Redaktørens liste: Amerikaner udgiver kærlig sprogguide til danskerne

Artiklens øverste billede
Bogen "Top 35 Mistakes Danes Make in English", er skrevet af den amerikanske kommunikationskonsulent og forfatter Kay Xander Mellish, der skal få danskere til at undgå at snakke "danglish". Foto: PR
Maria Meiner Christensen, redaktør, Rejser.

Når vi danskere tager udenlands og giver os i kast med det engelske sprog, går det som regel godt.

Men det sker af og til, at vi kommer til at fordanske de engelske gloser – vi taler ufrivilligt danglish – og gør os selv uforståelige – måske endda komiske.

Det har den amerikanske kommunikationskonsulent og forfatter Kay Xander Mellish bemærket efter 16 år i det danske erhvervsliv. Derfor sender hun nu en kærlig opsang til danskerne i form af bogen Top 35 Mistakes Danes Make in English.

»Danskerne er lidt slemme til at tale deres egen kultur ind i alt, hvad de siger på fremmedsprog. Dansk selvironi, jantelov og faste vendinger duer ikke altid på engelsk. Med bogen håber jeg at give danskere en kærlig og fun sized håndbog i, hvordan de undgår de værste fejl, både privat, på rejsen og på jobbet – og give dem mere selvtillid, når de taler engelsk,« fortæller Kay Xander Mellish.

Ideen til bogen opstod ud af et par memes om danskernes danglish, som Kay Xander Mellish tidligere har postet på sin Linkedin-profil. Den nye bogen er en opfølger til hendes bestseller How To Live In Denmark fra 2014.

Bogen udkommer den 20. juni og koster 88 kr.

Cykelsverige: Naboland åbner endnu en naturskøn cykelrute

Foto: Sydostleden

Sverige har specialiseret sig i naturskønne cykelruter, og om et par uger åbner endnu en rute, som er nem for danskerne at komme til.

Den 270 kilometer lange cykelsti, Sydostleden, åbner den 17. juni og går fra Växjö i Småland til Simrishamn i Skåne. Ruten går gennem nationalpark, skove med svenske gårde, og langt det meste af cykelruten er asfalteret og bilfri. Undervejs er der mulighed for at hoppe af cyklen og kaste snøren ud i nogle af Sveriges bedste fiskesøer eller tage et nærmere kig på det rige fugleliv ved vådområdet Kristianstads Vattenrike.

Tempoet bestemmer man selv, og der er mulighed for overnatning på campingpladser, hoteller og Bed & Breakfasts flere steder undervejs, hvis ikke man er toptrænet og tager hele strækningen på en enkelt dag.

Sidste år åbnede Sveriges første nationale cykelrute, Kattegatleden, som er en 370 kilometer lang cykelrute mellem Helsingborg og Gøteborg. Ligesom med den nye cykelrute kan man selv vælge etapernes længde, og det er ligeledes muligt at starte hvilket som helst sted på ruten, man finder passende. Restauranter, cafeer og overnatningssteder på hele ruten sørger for, at man ikke går kold undervejs.

Så er man bidt af en glad cykelmyg, er der muligheder nok denne sommer i det svenske: Det er bare op på cyklen.

Hemmelig kunst: Nu får verden snart lov at se Rembrandts ”nye” værker

Foto: PR

Et af de mest eftertragtede og mindst udstillede Rembrandt-kunstværker i verden, bliver snart tilgængeligt for offentligheden. Det sker når ”Marten & Oopjen” vises på Rijksmuseum i Amsterdam fra lørdag den 2. juli.

Foto: PR

Med udstillingen, der løber indtil 2. oktober i år, bliver det dermed første gang at offentligheden får lov at stifte et nærmere bekendtskab med de to sjældne malerier. Når udstillingen slutter, bliver malerierne restaureret af det hollandske museum. Derefter er planen, at malerierne skiftevis udstilles på Louvre og Rijksmuseum. De to lande er nemlig blevet enige om, at malerierne altid skal vises sammen, selv om de faktisk ejer et portræt hver.

Der er gratis adgang fra klokken 9 til 21 på åbningsdagen, da Holland gerne vil byde Marten & Oopjen varmt velkommen – og give alle en chance for at beundre mesterværkerne.

Ny tendens: Danskerne gider ikke mobiltelefonen i ferien

Når danskerne trækker feriestikket, skal det for alvor trækkes. Ingen forstyrrende opkald, ingen vibrationer fra sms-beskeder og ingen lokkende notifikationer på de sociale medier. En ny undersøgelse af danskernes rejsevaner afslører, at danske turister i høj grad går offline under ferien. Hele 82 procent af danskerne svarer i undersøgelsen foretaget af den svenske turistorganisation Visit Värmland i samarbejde med Analyse Danmark, at de foretrækker at være offline, når de er på ferie.

»Det er en ny tendens, som er en form for modreaktion på den store grad af onlinetilstedeværelse, vi har set igennem de seneste 10 år. I dag ser vi derimod et udpræget ønske om at være mere nærværende og mere til stede – faktisk både i dagligdagen og i ferieperioder. Ferier er jo tæt knyttet til det at koble af, men teknologien har i mange år gjort det svært for os at koble 100 pct. af. De digitale forstyrrelser begynder danskerne at sige nej tak til nu,« fortæller Kirsten Poulsen, der er direktør i trendforskningsvirksomheden Firstmove.

Ifølge Kirsten Poulsen er der mange af de såkaldte firstmovers – altså den del af befolkningen der hopper med på nye tendenser før alle andre – der i stedet for smartphones bruger de gammeldags mobiltelefoner, der ikke kan gå på internettet.

Det er især de unge mellem 18 og 29 år, der vælger internettet fra. 86 pct. af de unge svarer, at de foretrækker primært at være offline under ferier, mens det tilsvarende “kun” er 77 pct. af den ældre befolkningsgruppe på 40-49 år og +70-årige, der foretrækker at trække mobilstikket på ferieturen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.