Bremen for livsnydere

Trods 1200 år på bagen er hansestaden Bremen ved Weser-floden en sprællevende by, der frister med et mix af historie, ny og gammel kultur, gastronomi, vin og events.

Artiklens øverste billede
Schnoor-kvarteret er Bremens ældste kvarter, hvor farvestrålende huse fra det 15. og 16. århundrede ligger tæt i de krogede gader. Foto: Ingrid Krause

Vi sidder samme sted, som hansekøbmændene gjorde i 1400-1600-tallet, når de ordnede deres forretninger. Det var ofte med redere og kaptajner, når handelsskibene var kommet i havn med varer.

Vægge og loft lukker sig om os. Vi sidder ved et afrundet bord med bekvem plads til fem personer på læderbetrukne bænke hele vejen rundt langs træbeklædte vægge, prydet med udskæringer og historiske motiver. Et par kroge til overtøjet samt kærter på væggene fuldender møblementet.

Her kan man sidde uden at blive set eller hørt, for en smal åbning er eneste adgang fra det store lokale, hvortil mange gæster har fundet vej. Vi har gjort vores entré fra Marktplatz efter et stop ved bronzestatuen Die Bremer Stadtmusikanten, udført i 1951 af billedhuggeren Gerhard Marcks, inspireret af Grimms eventyr om æslet, hunden, katten og hanen.

Og naturligvis måtte vi lægge hænderne på æslets skinnende forben. Måske får vi så et ønske opfyldt.

Den 5,5 meter høje Rolandstatue – 10,21 meter inklusiv sokkel og baldakin – er Tysklands største fritstående skulptur fra middelalderen og ikke til at overse. Den blev i 1404 rejst på Marktplatz som symbol på ret og frihed, og det siges, at så længe Roland bliver stående, vil Bremen være fri.

Måske har statuen også tjent som målestok for hanseatiske købmænds udmåling af stoffer, idet afstanden mellem hans spidse knæ er præcis en Bremen-alen. Vi rører som anbefalet ved knæene og er klar til at gå på opdagelse.

Tysklands ældste vinkælder

Det bliver i rådhuset. Det og Roland-statuen kom på Unescos verdensarvliste i 2004. Her venter en rundvisning i Tysklands ældste vinkælder med landets største samling af tysk vin: 1.200 forskellige. Her er udskænket vin gennem 600 år.

Gennem dunkle kældergange med flasker på paller og lugten af fugt og vintønder i næsen, når vi frem til Skatkammeret. Det er aflåst, men gennem gitteret kan vi se hylder med støvede flasker. Her opbevares omkring 200 flasker trockenbeerenauslesen (søde vine fremstillet af sent høstede druer, der er skrumpet som rosiner på grund af ædelt råd) af højeste kvalitet samt den ældste drikbare vin på flaske, en Rüdesheimer Apostelvin fra 1727.

Måske har Roland-statuen tjent som målestok for hanseatiske købmænds udmåling af stoffer, idet afstanden mellem hans spidse knæ er præcis en Bremen-alen. Foto: Manuela Gangl

Det største klenodie er Tysklands ældste vin på fad, også en Rüdesheimer, denne fra 1653. Fadet står midt i Apostel- og Rosekælderen, bag hvad der minder om et alter med hvid dug og stearinlys. Den er dog udrikkelig – er blevet til eddike.

For en kort bemærkning vender vi tilbage til artiklens indledning og Flammkuchen, der mest af alt ligner en meget flad pizza. Fyldet kan varieres i det uendelige. Det kan være et mix af ost, skinke, diverse former for grønt. Vi var der i kantarelsæsonen, og kantarellerne (pfifferlinge) var strøet ud med gavmild hånd. Den tørre Riesling hertil var perfekt, og for at blive i stilen sluttede vi med en Riesling Tresterband, en 40 pct. ædelvin, til kaffen.

Rådhuskælderen med 800 siddepladser i en historisk bygning midt på torvet og et vinkort med 650 valgmuligheder er et eldorado – og tilmed ikke et dyrt sted. Her har også byens egne borgere råd til at komme.

Prisniveauet ligger noget under det danske. Vinen koster halvt så meget som i Danmark. Man slipper med 5,10 euro (cirka 38 kr.) for et glas med to deciliter god vin. Vores Flammkuchen står til 9,95 euro (cirka 75 kr.) og to centiliter ædelvin 3,60 euro (cirka 27 kr.).

Roland-statuen har stået på Marktplatz siden 1404. Foto: Ingrid Krause

Til frokost kan det anbefales at "nøjes" med en schorle (vin og danskvand). Så er man også frisk til eftermiddagens oplevelser. De kan f.eks. omfatte et besøg på Weserburg, museet for moderne kunst, der i 1991 blev indrettet i et gammelt pakhus ved floden. Her har engang været tobaksfabrik, kafferisteri og cigarfabrik. Nu vises her fortrinsvis malerier fra private kunstelskeres samlinger.

En anden mulighed er Kunsthalle Bremen, der rummer maleri- og skulptursamlinger fra det 14. århundrede til i dag, har tyske og franske impressionister og tilmed en af Europas største kobberstiksamlinger.

110 meter kultur

Oplagt er Roselius-huset med kunst og kunsthåndværk med malerier af Cranach den Ældre og en skulptur af Tilman Riemenschneider som højdepunkter. I huset finder vi også Paula Modersohn-Becker Museum, verdens første museum tilegnet en kvindelig kunstner.

Paula Modersohn-Becker (1876-1907) var tilknyttet den avantgardiske kunstnerkoloni Worpshede lidt uden for byen. Men for at andre også skulle have glæde af hendes værker, som den kunstglade kaffegrosserer Ludwig Roselius (1874-1943) havde købt mange af, indrettede han museet i Roseliushuset i Böttcherstrasse. Roselius havde tidligere opkøbt denne gyde, som siden midddelalderen havde været direkte forbindelse fra markedspladsen til havnen.

Restauranterne ligger tæt langs Weser og har stor søgning – ikke mindst når det er vejr til at sidde ude. Foto: Hanne Würtz

Han restaurerede husene i gaden, som blev omdannet til en 110 meter lang kulturel helhed med kunsthåndværk, gallerier og museer. Hans eget kaffehus ligger lige over for Roselius-huset, på hvis gavl, ud mod et lille torv, 30 klokker af meissnerporcelæn spiller hver time – undtagen i frostvejr. I det drejelige tårn er der 10 tavler udskåret i træ. De viser berømte personer, der har krydset Atlanten, blandt andet Christoffer Columbus og Charles Lindberg.

Fortsæt til det maleriske Schnoor-kvarter, Bremens ældste, hvor små farvestrålende huse fra 15. og 16. århundrede ligger tæt som perler på en snor i krogede gader. Her er små butikker, caféer, gallerier, musik, teater – kort sagt alt, hvad hjertet kan begære.

Hesterejer er en populær spise i Tyskland – ofte som forret. Foto: Hanne Würtz

Gælder det mere eksklusiv shopping, er Lloyds Passage, Domshof Passage og Katharinen Viertel i Altstadt et godt bud. Her ligger store vare- og modehuse, og når plastickortet er rødglødende og benene trætte, gør det godt med et hvil i domkirken St. Petri. Måske er der en lille koncert.

Musik og vin

Gennem århundreder har der været musik i Bremen, og det er der stadig. Alle genrer. Jeg var så heldig at få en dejlig oplevelse, da der for 26. gang blev taget hul på byens største klassiske musikfest, som strækker sig over tre uger hver sensommer. På åbningsaftenen lagde "Eine grosse Nachtmusik" ud med 27 koncerter fordelt på ni spillesteder – tre koncerter hvert sted på forskellige tidspunkter. Valget var svært, men faldt på en koncert i Die Glocke på rådhusets øverste etage. Koncertsalen er en fryd for øjet med dens smukke træarbejder, og akustikken er fremragende.

Det var en smuk aften. Vinfestivalen var netop gået i gang, og det gav trængsel på Marktplatz både af koncertgængere og andre, der ville smage. Derfor valgte vi en forfriskning i Bibelgarten, hvor restauranten i Die Glocke har udeservering.

Stemningsfuld weserpromenade en lun aften. Foto: Hanne Würtz

Der er også adgang fra gaden til dette åndehul midt i byen. Ved indgangen til Bibelgarten, anlagt i 1998, ligger en brochure, der fortæller om havens 120 planter. De er alle omtalt i Bibelen.

Uanset hvornår på året, man besøger Bremen, er der nok at blive fristet af. I flæng kan nævnes: isshow, maraton, seksdagesløb, motorshow, karneval, dansefestival, markeder, teater, julemarked og ikke at forglemme Bremer Freimarkt, der med 950 år på bagen er en af Tysklands ældste folkeforlystelser. Den strækker sig over 17 dage og kaldes da også Bremens femte årstid.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.