500 euro-sedler i bh’en og heroin i mavesækken
Hr. og fru Danmarks småsmuglerier er ikke det største problem. I dag er det helt andre ting, som tolderne har fokus på.
Det fortæller funktionsleder Henrik Jensen, Skat, der leder korpset af toldere i Billund Lufthavn.
»Det er i øjeblikket sjældent, at danske turister har for meget spiritus og for mange cigaretter med hjem. Hvis det sker, er det som regel turister, der kommer hjem fra Tyrkiet, hvor de i afgangshallen er blevet påduttet nogle kartoner cigaretter og har fået at vide, at det ikke er noget problem at få dem ind i Danmark,« siger han og tilføjer, at Skat holder øje med den aktuelle situation og sætter ind, hvis der konstateres et stigende problem med spiritus og cigaretter på bestemte ruter eller blandt bestemte rejsende.
I lufthavnene i Kastrup og Billund ser man derimod jævnligt, at professionelle smuglere, som ikke er danskere, bliver taget med en eller to kufferter helt fulde af cigaretter.
»Dem spotter vi typisk på ruterne fra Moldova, Rumænien, Ukraine og Asien, og det sker oftest i Kastrup,« fortæller Henrik Jensen.
I Kastrup er der årligt 28 mio. rejsende, mens tallet i Billund er cirka 3 mio.
Kondomer med narkotika
Skat har fokus på afsløring af smugleri af våben, penge, narkotika og doping, og i Billund gør man jævnligt store fangster. For nogle år siden blev der beslaglagt en del våben bl.a. kastestjerner og strømpistoler fra folk, der havde købt dem som souvenirs på ferien i Sunny Beach. Den slags er der ikke meget af mere.
Omvendt stiger beslaglæggelserne af doping år for år. Det er forskellige former for doping samt nye narkotiske stoffer bl.a. baseret på amfetamin og metamfetamin. Som noget nyt har man i Billund lige som i Kastrup fået en scanner, så man kan se folks maveindhold. Her sker det, at man på billederne kan se, at en person har slugt noget, som viser sig at være narkotika.
»Det er små maskinpakkede præservativer, som er helt hårde og på størrelse med en vindrue. Der er præcis 10 g i hver, og en person kan have op til 1 kg i maven,« fortæller Henrik Jensens kollega, hundeføreren Per, som ikke ønsker at få sit efternavn offentliggjort.
500 euro-sedler i bh’en
Med labradoren Midas ved sin side er han ekspert i at finde større pengebeløb på folk. Hunden kan lugte sig frem til pengesedlerne, når de ligger i bundter.
Loven siger, at man skal deklarere beløb over 10.000 euro. Gør man ikke det, og bliver man opdaget, skal man på stedet betale 25 pct. i bøde af det beløb, der overstiger de 10.000 euro. Ifølge Henrik Jensen er det flere gange sket, at folk har måttet betale en bøde på næsten 100.000 kr. i lufthavnen. Det svarer til, at de har haft op mod 500.000 kr. gemt på kroppen eller i bagagen.
En af de store fangster i år, var en kvinde, som var på vej til Kina med 400.000 kr. i 500 euro-sedler gemt på kroppen.
»Hun havde fyldt bh’en og lagt sedlerne i et tyndt lag over hele kroppen under et sæt stramtsiddende undertøj, så man ikke kunne se det. Tidligere har vi taget en mand på vej til Afghanistan med 750.000 kr. i 100 dollars-sedler på sig,« fortæller han.
Kopivarer og truede dyr
Men lige nu henvender Skat sig til de ferieramte danskere, som opfordres til at tjekke reglerne, inden de drager på sommerferie, så de ikke får en øv-oplevelse, når de vender hjem til Danmark. F.eks. kan der være forskellige regler afhængigt af, om man kommer hjem fra ferie i EU-land eller et ikkeEU-land, fortæller underdirektør i Skats toldafdeling Preben Buchholtz.
Han fortæller også, at man på de fleste ferierejsemål kan blive tilbudt varer, som er fremstillet af truede dyr og planter, men at det er ulovligt at tage den slags med hjem.
»
Han advarer også om, at kopivarer kan være ulovlige at indføre til Danmark.
»Engang var det typisk luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret, men i dag er tendensen, at der forfalskes alle typer af produkter bl.a. kosmetik, legetøj, madvarer, lægemidler og elektronik. Der er ingen kontrol med, hvordan varerne fremstilles. Ud over at man kan risikere at sætte sit helbred på spil ved at købe kopivarer, kan nogle varer blive tilbageholdt med retslige konsekvenser efterfølgende,« siger Preben Buchholtz.