Forsikringer - de bedste tips

Så er det nu – fra 1. august – at vi har sagt goddag til det blå sygesikringskort, og for mange betyder det et tilkøb af en rejseforsikring. Det har fået Ole Stouby, direktør og stifter af Travelmarket, til at tilføje et kapitel til sin e-bog "Sådan får du billigere rejser". Her deler han ud af sine bedste råd til forsikringsjunglen. Vi bringer et uddrag her.

Artiklens øverste billede
Der kan være rigtig langt til et offentligt hospital, hvis man kommer til skade på de græske øer. Her er typisk kun private klinikker, og regningen kan blive stor, hvis man ikke er forsikret.

For ca. 25 år siden arbejdede jeg som rejsekonsulent, og en dag mødte en tidligere kunde op i rejsebureauet, hvor jeg var ansat. Han var netop kommet hjem fra sin rejse til USA, og han mødte op med krykker og en lille gave til mig. Årsagen var, at jeg havde overtalt

ham til at købe en rejseforsikring med den højeste dækning på 700.000 kr. ved sygdom og indlæggelse på hospital i stedet for den lavere dækning på 350.000 kr. Han havde været involveret i et voldsomt trafikuheld, og hospitalsregningen lød på 650.000 kr.! Heldigvis kom han sig næsten uden mén, men det havde jo været helt forfærdeligt, hvis han i tillæg til ulykken skulle have været hårdt økonomisk ramt.

For det kan gå rigtig galt, og en mand vendte for nylig hjem fra Fjernøsten, hvor han havde været indlagt i fem måneder, efter at han havde kørt galt på en motorcykel. Det kostede ham 360.000 kr., for han havde ikke en rejseforsikring!

En ny undersøgelse viser faktisk, at mere end 6 pct. af danskerne rejser til udlandet helt uden en rejseforsikring, og i praksis betyder dette, at mange ikke vil få dækket f.eks.:

 • Hjemtransport til Danmark
 • Sygeledsagelse under rejsen
 • Tilkaldelse af pårørende ved akut og alvorlig sygdom i udlandet
 • Hjemkaldelse, hvis der sker noget med den nærmeste familie i Danmark

For ovennævnte kræver nemlig en decideret rejseforsikring, så snart du forlader Danmark, og uden disse dækninger kan din ferie blive til en både meget dyr og meget ubehagelig affære – specielt ved oversøiske rejser. Ikke bare for dig, men også for dine pårørende i Danmark.

Rejser man til Thailand, som ses her, skal man under alle omstændigheder købe en rejseforsikring. Her dur hverken gule eller blå sygesikringskort.

I dette afsnit af bogen kan du læse om, hvordan du forsikrer dig bedst på rejsen, og hvilke regler der gælder for afbestillingsforsikringer, og hvordan du får pengene tilbage ved rejseselskabets konkurs.

Hvilke forsikringer skal du bruge?

Der er forskellige forsikringer, og det er en god idé at undersøge, hvilke forsikringer du har brug for. En afbestillingsforsikring skal tilkøbes allerede, når du bestiller rejsen, mens selve rejseforsikringen kan købes helt op til, at du tager af sted.

Selv en charterrejse til Tyrkiet kræver en rejseforsikring. For selv om landet har sit ene ben i Europa, er det ikke med i EU – og dermed dækker det blå kort ikke.

Det er ALTID en god idé at tegne en rejseforsikring. Dette er gældende, uanset om du er dækket af det gule danske sygesikringskort eller det blå EU-sygesikringsbevis. Disse kort giver nemlig kun adgang til behandling på stedet i alle EU-lande samt Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Men du er ikke dækket af hjemtransport og tilkaldelse/sygeledsagelse, hvis du ikke har en rejseforsikring. Herudover giver en decideret rejseforsikring også en række andre fordele.

EU-sygesikringsbeviset dækker kun behandling på offentlige hospitaler og ved offentlige læger. Altså ikke ved private hospitaler og på private klinikker. Standarden på behandlingen vil derfor svinge meget fra land til land, og mange steder ikke svare til den standard, som vi kender fra Danmark. I flere Østeuropæiske lande advarer forskellige eksperter ligefrem mod at bruge de offentlige sundhedssystemer.

Et andet problem kan være, at der på flere turistområder kan være langt til offentlige behandlingssteder. Dette er gældende både på flere græske øer og på flere skisportssteder.

Lidt mere om det blå kort/EU-sygesikringskortet

Fra 1. august 2014 kan du ikke længere bruge ”det gule sygesikringsbevis” i udlandet. Du skal i stedet bestille et EU-sygesikringsbevis, også kaldet det blå kort. Du kan få det blå kort, hvis du har et cpr-nummer og er statsborger i et EU-land eller Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Det er gratis og kan bestilles på borger.dk

Dækker:

Med ”det blå kort” eller ”EU-sygesikringskortet” har du ret til al nødvendig lægehjælp på samme niveau som lokale beboere i alle EU-lande samt Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

Kortet dækker alle midlertidige ophold i ovenstående lande på under et år. Ophold kan være ferie, praktik, studieophold, au pair-ophold, eller faglig uddannelse samt udvalgte former for arbejde.

Det blå kort dækker både akut sygdom/tilskadekomst samt kroniske sygdomme.

Dækker ikke:

Hvis formålet med rejsen er en planlagt behandling, eller hvis behandlingen med rimelighed kan vente, indtil du er tilbage i Danmark.

På rejser uden for Europa gælder det blå kort ikke.

OBS! Kortet dækker naturligvis heller ikke, hvis du rejser i lande, som ikke er nævnt ovenfor. Kortet dækker IKKE for hjemtransport, sygeledsagelse, tilkaldelse, hjemkaldelse og forskellige udvidede dækninger.

Rejseforsikring eller årsrejseforsikring?

Først og fremmest skal du vælge enten en rejseforsikring, der dækker den specifikke rejse, du skal på eller en årsrejseforsikring, der dækker alle dine rejser inden for et år.

Som udgangspunkt kan en årsrejseforsikring bedst betale sig, hvis du skal på ferie til udlandet mere end én gang om året. Vær dog opmærksom på, at der kan være begrænsninger i årsrejseforsikringen – for eksempel dækker de typisk kun rejser op til en måneds varighed og kun privatrejser. Nogle selskaber inkluderer også afbestillingsforsikring i deres årsrejseforsikring, og det kan være en god idé at vælge dette.

Tjek, om du allerede har en rejseforsikring

Det første, som du skal gøre, er at undersøge med dit forsikringsselskab, om din indboforsikring allerede inkluderer en rejseforsikring. Men hos de fleste forsikringsselskaber skal du tilkøbe en rejseforsikring til din indboforsikring.

Det kan blive rigtig dyrt at rejse uden forsikring i Fjernøsten.

Hvis du har et kreditkort såsom MasterCard, Eurocard, Diners Club eller lignende (ikke Visa Dankort), er der ofte tilknyttet en rejseforsikring til kortet. Vær dog opmærksom på, at den kræver, at kortholderen er med på alle rejser, hvorimod f.eks. en rejseforsikring hos dit forsikringsselskab oftest dækker alle husstandens beboere. Ofte skal selve rejsen også være betalt med det pågældende kreditkort.

Når du er i gang med at tjekke dine forsikringer, så undersøg, hvad de dækker. Typisk dækkes kun ferier i op til enten 30 eller 60 dage. Afbestillingsforsikring er ikke altid inkluderet, og der er tillæg for ulykker samt skiferier eller anden aktiv ferie.

Hvis du ikke er dækket gennem dit eget for- sikringsselskab, eller de ikke kan tilbyde en god rejseforsikring som tilkøb, bør du købe en forsikring ved et rejseforsikringsselskab.

Der er forskel på pris og dækning

Vi har foretaget to prissammenligninger af 4 forskellige rejseforsikringsselskaber, hvor følgende skal være inkluderet:

 • Sygdom – Lægebehandling/hospitalsindlæggelse – Ubegrænset
 • Hjemtransport - Ubegrænset
 • Sygeledsagelse/Tilkaldelse i udlandet
 • Hjemkaldelse – Ubegrænset dækning
 • Krisetelefon – 24 timer i døgnet

Her viser det sig, at selv om de forskellige rejseforsikringer ligner hinanden, er der alligevel forskelle på priserne, og hvad de inkluderer.

14 dage i USA for ægtepar på 45 og 50 år

Priserne hos de forskellige rejseforsikringsselskaber ligger mellem 1.220 kr. og 1.450 kr.

14 dage i Spanien for en familie med to børn (Forældre begge 40 år, børn 7 og 11 år)

Priserne hos de forskellige rejseforsikringsselskabet ligger mellem 440 kr. og 530 kr.

Prisforskellene er ikke så store på ovenstående rejser, men der er forskel på, hvad de forskellige selskaber inkluderer i rejseforsikringerne. Så hvad der burde være enkelt at forholde sig til, er faktisk en lettere kompliceret opgave.

Eskperter advarer imod de offentlige hospitaler i flere østlande – her Kroatien.

Bagageforsikring, afbestillingsforsikring og tillæg for skiferie/aktiv ferie er typisk ikke inkluderet i standardpriserne og koster ekstra. Ulykkesforsikring er inkluderet hos nogle selskaber, nogle steder koster det ekstra, og nogle steder kan man købe en udvidet ulykkesforsikring.

Afbestillingsforsikring eller ej?

Det er en rigtig god idé at tegne en afbestillingsforsikring, der sikrer dig økonomisk, hvis du bliver forhindret i at tage på ferie. Der findes ikke noget værre end at have glædet sig vildt til en ferie, og pludselig bliver du forhindret i at komme af sted. Med en afbestillingsforsikring får du refunderet rejsens pris og kan tage en ferie på et senere tidspunkt.

Mange begår den fejltagelse at tro, at en afbestillingsforsikring betyder, at de uden en speciel grund kan afbestille deres ferie. Dette er oftest ikke tilfældet. En afbestillingsforsikring giver dig ret til at afbestille din ferie, hvis der sker noget helt ekstraordinært, som resulterer i, at du ikke kan tage på ferie.

Blandt de mest kendte årsager kan være:

 • Du eller en rejseledsager bliver alvorligt syg
 • Dødsfald eller alvorlig sygdom i den nærmeste familie
 • Din bolig brænder, eller du får indbrud
 • Du bliver fyret og skal starte nyt job i ferieperioden
 • Du bliver skilt eller separeret
Hvis man kommer til skade i London, har man ret til samme behandling uden beregning som briterne selv. Og det betyder ikke altid mulighed for at få en akut tid hos en læge.

Hvis rejseselskabet går konkurs?

Rejsegarantifonden er en privat selvejende institution, der er sat i verden for at hjælpe rejsekunder, når et rejseselskab går konkurs (men kun hvis selskabet er med i Rejsegarantifonden, og der er tale om en pakkerejse). Hvis din rejseudbyder går konkurs, inden du tager af sted, vil du få refunderet rejsens pris.

Hvis rejseudbyderen går konkurs, mens du er på ferie, er det lidt mere kompliceret. Hvis du på grund af konkursen ved rejseudbyderen ikke kan blive boende på dit hotel, vil fonden sørge for, at du får et andet sted at bo. Hvis du må tage hjem tidligere end planlagt, kan du få erstatning for den ferie, som du ikke fik.

Rejsegarantifonden eller SOS International vil også forsøge at skaffe dig en hjemrejse inden for rimelig tid. Det kan betyde, at du må blive længere på dit feriemål. Vær opmærksom på, at du ikke bliver dækket for tabt arbejdsfortjeneste i perioden, og vælger du selv at arrangere hurtigere transport hjem, bliver din hjemrejse heller ikke dækket.

Rejsegarantifonden dækker ikke alle ferier, og derfor er der en række faktorer, som du skal være opmærksom på, når du køber din ferie.

Det er vigtigt at bemærke, at følgende skal være i orden, før du kan blive dækket:

1. Rejseudbyderen, hvor du køber din rejse, skal være medlem af Rejsegarantifonden.

2. Du er kun dækket, hvis der er tale om en pakkerejse (dvs. hvor du køber både transport og indkvartering hos samme udbyder).

Bemærk her, at flere rejseudbydere på internettet sælger flybilletten selv og overfører dig til en anden hjemmeside for at købe hotel. Hvis dette sker, er du IKKE dækket.

3. Hvis du kun har købt en flybillet, er du ikke dækket af Rejsegarantifonden.

4. Gavekort kan være dækket af Rejsegarantifonden. Dette vil dog ofte kræve, at gavekortet lyder på en pakkerejse, samt at det kan dokumenteres, at der er betalt for gavekortet.

I forbindelse med ovenstående er det også værd at pointere, at køb af ferieboliger eller hotel alene hos rejseselskabet IKKE er dækket af Rejsegarantifonden.

Du kan læse meget mere om ovenstående på Rejsegarantifondens gode og informative hjemmeside.

Så hvis du alene har købt en flybillet, dækker rejsegarantifonden ikke, men hvad gælder så?

Konkursforsikring ved køb af flybillet

Har du ved bestilling af din flybillet hos et rejsebureau tilkøbt en konkursforsikring, får du pengene tilbage, hvis rejsebureauet går konkurs. Ellers er pengene i princippet tabt.

Hvis det er en rejse med et rutefly, og du har købt flybilletten via et rejsebureau, som går konkurs, er det dog i mange tilfælde sådan, at rejsebureauet har betalt flybilletten til flyselskabet lige efter din bestilling, og har du fået tilsendt din e-billet på mail, kan du i de fleste tilfælde komme af sted med ruteflyselskabet.

Hvis det er en flybillet med et charterfly, hvor charterselskabet går konkurs, vil pengene være tabt, hvis der ikke er tilkøbt en konkursforsikring hos charterselskabet ved bestillingen.

Husk at det i alle tilfælde skal fremgå på din fakturakvittering, at du har købt en konkursforsikring.

Har du købt flybilletten direkte hos et flyselskab, som går konkurs, og du ikke har kunnet tegne en konkursforsikring ved bestillingen, ja så er pengene tabt.

Det er altid en god idé at betale med kreditkort, da der her findes mulighed for at få refunderet pengene, da du jo ikke har fået den vare, du har betalt for.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.