiz med ekinokokkose. I Danmark kendes kun ét tilfælde af ekinokokkose, som den pågældende efter alt at dømme havde pådraget sig i udlandet.

"Jeg har daglig kontakt med dyreejerne, som stadig er usikre på, hvad man gør, og nu går vi en rejsetid i møde, hvor folk rejser til områder hvor parasitten er særligt udbredt," siger dyrlæge Christina Kronborg, Bayer Animal Health.

Fødevarestyrelsen anbefaler at behandle fritgående hunde regelmæssigt mod bændelorm. Desuden skal jagthunde, der bruges til gravjagt, vaskes efter jagt, anbefaler styrelsen.

Udvikler sig meget langsomt

Og forsigtigheden er ikke overdrevet, for parasitten er ganske farlig for mennesker, siger Christina Kronborg.

"Parasitten er meget sjælden, men der er også meget svær at påvise, fordi den udvikler sig meget langsomt  og kan være meget svær at opdage - fra 5 til 15  år. Derfor er det vigtigt at have en god hygiejne omkring sine fødevarer, hvis man har en hund der færdes meget i naturen," siger Bayer-dyrlægen.

Hun forklarer, at parasitten er ufarlig for hunde og ræve, men den kan være potentielt dødelig for mennesker.

Danner store cyster

"Vi fungerer nærmest som mellemvært, og der dannes store cyster som parasitten bor og udvikler sig i. Det begynder i leveren, hvorefter det spreder sig metastatisk i kroppen og er svær at behandle," forklarer Christina Kronborg.

Rævens dværgbændelorm er mellem 1 og 3 mm lang, og den behøver to værter for at gennemføre sin cyklus: En hovedvært og en mellemvært.

Hunde og ræve viser ingen symptomer på parasitten og kan derfor være smittet, uden at man kan se det på dyret.

Smittede hunde og ræve udskiller et meget store antal smittefarlige æg i afføringen og kan således være en smittekilde for mennesker.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.