Ferien stresser danskerne

Skal passet fornyes? Er der visum-regler? Vejer kufferten for meget? Der er meget, der skal være på plads, inden man rigtig kan slappe af og nyde ferien. Derfor har en stor del af danskerne følt sig stressede i anledning af ferien, viser en ny undersøgelse fra rejsesøgemaskinen Momondo.

Artiklens øverste billede
12 pct. af danskerne oplyser i undersøgelse foretaget af rejsesøgemaskinen Momondo, at de har været stressede over at være på ferie. Foto: Colourbox

Der er ikke noget så afslappende som den længe ventede sommerferie. Endelig er der tid til at nå alt det, man ikke når resten af året. Haven skal trimmes, kuløren skal i hus, og så skal der slappes af. Virkelig slappes af! Men paradoksalt nok viser en undersøgelse foretaget af Momondo, at ferie kan have den modsatte effekt. For alt fra ferieplanlægningen til rejsen til og fra destinationen kan have en stressende effekt på danskerne.

»Den klassiske grund til, at vi stresser over ferie, er, at vi allerede er stressede. Kroppen er fyldt med stresshormoner i forvejen og altså i alarmberedskab. Folk oplever ofte, at de endnu ikke har fået bearbejdet den stress, de havde, da de tog hjemmefra, og det kan skabe utilpashed på ferien. Man kan have svært ved at finde ro i kroppen, nærvær med andre, og oplevelsen lever ikke op til det forventede, hvilket bliver et yderligere stresselement,« siger specialist i stress og stressrobusthed, Birgitte Dam Jensen.

Svært at geare ned

Både Birgitte Dam Jensen og Joël Boukris, der er psykolog og seniorkonsulent ved Falck Healthcare, mener, at en af grundene til, at man kan føle stress ved ferie, er, at man ikke får lukket ordentligt ned for arbejdet, og derved får overført stress fra hverdagen til fridagene. Derfor er det vigtigt at gøre ferien så afslappende som muligt.

»Det har noget at gøre med, at man har noget med i rygsækken hjemmefra. Man kan ikke finde feriestemningen frem. Mange har høje forventninger og håb om, at ferien skal give fred, ro og nærvær. Man skal have noget ind på den sociale konto efter en hektisk arbejdsperiode. Det kan godt skabe stress og småirritation,« fortæller Birgitte Dam Jensen.

Joël Boukris fortæller, at det kan være svært at skifte fra et højt tempo til et lavt, for hvis man er vant til at have adrenalinen pumpende rundt i kroppen, så vil man også være tilbøjelig til at overføre det hektiske niveau til ferien og gå i gang med alverdens projekter. Han genkender dog ikke billedet fra Momondos undersøgelse i sit arbejde. Han erfarer, at ferie generelt set har en positiv effekt. I Falck Healthcare har de cirka 30.000 henvendelser om året, hvoraf en tredjedel drejer sig om stress. Ifølge Joël Boukris falder antallet af henvendelser tydeligt i sommerferien og ved juletid, hvor folk endelig har tid til at koble af og geare ned.

Undgå stressede ferier

Ferien kan altså virke afstressende, men allerede inden afrejse kan der være en række oplevelser, som kan påvirke den gode feriestemning i en negativ retning. Op mod 17 pct. af danskerne har oplevet stress i forbindelse med planlægning af ferien.

Det kan stresse, når man skal nå de sidste ting på jobbet, inden man kan holde fri. Der arbejdes ekstra for at blive færdig inden ferien. Dertil kommer planlægningen med hvor og hvornår samt med økonomien oven i det ekstra arbejdspres. Når man har klaret planlægningen og pakningen, opstår endnu et problem, som stresser danskerne. Op mod 18 pct. har oplevet, at selve rejsen til destinationen føles stressende, og 12 pct. er stressede over det at være på ferie. Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når man er af sted. Temperaturen er højere, maden smager anderledes, og man er intensivt sammen med familien i et længere tidsrum.

»Det tager tid at indstille sig på varmen eller den nye seng. Det tager tid for kroppen at vende sig fra at have været på arbejde til at lave sociale, hyggelige ting i roligt tempo. Hjernen kan hurtigt lave den overgang, men ikke kroppen. En ferie er kort og kostbar, og man vil gerne være i feriestemning fra dag et, men kroppen har sin egen rytme, og det kan tage tid at lande, både i fysisk og overført forstand,« siger Birgitte Dam Jensen.

Ifølge Joël Boukris er der nogle få forholdsregler man kan tage sig for at gøre ferien til en god og afstressende oplevelse.

»Det kan godt være svært at geare ned og slippe tingene fra arbejdet, men mit råd er at se det at samle energi som en investering i både privatlivet og arbejdslivet. Man har behov for at slappe af og opleve velvære i krop og sind. Prøv derfor at trække stikket og forpligt hinanden og familien til, at stikket forbliver trukket. Det er en god ting at kunne, for det vil være nyttigt, hvis man også kan overføre roen til hverdagen,« fortæller Joël Boukris.

Derudover opfordrer han til at droppe projektmageriet og sænke ambitionsniveauet. Ved man allerede, at man er tilbøjelig til at give sig i kast med tusind projekter, så skru ned for ambitionerne, der kan give udnødig stress.

I stedet skal man gøre det, man har lyst til, for det at være presset er det modsatte af at have det godt. Spil nogle spil, læs en bog, hyg med familien, eller hvad der giver ro i kroppen og slukker for arbejdstankerne.

»Gør de ting, du har lyst til og ikke det, du burde. Dyrk dine interesser og det, der giver glæde og overskud, det er mit bedste råd,« siger Joël Boukris.

Råd til en stressfri ferie

  • Lav en tjekliste, så du er sikker på at få det hele med, når du pakker. Tag et billede af indholdet, for skulle du være så uheldig, at kufferten forsvinder i lufthavnen, er tingene gjort nemmere ift. forsikringen, hvis du ved præcis, hvad der var med.
  • Tag kopier af alle dine rejsedokumenter, så som pas og billetter. Opbevar dem forskellige steder – i forskellige tasker og fordelt mellem de rejsende. Send evt. en kopi til din mailadresse.
  • Sorter i aktiviteterne, så du får få, men gode. Der er ikke noget så stressende som at skulle nå hele listen af attraktioner og restauranter. Vær realistisk med både tid og personlig formåen.
  • Træk stikket og lad kollegerne klare arbejdet. Indstil et autosvar på arbejdsmailen og fortæl kollegerne, hvornår du er af sted.
  • Vær klar til at gå på kompromis. Trætte børn, døtre, der bruger evigheder på badeværelset, en sur ægtefælle eller et punkteret dæk – der er meget, der kan trække tiden ud. Derfor skal du også være klar til at finde alternative løsninger og ændre dagens program en gang imellem. Der er også okay at dele jer op, så alle kan nå det, de allerhelst vil nå på ferien.
  •  Book ikke feriebilletten til søndag aften, hvis du skal starte job igen mandag. Sørg for en ekstra dag hjemme, så du kan få fyldt køleskabet, pakket ud og sat en vask over.

Kilde: Momondo

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.