Familiehundens parasit kan ramme dig
Skal du have hunden med på ferie til Centraleuropa, risikerer du at slæbe en farlig parasit med hjem.
Hvis du skal have hunden med på ferie til Central- eller Østeuropa, risikerer den at slæbe en parasit med hjem, som i værste fald kan ende i hundens bedste ven - mennesket.
Fødevarestyrelsen og dyrlæger har længe advaret mod parasitten echinoccus multilocularis (rævens dværgbændelorm), som især er udbredt i Schweiz. Og i de kommende måneder, vi går ind i, vil der være størst risiko for at en ubuden gæst går om bord i familie- eller jagthunden.
Hunde der har været i disse egne og muligvis har ædt en mus eller en anden gnaver, skal have en ormebehandling en eller to dage inden hjemrejsen, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.
Kan være dødeligt
Ellers risikerer man, at parasitten slæbes med hjem, og i værste fald kan mennesker smittes og pådrage sig ekinokokkose, som kan være dødelig for mennesker, hvis sygdommen ikke opdages i tide.
Dværgbændelormen bæres primært af ræve, og den første smittede ræv i Danmark blev fundet i en ræv i Taastrup i 2000.
Seneste fund blev gjort ved Grindsted i Vestjylland, og udbredelsen har nu et omfang, så Fødevarestyrelsens anbefaling om ormebehandling og vask af hunde for at fjerne eller minimere smittefaren nu gælder for hele landet.
Meget tyder på, at bændelormen er ganske udbredt hos ræve i Danmark. I en rutinemæssig undersøgelse fra Højer ved Sønderjylland fandt man, at hver femte undersøgte ræv var positiv, og der blev fundet op til 1.500 bændelorm i en enkelt ræv.
10-20 smittes årligt i Schweiz
Mellem 10 og 20 mennesker smittes årligt i Schweiz med ekinokokkose. I Danmark kendes kun ét tilfælde af ekinokokkose, som den pågældende efter alt at dømme havde pådraget sig i udlandet.
"Jeg har daglig kontakt med dyreejerne, som stadig er usikre på, hvad man gør, og nu går vi en rejsetid i møde, hvor folk rejser til områder hvor parasitten er særligt udbredt," siger dyrlæge Christina Kronborg, Bayer Animal Health.
Fødevarestyrelsen anbefaler at behandle fritgående hunde regelmæssigt mod bændelorm. Desuden skal jagthunde, der bruges til gravjagt, vaskes efter jagt, anbefaler styrelsen.
Udvikler sig meget langsomt
Og forsigtigheden er ikke overdrevet, for parasitten er ganske farlig for mennesker, siger Christina Kronborg.
"Parasitten er meget sjælden, men der er også meget svær at påvise, fordi den udvikler sig meget langsomt og kan være meget svær at opdage - fra 5 til 15 år. Derfor er det vigtigt at have en god hygiejne omkring sine fødevarer, hvis man har en hund der færdes meget i naturen," siger Bayer-dyrlægen.
Hun forklarer, at parasitten er ufarlig for hunde og ræve, men den kan være potentielt dødelig for mennesker.
Danner store cyster
"Vi fungerer nærmest som mellemvært, og der dannes store cyster som parasitten bor og udvikler sig i. Det begynder i leveren, hvorefter det spreder sig metastatisk i kroppen og er svær at behandle," forklarer Christina Kronborg.
Rævens dværgbændelorm er mellem 1 og 3 mm lang, og den behøver to værter for at gennemføre sin cyklus: En hovedvært og en mellemvært.
Hunde og ræve viser ingen symptomer på parasitten og kan derfor være smittet, uden at man kan se det på dyret.
Smittede hunde og ræve udskiller et meget store antal smittefarlige æg i afføringen og kan således være en smittekilde for mennesker.