I mayaernes fodspor

Maya-civilisationen var i sin tid en af verdens førende, og maya-indianernes viden inden for astronomi og matematik var uovertruffen. Det ses i dag bedst i den forunderlige og velbevarede ruinby Chichén Itzá, der ligger på den mexicanske Yucatán-halvø.

Artiklens øverste billede
Pyramiden El Castillo har 91 trin op til plateauet på toppen.

Indledningen på vores dagsudflugt er helt perfekt timet.

»Godmorgen, mit navn er Maja, og jeg skal være jeres guide i dag,« lyder det i bussens højtaler.

Og hvilket navn er mere velvalgt end netop Maja, når nu dagens program i høj grad står i maya-kulturens tegn.

Vi befinder os på østkysten af Yucatán-halvøen i det sydøstlige hjørne af Mexico. Østkystens lækre kridhvide strande tiltrækker turister fra hele verden, og Yucatán-halvøen rummer derudover en stribe interessante historiske seværdigheder.

Denne morgen sætter vi kursen mod den mest berømte af dem alle – den legendariske ruinby Chichén Itzá. Den ligger i den centrale nordlige del af halvøen, og turen fra turistbyerne langs kysten ind i landet foregår gennem et ganske fladt landskab med ensformig 5-7 meter høj grøn bevoksning på begge sider af vejen, hvor enkelte spredte huse og boder lejlighedsvis dukker op.

Der snuppes da også mangen en lur rundt omkring i bussen, selv om Maja gør sit bedste for at holde os vågne med en længere redegørelse om maya-kulturen.

Velbevaret ruinby

Efter nogle timers kørsel nærmer vi os dagens højdepunkt, og stemningen i bussen er gået fra morgentræthed til udforskelsestrang. Nu vil vi ud og opleve noget, og det kommer vi i den grad også.

Chichén Itzá er en af klodens bedst kendte ruinbyer. Det skyldes ikke mindst, at den er relativt velbevaret. Størstedelen af byen blev opført af maya-indianerne i år 600-900, hvor maya-civilisationen også havde sin storhedstid.

”De tusinde søjlers gruppe” er det største bygningskompleks i Chichén Itzá.

Chichén Itzá strækker sig over et større areal, og vi gemmer i dette tilfælde ikke det bedste til sidst. Da den ligger tæt på indgangen, stryger vi direkte hen til El Castillo, som er Chichén Itzás suverænt mest berømte bygningsværk.

El Castillo betyder borg eller slot på spansk, men er i dette tilfælde en 29 meter høj pyramide. Den er opført til ære for guden Kukulcan, og pyramiden er et vidnesbyrd om mayaernes enorme astronomiske og matematiske viden, som på det tidspunkt var langt forud for den øvrige verden.

Et af verdens vidundere

Når man står og betragter pyramiden, er det umuligt ikke at blive dybt imponeret. Fire trapper leder op til toppen – en fra hver sit verdenshjørne. Hver trappe har 91 trin, og disse samt plateauet på toppen giver tilsammen tallet 365, hvilket svarer til antallet af dage på et år.

Det var i denne runde cenote, at mayaerne i sin tid lod primært børn lide druknedøden i håbet om at tilfredsstille regnguden.

Derudover er pyramiden så nøjagtigt bygget, at solen ved de to årlige jævndøgn tegner trekantede skygger på nordtrappens trin. Synet ligner en slange, der kravler ned ad trappen, og det er også meningen. Guden Kukulcan forbindes nemlig med ordet Quetzalcoatl, der betyder ”den fjerklædte slange” og refererer til guden, der vil vende tilbage til jorden.

El Castillo er ganske velholdt og bestemt ikke nogen ruin. De mexicanske myndigheder har valgt at flytte sten fra to af trapperne til de to øvrige. Sidstnævnte optræder således i flot stand.

Indtil for 10 år siden var det tilladt for besøgende at gå op ad trapperne, men det sled så meget på de gamle sten, at det blev forbudt. Og godt det samme. For synet af den nøgne pyramide er langt flottere, end tilfældet ville have været, hvis den var fyldt med turister.

Det er svært ikke at blive dybt fascineret af mayaernes verden.

El Castillo kaldes også for Solens Tempel, og pyramiden var en af de udvalgte, da en verdensomspændende internet-afstemning med over 100 mio. deltagere i 2007 kårede ”Verdens syv nye vidundere”. Blandt de øvrige udvalgte var den kinesiske mur, indiske Taj Mahal og Kristus-figuren i Rio de Janeiro. El Castillo var også en vigtig medvirkende årsag til, at Chichén Itzá i 1988 blev optaget på Unescos Verdensarvsliste.

Drabeligt boldspil

El Castillo er det naturlige midtpunkt i Chichén Itzá, og mange besøgende nøjes med at gå rundt om pyramiden. Det er dog synd og skam, for det arkæologiske område indeholder en række andre interessante lokaliteter.

Alverdens tingeltangel faldbydes i boderne i Chichén Itzá.

Det gælder blandt andet det store observatorium, El Caracol, hvor mayaerne studerede stjernehimmelen.

Spændende er også banen, hvor maya-indianeres berømte boldspil Pok Ta Pok blev praktiseret. Banen er 180 x 70 meter lang og den bedst bevarede i hele Mexico. Her gjaldt det i sin tid for spillerne om med albuer, knæ og hofter at slå til en hård bold af rågummi, så den til sidst røg gennem en ring af sten, der var ophængt højt på banens ene langside.

Langs banen ser man i dag en stribe relieffer, hvoraf flere forestiller boldspil og ofringer. Det har ført til gætterier omkring, hvorvidt en eller flere spillere fra det tabende hold i nogle tilfælde blev ofret til guderne. Nogle mener endda, at den bedste spiller fra det vindende hold måtte lade livet, da man normalt ofrede det bedste til guderne. Ingen ved dog med sikkerhed, om der fandt ofringer sted i forlængelse af boldspillet.

Børne-ofre

Men at der fandt ofringer sted i Chichén Itzá, er hævet over al tvivl.

Området rummer således en såkaldt cenote, som Yucatán-halvøen er ganske rig på. Det er et stort hul i jorden, der leder ned til underjordiske kilder og floder.

De tusinde søjlers gruppe er det største bygningskompleks i Chichén Itzá.

Nogle af maya-byens relieffer viser folk blive ofret til regnguden ved at blive smidt i cenoten, og for at afprøve sandhedsværdien gennemsøgte dykkere på et tidspunkt bunden af cenoten. Her fandt man både en del smykker samt rester af hen ved 60 menneskelig, hvoraf hovedparten var børn.

Omgivet af græs og sælgere

Om de mange sælgere, der befinder sig inde på området, er behagelige eller ej, er et spørgsmål om smag. Nogle vil finde dem forstyrrende, mens andre nyder at shoppe lidt. Heldigvis har sælgerne forbud mod at være pågående, så de bliver ved deres boder. Det samme kan desværre ikke siges om de sælgere, der holder til lige uden for indgangen.

Foran El Castillo hører man mange af turistgrupperne klappe i takt. Efter sigende formåede mayaerne også at skabe en akustik, så der fremkaldes ekkoer mellem bygningerne.

Man skal dog vist være udstyret med en særdeles god hørelse for at høre dette, må deres udsendte konstatere efter at have overhørt adskillige klapperier.

Ekko eller ej, så er Chichén Itzá et af klodens mest berømte arkæologiske steder, som det er en fornøjelse at besøge. Det er svært ikke at blive dybt fascineret af mayaernes verden. Det har mange fundet ud af, og Chichén Itzá besøges hvert år af over én mio. mennesker, heraf flest ved de to årlige jævndøgn.

Tre råd til rejsen

  • Tidspunkt: Forsøg at ankomme så tidligt på dagen som muligt til Chichén Itzá – inden turisthorderne for alvor sætter ind.
  • Myggespray: I visse perioder af året kan der være myg omkring Chichén Itzá, så medbring for en sikkerheds skyld myggespray.
  • Maya-byer: Er du til flere vidnesbyrd om maya-civilisationen, er der nok at komme efter på Yucatán. Ruinbyerne Uxmal, Ek Balam og Cobá kan blandt andet anbefales.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.