Kør væk fra A7 og ind i historien
Langs den tyske motorvej ligger middelalderbyer, hvor fortid og nutid går op i en højere enhed.
Ni historiske byer i Niedersachsen har slået sig sammen om at lokke danskerne til at stoppe op i stedet for bare at drøne derudad på motorvejen sydpå. Eller til ligefrem at holde en egentlig ferie i området.
Oplevelsespakker til 99 euro giver adgang til en-to hotelovernatninger, morgenmadsbuffet, byrundtur, museumsbesøg m.v.
De ni byer er Lüneburg, Celle, Braunschweig, Wolfenbüttel, Goslar, Hildesheim, Hameln, Hannover og Göttingen. De fleste danskere har hørt om dem - de færreste har set mere end en enkelt eller to. Fælles for disse middelalderbyer er, at de oser af historie i kraft af velbevarede bymidter garneret med vandløb, slotte, majestætiske kirker, bindingsværk, gamle rådhuse med restaurant i kælderen og beværtninger til overflod - kort sagt alt det, som vi ikke har meget af herhjemme.
Snævre og ensrettede gader
Men ingen roser uden torne. Gaderne er snævre og ofte ensrettede, så en GPS er en stor hjælp. Det ligger tungt med gratis parkering - også i tilknytning til hotellerne. Og det kan blive dyrt at glemme det grønne miljømærke til bilens forrude. Det fås hos FDM formedelst 150 kr.
Samtlige byer ligger tæt på motorvej A7 inden for en afstand af 225-425 km fra den dansk-tyske grænse. Explorer har været på strejftog i byerne og giver bud på, hvad der er værd at opleve.
Man kan læse mere og booke 99 euro-oplevelsespakkerne på www.9cities.de.
Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af de 9byer.
Hannover - Neidersachsens hovedstad
Hannover er Tysklands største messeby. Der blev ikke meget tilbage af den efter Anden Verdenskrigs bomber. Til gengæld har genopbygningen givet plads til brede gågader og shoppingarkader.
Følg den røde tråd gennem centrum og stop op ved nogle af de 36 markerede seværdigheder - bl.a. det nye rådhus fra 1904. Kuplen anses for en teknisk sjældenhed, og der er en fantastisk udsigt.
Udbuddet af aktiviteter og arrangementer er stort. F.eks. international fyrværkerikonkurrence, skyttefesten er verdens største. Her er opera, symfoniorkester, museer og gallerier samt varieté i verdensklasse hver aften.
De kongelige haver Herrenhausen, der ligger lidt uden for byen, får musicalscene og har Shakespeare på sommerprogrammet. www.herrenhaeuser-gaerten.de
Hannover ligger tæt på A7.
530.000 indbyggere.
www.honnover.de/tourismus.
Lüneburg - Salt- og hansestad
Handelen med det ”hvide guld” - saltet - gav Lüneburg rigdom og berømmelse. Saltværket ”Saline” nævnes allerede i 956. Handelen blomstrede, og Lüneburg var hansestad i 1400-1600-tallet - en værdighed, byen genvandt i 2007 og som sådan skal være vært for de internationale hansedage i 2012.
Et besøg i byen må absolut omfatte saltmuseet, det gamle vandtårn og en slentretur i den gamle bykerne. Sult og tørst stilles nemt, for med ca. 400 beværtninger har Lüneburg efter Madrid den højeste koncentration af værtshuse. Måske hænger det sammen med de mange universitetsstuderende.
Lüneburg ligger en snes km syd for Hamburg og er et ideelt udgangspunkt for udforskning af Lüneburg Hede.
Kulturelle highlights i 2011:
Den 23. juli er romantikkens aften/nat. Den 3.-4. september genoplives den gamle håndværkergade, og den 24. september-3. oktober vil en kombination af lys, musik og skuespil skabe dialog mellem fortid og nutid.
71.000 indbyggere.
www.lueneburg.de
Celle - Bindingsværk til overflod
Celle har europarekord i fredede bindingsværkshuse fra 1500-1700-tallet og omtales som Tysklands smukkeste by.
Men det betyder ikke, at den er stillestående. Her produceres Wasa-knækbrød til hele Europa, her er et stutteri (gratis at kigge indenfor) med årlig hingsteparade, og oliemuseet fortæller om olieudvinding indtil 1963 og om verdens første olieboring.
Kunstmuseet er verdens første ”24-timers” forstået på den måde, at uden for åbningstiden er der spot på, så man kan se de udstillede kunstværker gennem glasvæggene.
Welfenslottet er et must. Her tilbragte den danske dronning Caroline Mathilde (1751-1775) sine sidste år, efter at Struensee var blevet halshugget. Hun levede som en dronning og ikke under usle forhold, som det almindeligvis fremstilles. En film om hendes liv er på vej.
Celle og Holbæk er venskabsbyer.
Jytte Asmus er dansk guide i Celle.
75.000 indbyggere.
www.celle-tourismus.de
Hameln - Rottefængerbyen
Sagnet om rottefængeren fra Hameln er kendt over hele verden, men hvad ligger der bag? Den nuværende rottefænger lufter gerne sin teori, når han med fløjte og dansetrin lokker ikke børn, men turister i rotternes fodspor gennem den gamle by. Den kunne ligne ét stort friluftsmuseum, men bag de pragtfuldt udsmykkede facader leves livet som i andre byer med butikker, restauranter og lejligheder. Det er oplagt at spise frokost i Rottefængerhuset.
En rest af bymuren er tilbage, flankeret af to tårne. I det ene kan man se glaspusteren i arbejde.
Tre gange dagligt året rundt kommer et mekanisk værk med rottefænger, rotter og børn frem fra bryllupshusets gavl. Hver onsdag eftermiddag i sommertiden opføres rottefængermusicalen ”Rats” og hver søndag middag et friluftsspil om sagnet på terrassen foran bryllupshuset. Gratis.
60.000 indbyggere.
www.hameln.de
Hildesheim - Verdenskulturarv
Bispedømmet Hildesheim blev grundlagt i 815 og har i dag fem kirker. Mariendom og St. Michaelis Kirke blev i 1985 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv. Domkirken med den 1.000 år gamle rosenbusk er under restaurering og lukket indtil efteråret 2014. Imens kan man se Kristus-søjlen i St. Michaelis Kirke. Her skal man i øvrigt lægge nakken tilbage og beundre loftsmaleriet med Kristi Stamtræ fra det 13. århundrede.
Byen havde ca. 1.900 bindingsværkshuse indtil bombningen i 1945. Markedspladsen med omkringliggende huse er nu rekonstrueret, deriblandt Knochenhauer Amtshaus med bymuseum og restaurant.
Hildesheim er universitetsby og rig på kulturtilbud. Roemer-Pelizaes Museet har bl.a. en verdensberømt oldegyptisk samling, og indtil den 21. august vises en særudstilling om pyramiderne i Giza. I tilslutning hertil opføres Verdis opera ”Aida”.
103.000 indbyggere.
www.hildesheim.de
Braunschweig - Løvebyen
Byen har fået sit tilnavn efter hertug Henrik Löwe (1139-1195), som i 1166 fik rejst en bronzeløve, den første fritstående statue nord for Alperne, midt på pladsen foran borgen Dankwarderode fra samme periode. Det er en kopi, der står på pladsen. Originalen befinder sig på borgen, hvor flere af Welfen-slægtens klenodier udstilles.
Braunschweig blev i 2007 udnævnt til Tysklands videnskabsby som forsknings- og udviklingscentrum og har ca. 16.000 universitetsstuderende. Den er tidligere hovedstad i Niedersachsen, har været hansestad og er i dag som i Midddelalderen regionens førende handelsby. Den blev hårdt beskadiget under krigen, og først nu er residensslottet færdigrestaureret. Braunschweig er en livlig by med masser af kultur-, musik-, film- og teaterfestivaler, udstillinger og friluftsarrangementer.
250.000 indbyggere.
www.braunschweig.de/touristinfo
Wolfenbüttel - Jägermeister
Wolfenbüttel er verdensberømt - ikke fordi den er en levende bindingsværksby, men fordi den er hjemby for krydderlikøren Jägermeister, som er yderst populær i Danmark og eksporteres til 80 lande.
Firmaet blev grundlagt i 1878 med vinhandel og eddikeproduktion, men det var opfindelsen af krydderlikøren i 1934, der skabte Jägermeisters succes. Den hemmelige opskrift med 56 krydderurter holdes tæt til kroppen, og en rundvisning på fabrikken gør det klart, at her er intet overladt til tilfældighederne. Jägermeister er fortsat familieejet og deler gavmildt ud til kulturlivet. www.jaegermeister.de
Verdens dyreste bog, Welfer-hertug Henrik Löwes håndskrevne evangeliar med 50 miniaturer fra 1188, kan ses på Herzog August-biblioteket, som allerede i 1600-tallet var et af Europas største og absolut et besøg værd. Bogen blev i 1983 købt tilbage fra London formedelst 32,5 mio. D-mark.
55.000 indbyggere.
www.wolfenbuettel-tourismus.de
Goslar - Porten til Harzen
Goslar ligger få km fra A7 og er et oplagt udgangspunkt for ture ind i Harzens venlige bjerge. Man bør dog give sig tid til et par dage i selve kejserbyen, grundlagt 922, tage med på en guidet rundvisning eller på egen hånd gå gennem brostensbelagte gader til diverse seværdigheder.
Helt speciel er det tidligere bjergværk Rammelsberg i byens udkant. I 1992 kom det sammen med Goslars gamle bydel på Unescos liste over verdenskulturarv. Den har som den eneste mine i verden været i kontinuerlig drift i godt 1.000 år. I 1988 slap de knap 30 mio. tons malm - sølv-, bly-, zink- og kobbermalm - op. Man kan dog stadig få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i mørket. Der er guidede ture ind i bjerget, og det tilhørende museum fortæller historien og viser autentisk udstyr. www.rammelsberg.de 45.000 indbyggere.
www.goslar.de
Göttingen - Centrum for viden
44 nobelpristagere er udgået fra Göttingen, og der kommer uden tvivl flere, for byen er hjemsted for forskningsinstitutioner og internationale virksomheder, og Georg-August-universitetet, grundlagt 1734, har 24.000 studerende. De får lov at kysse Gåse Lise på torvet, når eksamen er overstået, og gør hende dermed til verdens mest kyssede pige. (Andre har også lov).
En spadseretur på den ca. tre km lange vold omkring byen kan anbefales. Herfra kan man på få minutter nå til den indre bys seværdigheder, slentre ad gågaderne - måske løbe ind i en gratiskoncert i en af kirkerne. Der er masser af musik i Göttingen. Den internationale Händelfestival, der finder sted hvert år i forsommeren, er i verdensklasse.
Göttingen fik bystatus i 1210 og har været medlem af Hanseforbundet.
130.000 indbyggere.
www.goettingen-tourismus.de
LÆS OGSÅ: Fristelserne står i kø i Bremen