Bo herskabeligt til rimelige priser

Entusiasme driver dem, der har købt forfaldne herresæder og omdannet dem til hoteller.

Artiklens øverste billede
En tidligere indehaver af Golf- og Wellnesshotel Shloss Teschow havde en forkærlighed for denne statue, som går igen flere steder i parken. Ingen ved hvorfor. De nuværende bygninger er fra 1920. Foto: Hanne Würtz

Gutshaus Rensow er som nævnt en af de herregårde, vi besøgte i Mecklenburg-Vorpommern. Den er ikke prangende af ydre men oser af romantik og hygge, så snart man er trådt indenfor. Den er bygget i 1690 og er blevet restaureret med kærlig hånd og respekt for detaljer og husets alder.

Herregården indeholder fire ferielejligheder, smagfuldt indrettet af Christina Ahlefeldt-Laurvig og møbleret med smukke antikviteter. De er udstyret med bad- og køkkenfaciliteter. Sidstnævnte kan gemme sig bag en skabslåge for ikke at forstyrre helhedsindtrykket.

Ferielejlighederne udlejes som Bed & Breakfast for godt 100 euro pr. nat (ca. 750 kr.), og hvis kemien passer med værtsparrets, er der også mulighed for fælles aftensmad. Det foregår i en afslappet atmosfære, hvilket vi erfarede, da vi var inviteret til at assistere med madlavningen, som forestås af Knut Splett-Henning. Han er ikke kok, blot glad for at lave mad, og det er nødvendigt for parret at have supplerende arbejde, som for størsteparten kan udføres hjemmefra. For dem er det afgørende at kunne have børnene med i de daglige gøremål. Se mere på www.gutshaus-rensow.de (også dansk version).

I lære som gaucho

I den anden ende af størrelsesskalaen finder vi FerienGut Dalwitz. Skønt det er stordrift med 40 ansatte, er det vigtigt for ejerne, greveparret Lucy og Heinrich von Bassewitz, at deres tre småbørn er en integreret del af hverdagen. I 1992 flyttede de fra Uruguay, hvor Lucy von Bassewitz er født, til Mecklenburg-Vorpommern for at genopbygge Gut Dalwitz, som hans bedstefar var blevet fordrevet fra. De har bygget om og bygget til og har nu 1.800 kvm under tag.

Heinrich von Bassewitz er landbrugsuddannet og står i spidsen for et økologisk landbrug med intensiv kvægdrift, rideskole og opdræt af en speciel sydamerikansk hesterace, criollo, som er gauchoernes (cowboyernes) foretrukne arbejdspartner. De otte heste, parret medbragte fra Sydamerika, er blevet opformeret til godt 100.

Udlejningen til feriegæster, seminarer, fester, osv. er Lucy Bassewitz' afdeling. Hun fortæller, mens parrets yngste på halvandet år forsøger sig med forsvindingsnumre, og de to ældste på tre og fem år deltager i rideaktiviteterne.

Her kommer dagligt op til 500 gæster, hvoraf ca. halvdelen overnatter. En overnatning i en feriebolig koster 55-185 euro afhængigt af størrelse og sæson. Se nærmere om priser, aktivitetstilbud, restaurant, udflugtsmuligheder m.v. på www.feriengutdalwitz.de.

Forbud mod elevator

På Golf- og Wellnesshotel Schloss Teschow venter den store luksusoplevelse med massage, spa, swimmingpool og sauna. Slottet råder over 120 værelser og suiter fordelt over flere bygninger i et 120 ha stort område med slotspark og golfbane. Enkeltværelser er valgt fra. Til gengæld er der et rygerrum, og der tilbydes gratis pasning af småbørn. Der er plads til større konferencer og selskaber, og køkkenet byder på egnsretter. Man må selv slæbe sin kuffert op og ned ad trapperne, for der må ikke etableres elevator i de fredede bygninger. Slottet dateres til 1280, men de nuværende bygninger er fra 1920. Se mere på www.schloss-teschow.de.

Populært bryllupsmål

Slottet ligger ud til Teterower Sø, og i sommersæsonen er der timedrift med barkassen "Regulus" til en lille ø, som nu står under Unesco's beskyttelse, og videre til landsbyen Teterow. Ikke langt derfra ligger Hotel Schloss Schorssow, som ligeledes byder på wellness og ophold i romantiske omgivelser. Det er yderst populært at blive gift på de gamle herresæder, og Schloss Schorssow er ingen undtagelse. Her er der så det raffinement, at brudeparret inviteres til at plante en rosenbusk, så der med tiden bliver en særlig bryllups-rosenhave. Prisniveauet er det samme som de øvrige steder. Se mere på www.schloss-schorssow.de.

Zar Nikolajs klaver

Endnu et slotshotel i området er Schloss-Hotel Kittendorf. I skrivende stund arbejdes der på højtryk for at få et wellnessområde klar til sæsonåbning. Der er stuk og parketgulv i de højluftede stuer - helt i tråd med hvordan her har set ud i fordums storhedstid. For øvrigt står zar Nikolaj II's piano i bryllupsværelset. Priserne er noget højere end de øvrige steder, vi har besøgt. Der stræbes efter firestjernet niveau, men man ønsker ingen klassificering, idet det f.eks. vil indebære, at der skal være minibar på samtlige 25 værelser. Trods de stilfulde omgivelser er stemningen uformel, og personalet går i afslappet tøj. Læs om stedet på www.schloss-kittendorf.de.

Musikfestival som trækplaster

Heller ikke indehaverne af Hotel Schloss Ulrichshusen, baron Helmuth von Maltzahn og hustruen Angelika, har ambitioner om stjerner, selv om ambitionsniveauet ellers ikke fejler noget. Det går for øjeblikket i retning af at indrette endnu en bygning i kort afstand fra slotskomplekset med nye værelser, så der er kapacitet nok til de mange, der finder vej til Ulrichshusen til et par dages afslapning, golf, ridning, fester og ikke mindst sommerens festivalsæson med klassisk musik, som har udviklet sig til at blive Tysklands sjette største. Den finder sted 9. juni-9. september, og dertil kommer adventskoncerter i december.

Åbningskoncerten i august 1999 med Yehudi Menuhin som dirigent trak 3.000 gæster, hvoraf kun halvdelen kunne være indendørs. Den blev dækket af seks tv-kanaler. Se mere om festspillet på www.festspiele-mv.de.

Salsadans og madkurser

Sidste punkt på rundturen er godset Biohotel Gut Gremmelin, der har vundet flere priser, bl.a. som Tysklands bedste konferencehotel i 2011. Bag succesen står Claudia Schaffhausen, der i 1994 som 21-årig købte godset af landsbyen for 80.000 D-Mark - kontant. Sammen med tre venner gik hun i gang med istandsættelsen af godset, der er fra 1400-tallet, men er brændt flere gange. På væggen i opholdsrummet kan man se billeder fra stedet, skænket af familien der levede her indtil 1945.

Gut Gremmelin er ikke alene et konferencested. Det fungerer også som almindeligt hotel, og der holdes fester og kurser. De nyeste er salsadans og madkurser, og så lægger Claudia Schaffhausen gerne væg- og gulvplads til præsentation af nye kunstværker - malerier og skulpturer. Gratis trådløs internettilslutning på alle værelser er her, og som de fleste andre steder vi besøgte, en selvfølge. Enkeltværelse med morgenmad fra 85 euro, dobbeltværelse fra 115 euro. Se mere på www.gutgremmelin.de.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.