Abernes og skildpaddernes paradis

Tag væk fra Borneos byer og se i stedet naturen. Det er svært at finde noget mere eksotisk.

Artiklens øverste billede
Man kan komme helt tæt på de sjældne proboscis-aber i junglen. De lever kun på Borneo og kan kendes på deres karakteristiske store næser. Foto: Flikr

Plop! Plop! Plop! Skildpaddemor plopper små æg, der til forveksling ligner golfbolde, ned i et hul på stranden, hun har gravet. Det er lidt af en kraftanstrengelse for det store fortidsdyr - alene turen fra vandet og op på stranden, til hun finder et passende sted at lægge sine æg, er udmattende. Nu befinder hun sig i en slags trance med noget, der ligner tårer i øjnene og presser over 100 æg ud. Med bølgerne i baggrunden og den klareste stjernehimmel over sig. Men skildpaddemor er ikke alene. Bag hende sidder en mand, som snupper alle hendes æg og lægger dem over i en kurv, så de kan blive begravet længere inde på øen i sikkerhed fra fugle og andre dyr med hang til skildpaddeæg. På den måde kan den godmodige, men truede art overleve. I en halvcirkel omkring manden og skildpadden står 15-20 turister og knipser løs på kameraet - uden blitz vel at mærke. For ellers kan hun blive distraheret, opgive æglægningen og luske ud i vandet igen. Efter at æggene er blevet begravet inde på øen og mærket med en dato, så de ansatte kan se, hvornår de formentlig udklækker, er det tid til at sætte små, nyligt udklækkede babyskildpadder i vandet. Der går et ”nååårh” gennem tilskuerne, da de bittesmå skildpadder - ikke større end en håndflade - ivrigt tumler ud mod vandet. Nogle vælter om på ryggen og spræller, indtil de igen finder fodfæste. Små hundehvalpe og kattekillinger kan godt pakke sammen her: Dette syn er så kært, at det er svært at rumme, og man får en stærk trang til at hapse en lille skildpadde i lommen og tage den med hjem. Men man må ikke røre de små - de skal have fred og ro til at finde ud til vandet.

Idyl på bountyø

Det hele foregår på øen Selingan, også kaldet Turtle Island, som ligger ud for den malaysiske del af Borneos kyst. Turen ud til skildpadderne er også en tur ud til fred og idyl. Det er et sted, hvor man passer på naturen og de specielle dyr. Og selv om det kan virke som om, der bliver grebet ind i naturens orden ved at ruge æggene ud, er det stadig kun omkring tre procent af hver udklækket skildpadde, der overlever. Og dem, der overlever, risikerer at dø igen, fordi de kommer til at spise plastikposer i stedet for vandmænd. Skildpadderne rumsterer kun, når det er mørkt, men vi ankommer med speedbåd til øen allerede om formiddagen. Selingan er en vaskeægte, lillebitte bountyø, og man kan gå den rundt på mindre end en time. Flere steder på stranden er der skildpaddespor fra natten før, og i vandet er der mulighed for at fordrive tiden med snorkling. I det hele taget lader vi bare tiden stå stille og danderer den i den høje sol. Her er der ikke noget, der hedder mobilsignal, og engang imellem heller ikke engang strøm, hvis øens generator går ud. Der er faktisk ikke så meget andet at tage sig til end at bade, slikke sol, læse bøger og slet og ret blot være.

I junglens ro

Tidligt næste morgen går turen med speedbåd tilbage til Borneo. Vi gør et par timers stop i Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre i udkanten af junglen, og her kommer vi helt tæt på de store menneskeaber og overværer dem spise frokost. Et par af dem er endda mødre med små babyer hængende på maven. De imponerende dyr - Oran Utan betyder manden fra skoven - kommer til centeret, hvis de er blevet forladt som små, eller hvis de er kommet til skade. Her lærer de at stå på egne ben, indtil de er klar til at blive sluset ud i den vilde natur. Og naturen - den kommer vi for alvor ud i med båd, da vi nogle timer senere sejler på den store brun-grumsede flod ind i junglen. Vi bliver indkvarteret på det smukke Sukau Rainforest Lodge, hvor vi bliver budt velkommen af det venlige og opmærksomme personale. Værelsesstandarderne på Turtle Island var forholdsvis primitive, men her er indretningen luksuriøs på den smagfulde måde, som falder godt ind i regnskoven. Hotellet er blevet anbefalet af National Geographic, og vores egen Prins Henrik har også boet her. Faktisk fik vi et værelse, som er opkaldt efter ham - garanteret fordi vi var de eneste danskere på hotellet. Fra lodgen er der safarier med båd rundt i området. Man tror først, at der kun er den store, grumsede flod at sejle på, men det viser sig hurtigt, at der er et utal af små ”sideveje”, som man kan sejle ind ad og på den måde komme helt tæt på naturen. Junglen er både larmende og rolig på én gang. Larmende på grund af det vilde dyreliv, fugle, insekter og aber, der alle bidrager med hver deres lyd. Men rolig, fordi det er som om, at der har set sådan ud for altid. Det er den uforstyrrede urskov, der har fået lov til at gro vildt, og duften er helt speciel - som når det lige har regnet: Frodigt. Vi får ikke bare ét, men mange glimt af de sjældne probiscis-aber, som kun lever på Borneo. De er lette at kende med deres rødlige pels og store næse. Da vi sejler rundt ved aftentide, er de ved at gå til ro. De sover på de yderste grene, så de kan mærke, hvis der er fare på færde, og grenene ryster. På den måde kan de hurtigt slippe væk fra en farlig pytonslange ved at hoppe i vandet - og så bare håbe på, at der ingen krokodiller er dernede.

Aber i morgendis

Dagen efter tager vi på morgencruise, og her får vi mulighed for at komme helt tæt på de sovende aber i morgendisen. Nogle af dem vågner endda med et sæt, da de opdager, at de ikke længere er alene. Vi er også så heldige at se en vild orangutang i et træ, og da vi på tilbagevejen passerer samme træ, sidder han der stadig - blot et par grene derfra som et roligt dovendyr. Vi valgte kun at bruge en enkelt nat i regnskoven, men det er værd at overveje at være der i to dage. Så kan man også komme helt tæt på junglen med for eksempel en trekkingtur på skovbunden med alt, hvad der dertil hører af igler og andre eksotiske kryb. For der er noget særligt ved at befinde sig i junglen, hvor naturen lever sit eget liv kun forstyrret af lyden fra en motorbåd nu og da.

LÆS OGSÅ: På eventyrrejse i Borneo

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.