På kanten af verden

En rejse til Nordkap er noget, som mange sparer op til i årevis. Eventyrligt er det - og med mange andre oplevelser end bare det at stå på Europas top.

Artiklens øverste billede
Hurtigruten lægger på sin rute langs kysten til ved adskillige små idylliske fiskerlejer. Foto: Jette Meier Carlsen

Lysekronerne stråler, og fødderne synker blidt ned i de tykke tæpper, der dæmper lyden af vores skridt ud mod dækstolene, hvor vi slår os ned blandt skibets andre gæster. De fleste sidder hyllet i varme tæpper og med en god bog, men alle løfter med jævne mellemrum blikket mod en af verdens smukkeste udsigter.

Der er mange behageligheder ombord på Hurtigrutens krydstogtsskibe, men udsigten til Ishavet, de nordnorske fjorde og fjelde med dramatiske formationer og klatter af evig sne slår dem alle.

For sikke én.

Det ultimative trækplaster i årtier.

Man forstår, at selskabet Hurtigruten bruger sloganet: verdens smukkeste sørejse.

Uforglemmeligt

Vi er gået mod den danske sommerferiestrøm og er draget til Nordnorge og kanten af Ishavet for at sætte vores personlige flueben ved den nordligste stump jord i Europa: Nordkap. Et eventyrligt rejsemål, som lokker med udsigt til midnatssol og nordlys og barske forhold, og som tusinder af mennesker hvert år valfarter til via allehånde ruter og transportmidler. Til fods eller i bil eller med fly. På cykel, motorcykel eller i bus.

Vi tager den lette og snupper en lille lækker smagsprøve på Hurtigruten. Fly til byen Kirkenes ved den russiske grænse og også det nordligste stop for Hurtigruten, der i over 100 år har været en livsnerve i det tyndt befolkede Nordnorge. Som de lokales transportmiddel og som førsteklasses særdeles komfortabelt passagerskib for mennesker, der hellere vil smovse i naturens skønhed end i solmodne himmelstrøg og hæmningsløs luksus.

For en rejse til Nordkap er ikke luksuriøs - selv ikke med Hurtigruten. Til gengæld er det helt uforglemmeligt og for mange en drøm, der bliver sparet op til i årevis.

Det er once in a lifetime, som jeg argumenterede over for teenageren, der nok oprindelig og inderst inde drømte om hede pools og hotte sydlandske diskoteker, men som efter en uge nord for polarcirklen også har forelsket sig i den særegne nordnorske sjæl. Desuden er det trods alt noget i en teenagers optik at have været på Nordkap.

Vi indleder rejsen med en lille knast. Tåge er en hyppig gæst på disse kanter, og vores fly kan ikke lande i Kirkenes og må fortsætte videre til Lakselv. Heldigvis er nordboerne mestre i logistik, det har klimaet lært dem, så snart er der varm aftensmad og busser til de par hundrede trætte passagerer, som efter en times tid triller af sted gennem natten, der er lige så lys, som var det højlys dag.

Sameland

Midnatssolen er sommerens store clou i Finnmarken eller på Nordkalotten, som det 48.637 km +2 store land kaldes. Det er samtidig en del af den region, der kaldes Lapland og spreder sig over Nordsverige og Nordnorge, Finland og Rusland. Det er det oprindelige hjemsted for urbefolkningen, samerne, der skønnes at udgøre omkring halvdelen af de godt 70.000 indbyggere i Finnmarken.

Det er såkaldt sameland, men også ødemark og vildmark. Eller rettere sagt tundra, der betyder arktisk slette, læser vi i guidebøgerne. Nordnorge kan nemlig langt mere end tage sig godt ud. Finnmarken er et område at blive klog på. Om klima og naturfænomener. Nomadefolk og jorden og Nordens historie. For selvfølgelig skal vi lige nå at snuse til den russiske grænse og høre historier om naboskabets konsekvenser, inden vi går ombord til en (alt for) kort tur med Hurtigruten.

De voksne tøffer af sted i en elvbåd, mens teenageren smilende forsvinder over stok og sten på en miniræser. Naturen kan også bruges, og vildmark er drengeleg for små og store, for med på de firehjulede køretøjer er et pensioneret sydafrikansk ægtepar, der har sparet op i årevis for at rejse med Hurtigruten - den fulde pakke Bergen-Kirkenes tur/retur.

Ægteparret har aldrig prøvet den slags ræs før, men de skal have alle oplevelser med, lyder det muntert fra parret, som vi genser nogle timer senere - denne gang uden styrthjelme - over den storslåede frokostbuffet, som vi fornøjer os med, da ”Kong Harald” har lagt fra kaj i Kirkenes.

Kendetegnende for Hurtigruten er de talrige udflugter og anløb ved perlerækken af fiskerlejer, som byder sig til med underholdning og små fine attraktioner. Som en midnatskoncert, et museum over et gammelt fæstningsværk, en spækhuggersafari eller en havørneudflugt.

Europas top

Sejladsen skal krydres med oplevelser, og gæsterne fra de mange krydstogtsskibe udgør livsvigtige indtægter for beboerne i de små samfund, fortæller vores guide, da vi tidligt om morgenen dagen efter er anløbet Honningsvåg og effektivt placeret i en bus på vej mod højdepunktet over dem alle: Nordkap.

Som guiden kækt siger om det lokale handelsliv, mens bussen snor sig op ad Nordkap-klippen, der knejser lodret 309 meter over Ishavets overflade:

»Her lever man af at fange fisk og flå turister.«

Men skidt med det, for nu er vi her. Helt ude på kanten af verden. På toppen af Europa.

Så langt mod nord, som vi kan komme uden at skulle sejle.

Position 71' 10' 21 ' nordlig bredde.

Wauw, det er vildt.

Og voldsomt blæsende. Iskoldt og uden skygge af udsigt til den eftertragtede sol, der i sommerhalvåret ikke kommer under horisonten. Tågen ligger kold og tæt over det rå plateau, som vi skynder os at skridte af, hvorefter vi sætter os lunt til rette i biografen i Nordkap-hallen, der er hugget ind i klippen og indeholder levende billeder af årets gang på Nordkap.

For pokker, hvor er det fantastisk. Fuldstændig som at være der selv.

Læs også: Med øjne på stilke i Jordan

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.