Charterferiens historie: Fra busrejser til koncepthoteller

Det hele startede med en 36 timers bustur til Mallorca og en søgen efter omgivelser, vi ikke har i Danmark. I dag er charterferien den trygge pakkeløsning, som bringer den rejsende sikkert frem til slutdestinationen og opfylder præcis de behov, der efterspørges.

Artiklens øverste billede
I 1951 tog det 36 timer i bus at komme til Mallorca. I dag tager det ca. 2,5 timer i fly.

Forestil dig en flyvetur på 13 timer med fire eller fem mellemlandinger, før fødderne rammer Mallorcas lune jord, og huden opvarmes af ferieøens solrige atmosfære. Og forestil dig så et gråt og kedeligt hotel med tørre boller til morgenkaffen. Det var ingredienserne i nogle af de første charterrejser i 1950’erne.

»For at tage Mallorca som eksempel, så boede man inde i byerne og havde altid et hotel med halv- eller helpension. Maden var ikke ligefrem en kulinarisk oplevelse, ligesom drikkevarerne haltede noget bagefter. Men dengang rejste man primært for at opleve de omgivelser, vi ikke har i Danmark, som palmer og høje varmetemperaturer,« siger Stig Elling, salgsdirektør i Star Tour.

Nutiden er derimod en hel anden. Kun få timer skal man sidde i en flyvemaskine i dag for at komme til det spanske ø-paradis, og når man så er landet, står hotellerne i kø for at tilbyde alt fra børnevenlige swimmingpools til arrangerede vandreture.

»Den primære årsag til charterbranchens store succes med over én million danske rejsende hver sæson er, at charterferien giver kunderne, lige hvad de gerne vil have. Man kan sige, at vi pakker kufferten hjemmefra, men kunderne bestemmer selv, hvordan den skal pakkes,« fortæller Stig Elling.

Favoritterne de samme

Da den danske rejsekonge Simon Spies i 1956 stiftede Spies Rejser, blev det starten på et kæmpe boom i industrien. De allerførste ture foregik med tog og båd til Mallorca og i 1960’erne kom De Kanariske Øer, Rhodos og Costa Brava til. I takt med bedre og hurtigere flytyper op igennem 1980’erne blev det pludselig nemt og overskueligt at flyve til mere fjerne rejsemål som Middelhavet, Thailand og Florida.

I dag strækker charterrejserne sig helt fra Caribiens krystalklare vand til Thailands hvide sandstrande. Og selv om disse fjerne rejsemål kun er blevet mere populære hos danskerne, siden de dukkede op, forbliver favoritterne de samme, forklarer Carlos Cebrian, produktchef hos Spies Rejser.

»Man rejser som oftest kun rigtigt langt væk til for eksempel Thailand i vintersæsonen. Derfor er favoritterne stadig Mallorca, de græske øer og Gran Canaria, som det har været i de seneste 50 år. Det hænger selvfølgelig også sammen med, at disse steder har været ekstremt gode til at udvikle sig præcis efter kundernes ønsker,« siger han.

Koncepthoteller er fremtiden

Charterbranchen er fortsat i rivende udvikling, og konstant dukker der nye rejsemål op hos de danske rejsearrangører. Men det er ikke kun selve destinationerne, som fornyes.

»Allerede nu har vi en del koncepthoteller, og det vil der komme meget mere af i fremtiden. F.eks. hoteller bygget op omkring et vandland, wellnesscenter, fysiske aktiviteter eller hoteller, der er forbudt for børn,« siger Stig Elling fra Star Tour.

En påstand, som Carlos Cebrian er helt enig i. Dog tror han ikke, at man fortsat vil se så mange nye rejsemål.

»Hos Spies Rejser tror vi, at 90 pct. af de nuværende rejsemål stadig er her om 10 år. Det er koncepthotellerne og udvikling i disse områder, vi vil koncentrere os om,« fortæller han.

Chartertidslinjen

1938: Ferieloven indføres og giver alle lønmodtagere to ugers ferie.

1950’erne: Præst og stifter af Tjæreborg, Eilif Krogager, laver busrejse til Mallorca. Turen tog op imod 36 timer.

Nina Holm starter firmaet Aero Lloyd og begynder som den første at flyve gæster til Mallorca. Turen tog ca. 13 timer og havde adskillige mellemlandinger.

Spies Rejser med Simon Spies i spidsen fører de første Spies-gæster til Mallorca. Rejsen foregår med tog og båd. I 1959 begynder selskabet at flyve sine gæster.

1960’erne: De Kanariske Øer, Costa Del Sol, Rhodos og Kreta er sammen med Mallorca de mest populære destinationer.

De såkaldte ’grisefester’, hvor danskerne tager til udlandet, får helstegt pattegris og ofte drikker sig plørefulde, hitter stort.

1970’erne: 80 pct. af alle flyvninger foregår med propelfly og senere med flytypen Caravelle. Flyvningerne tager nu kun et par timer mere, end de gør i dag.

Danskerne er vilde med ferielejligheder. Medbragt dansk mad og dansk dug i nye omgivelser. Ferielejlighederne er stadig populære i 2012.

1980’erne: Eksotiske rejsemål som Sri Lanka, Tyrkiet, Florida og Thailand kommer til.

Bilferie til Frankrig og Italien bliver populært.

Simon Spies dør og hans kone, Janni Spies arver alt. I 1989 opkøber hun Tjæreborg, og dermed har Spies/Tjæreborg ca. 85 pct. af det danske charterferiemarked.

1990’erne: Rygeforbud i flyene hos mange rejseselskaber.

Ung Rejs stiftes, og de første hold unge mennesker bliver fragtet med bus til Calella i Spanien.

Børnekonceptferie ses for første gang. Familiebyer bygges med børneklubber, aktiviteter og underholdning til de mindste medlemmer af familien.

2000’erne: Weekend-ophold i storbyer som Rom, Barcelona og Berlin bliver populære.

Direkte flyvninger til Thailand, Caribien og Asien skaber et boom i salg af rejser til disse destinationer.

9/11 skaber øget sikkerhedskontrol og gør, at mange danskere vælger flyet fra i perioden efter. Også charterferieflyvningen.

All-inclusive hotellerne bliver en kæmpe trend. Efterspørgslen går fra 0 til 30 pct. på kun 10 år.

2010’erne: Generationsrejser har for alvor fået fat. I stedet for en stor familiefest hjemme i haven tager hele familien ud at rejse.

Koncept- og zoneopdelte hoteller. Mulighed for eksempelvis at bo midt i et vandland, wellness-center, hotel forbudt for børn eller aktivt område.

Fremtiden: Koncepthotellerne fortsætter med at dukke op og bliver endnu mere skræddersyede efter gæsternes efterspørgsel.

Nye destinationer som Libyen og Albanien bliver en del af rejsekataloget.

Større fokus på økologi og miljø i danskernes valg af rejser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.