En køretur af en anden verden
I bunden af Sydafrika byder ”The Garden Route” på 200 kilometers bjergtagende indtryk og sanseoplevelser.
The Garden Route” lever langt fra op til sit navn.
Heldigvis.
I stedet for stilrene prydhaver, snorlige hække og perfekt klippede rosenbuske er de 200 kilometers køretur i bunden af Sydafrika et bombardement af ubeskriveligt smukke, varierede og bemærkelsesværdige indtryk.
På den ene side buldrer Det Indiske Ocean, på den anden er den vekslende natur malet med de allerbedste pensler, og hér er noget at komme efter for alle - de vildeste vovehalse, naturelskerne, sportsfolkene og dagdrømmerne, og området har ikke for ingenting gjort sig fortjent til kælenavnet ”Paradisets have”.
De lokale hævder hårdnakket, at den oprindelige rute for længst er blevet udvidet med endnu flere kilometers guf for turister, og ét er sikkert, ingen kommer til at tage skuffede hjem fra et eventyr på disse kanter.
JP Explorer begynder køreturen mod vest ved Storms River-udløbet, men støder i bogstaveligste forstand hurtigt ind i en gevaldig nedtur.
På undersiden af Bloukrans-broen findes et af verdens højeste elastikspring, kaldet bungyjump, og for 500 kr. kan man få lov at kaste sig ud i en vild flyvetur mod bunden 216 meter nede. I sine 12 år på stedet har firmaet bag vovestykket, Face Adrenalin, ikke haft et eneste uheld, og hele processen fra indskrivning over instruktion til selve springet foregår da også yderst professionelt og betryggende.
Nervøsiteten får nu alligevel ualmindeligt gode vilkår, da man selv skal gå ud under broen på et gennemsigtigt trådnet, der giver udsyn direkte ned i afgrunden og tilmed giver foruroligende meget efter for at kunne klare belastningen.
Spændt fast af en instruktør og dobbelttjekket af en anden bliver man hjulpet ud til kanten, hvor man om nødvendigt kan bede om et lille, men ganske afgørende skub i ryggen, inden springet er taget, og man er på vej mod en tophastighed på 120 kilometer i timen.
Det frie fald varer fire-fem sekunder, men bliver øjeblikkeligt vekslet til en ubetalelig følelse af at være overordentligt meget i live, når man igen er hevet i sikkerhed efter at have dinglet under broen som en edderkop.
Face Adrenalin forlænger oplevelsen ved at sælge alle former for souvenirs, og især billeder og en dvd med en optagelse af springet er en sikker hitter.
Masser af sidespring
Ifølge de lokale er en del af hemmeligheden bag rutens tiltrækningskraft alle de sidespring, som man kan foretage sig ved eksempelvis at dreje væk fra vandet og køre op i Tsitsikamma-bjergene, hvor den stedlige nationalpark gemmer på den verdenskendte Otter Trail - en vandrerute på 42,5 km, der ifølge kenderne bedst nydes over fem dage med masser af tid til at nyde omgivelserne.
Tilbage på ”The Garden Route” handler det om at have øjnene skarpt fikseret mod vandet, hvor delfiner og pukkelhvaler ofte bevæger sig langt ind i Plettenberg Bay for at finde føde, og apropos mad - sulten er ved at melde sig, og den populære ferieby Knysna byder på alt godt fra havet i flere variationer.
En underlig fugl
Med fulde maver kan flotte og velholdte victorianske huse beundres i George, inden der dukker flere dyr op i kikkerten, når man tager en afstikker til Oudtshoorn, strudsenes hovedstad. Den særegne fugl har i flere end 100 år sikret landmænd på egnen en fin indtjening, men produktionen har undergået mange forandringer.
I slutningen af 1800-tallet blev Sydafrika kendt for eksporten af sine fine strudsefjer, der endte som udsmykning i det parisiske nattelivs underholdningstilbud og i hatte og kjoler hos datidens allerfineste damer - ét kilo fjer indbragte det samme som ét kilo guld.
I dag sigter opdrætningen mest på kød og skind og foregår på 350 farme, hvoraf nogle få tager imod turister for at udbrede viden om verdens største fugl. På Safari Ostrich Farm lidt uden for Oudtshoorn kan man således lære, at strudsen aldrig gemmer hovedet i sandet, at hannerne er sorte, og hunnerne grå, at de kan løbe op til 80 km i timen og holde dén fart over tre km.
Til gengæld risikerer fuglen hurtigt at fare vild, for strudsen er ikke videre kvik, og med sine 60 gram vejer dens øje faktisk 20 gram mere end dens hjerne. Af samme grund har den ikke noget imod at lege hest, og efter at have set farmens medarbejdere tage en ridetur, kan turisterne få lov selv at prøve.
Dog skal det bemærkes, at man ikke må veje mere end 75 kilo, og Safari Ostrich Farm har også en øvre grænse for antallet af rideture per dag for ikke at stresse og overbelaste dyrene.
Nærkontakt med krokodiller
På den anden side af Oudtshoorn finder man den lokale udgave af Givskud Zoo med et lille tvist.
I Cango Wildlife Ranch er det nemlig muligt at købe sig til nærkontakt med dyrene, og man kan derfor få de opsigtsvækkende billeder, hvor man kæler med hvide tigre, geparder eller slanger.
Endnu mere speciel er en tur ned i krokodillernes bassin.
For 215 kr. kan man blive lukket ind i et jernbur og sænket ned i vandet, hvor de store krabater svømmer tæt forbi og overlegent vurderer det store hvide stykke kød. En sjov og anderledes oplevelse, der passende kan fordøjes på turens absolut smukkeste strækning ned mod kysten igen - med sit skiftende sceneri af øde landskaber kapslet ind af de smukkeste bjerge minder R62-landevejen om de amerikanske klassikere Highway 1 og Route 66, og på lange strækninger skaber baggrundstæppet en målløs tavshed i bilen.
En tur på ”The Garden Route” slår ethvert besøg i selv den smukkeste have.
LÆS OGSÅ: Safari for sanserne